H Σταχτοπούτα στο θέατρο Coronet!

17.03.2003
Μια καινούργια παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο , λίγο πριν το Πάσχα. Η σκηνή του θεάτρου θα μεταμορφωθεί σε... παλάτι και θα υποδεχθεί την Σταχτοπούτα. Μια "μαγική" παράσταση μπαλέτου θα κλείσει την φετινή χρονιά στο μοναδικό θέατρο της Αθήνας που φιλοξενεί θιάσους από όλο τον κόσμο.
Μια καινούργια παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο , λίγο πριν το Πάσχα. Η σκηνή του θεάτρου θα μεταμορφωθεί σε... παλάτι και θα υποδεχθεί την Σταχτοπούτα. Μια "μαγική" παράσταση μπαλέτου θα κλείσει την φετινή χρονιά στο μοναδικό θέατρο της Αθήνας που φιλοξενεί θιάσους από όλο τον κόσμο. Έτσι από τις 19 Μαρτίου και μέχρι την Κυριακή των Βαϊων η Ουγγρική Όπερα της Cluj παρουσιάζει τον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Sergei Prokofiev και της Σταχτοπούτας του...

Λίγα λόγια για το έργο...
Το παραμύθι της Σταχτοπούτας είναι γνωστό από τον 9ο αιώνα από την Κίνα. Το παραμύθι ήταν ένα καλό υπόβαθρο για παντομίμα όπερα και μπαλέτο. O Prokofjev ανέλαβε να συνθέσει την μουσική της Σταχτοπούτας για τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ μεταξύ το 1941. O πόλεμος Ρωσίας - Γερμανίας τον ανάγκασε να διακόψει την σύνθεση του έργου, αλλά το συνέχισε και το τελείωσε το 1943-44. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου του '45 στο θέατρο Bolshoi της Μόσχας. Το έργο χωρίζεται σε τρεις πράξεις.

Sergei Prokofiev
Ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους συνθέτες του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Οι πολύ γνωστές συνθέσεις του είναι τα έργα "Ο Πέτρος και ο λύκος", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" καθώς και "Η σταχτοπούτα".

Ουγγρική όπερα της Cluj
Σε μια όμορφη πόλη στα σύνορα Ρουμανίας - Ουγγαρίας, την CLUJ δημιουργήθηκε το 1792 η ουγγρική όπερα που θα φιλοξενήσει το Cοronet. Παρουσίασε μεγάλες παραγωγές και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας την μουσική και την μαγεία της όπερας και του μπαλέτου. Από το 1948 έγινε ανεξάρτητη εταιρία που δεν επιδοτείται από το κράτος. Στην συγκεκριμένη παράσταση solist είναι η Amalia Utiu.

Το λιμπρέτο του Μπαλέτου...
Η πρώτη πράξη συμβαίνει σε ένα παλαιό κάστρο όπου μένουν η Σταχτοπούτα, ο πατέρας της, η μητριά της και οι δύο ετεροθαλείς αδελφές της. Η αλαζονική μητριά αγαπάει και κακομαθαίνει κόρες της, ενώ τη Σταχτοπούτα τη βάζει να κάνει όλες τις δύσκολες δουλειές. Η μητριά δείχνει την κακία της απέναντι σε μια ζητιάνα η οποία της ζητάει λίγο φαΐ αλλά αυτή τη διώχνει. Από την άλλη η σταχτοπούτα, γεμάτη καλοσύνη προσφέρει στη ζητιάνα το τελευταίο κομμάτι ψωμί που διαθέτει. Η μητριά μαθαίνει ότι στο παλάτι θα γίνει ένας μεγάλος χορός και φωνάζει έναν δάσκαλο χορού για να διδάξει την ίδια και τις κόρες της. Οι τρεις ετοιμάζονται για το χορό ενώ βάζουν την Σταχτοπούτα να καθαρίσει όλο το σπίτι μέχρι τον γυρισμό τους. Την στεναχώρια της Σταχτοπούτας διώχνει η εμφάνιση της γριάς ζητιάνας η οποία ήταν η καλή μάγισσα μεταμφιεσμένη. Κάλεσε τις νεράιδες των εποχών να φέρουν ρούχα και κοσμήματα για την Σταχτοπούτα για να μπορέσει να πάει στο χορό. Επίσης προειδοποίησε την Σταχτοπούτα ότι μπορεί να μείνει στο χορό μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί μετά τα μάγια θα λυθούν...
Δεύτερη πράξη ο χορός. Η μητριά και οι δύο αδελφές βάζουν τα δυνατά τους για να τραβήξουν την προσοχή του πρίγκιπα. Κάποια στιγμή εμφανίζεται η Σταχτοπούτα και τους μαγεύει όλους. Είναι τόσο όμορφη που κανείς δεν την αναγνωρίζει. Αυτή και ο πρίγκιπας ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα η Σταχτοπούτα θυμάται την προειδοποίηση της γριάς και εγκαταλείπει το παλάτι. Πάνω στη βιασύνη της χάνει το ένα γοβάκι. Ο πρίγκιπας βρίσκει το γοβάκι και ορκίζεται πως θα ψάξει σε όλο τον κόσμο για να βρεί την όμορφη ιδιοκτήτριά του.
Τρίτη πράξη, ο πρίγκιπας και ο φίλος του, ο γελωτοποιός γυρίζουν όλο τον κόσμο, ταξιδεύουν σε πολλές χώρες αλλά μάταια. Απογοητευμένος, ο πρίγκιπας επιστρέφει στο παλάτι, σκέφτεται να ψάξει και στη γειτονιά και έτσι φτάνει στο σπίτι που μένει η Σταχτοπούτα. Εκεί βάζει τη μητριά και τις κόρες τις να δοκιμάσουν το γοβάκι, αλλά δεν τους κάνει. Τότε ο πατέρας φέρνει και την Σταχτοπούτα να βάλει το γοβάκι, αν και δεν είναι πια ανάγκη γιατί οι δύο ερωτευμένοι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται και η γρια μεταμορφωμένη σε νεράιδα και ευλογεί την αγάπη τους.

CORONET, Φρύνης 11, Παγκράτι. Τηλ. 210-70.12.123.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Κάθε μέρα εκτός Τρίτης στις 20.30, και την Κυριακή στις 12.00 και στις 18.00...