Αναπαριστώντας τον κόσμο!

01.04.2003
Μια διαφορετική έκθεση έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας στο Μουσείο Φρυσίρα. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση "Representing the world", που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα 71 έργα 18 καλλιτεχνών-εκπροσώπων της σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής από όλο τον κόσμο.
&00 Μια διαφορετική έκθεση έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας στο Μουσείο Φρυσίρα. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση με τίτλο "Representing the world", που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα 71 έργα 18 καλλιτεχνών-εκπροσώπων της σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής από όλο τον κόσμο.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται - ως επί το πλείστον - από τη συλλογή των διεθνούς φήμης Marlborough Galleries.

Λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η διεθνής αγορά τέχνης γνώρισε ταχύτατη άνθηση. Μέσα σε τρεις δεκαετίες το Λονδίνο απέσπασε τον τίτλο της καλλιτεχνικής πρωτεύουσας του κόσμου. Ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του 1950, ο εξέχων ρόλος που θα διαδραμάτιζε η Marlborough Gallery στον εξελισσόμενο καλλιτεχνικό κόσμο του Λονδίνου είχε εδραιωθεί θέτοντας από την αρχή εκθεσιακά πρότυπα αντάξια ενός σύγχρονου μουσείου. Η συλλογή της απαριθμούσε αριστουργηματικά έργα του τέλους του 19ου αιώνα (Edgar Degas, Theodore Gericault, Gustave Courbet, Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Signac, Camille Pissarro κ.α.).

Η γκαλερί έγινε σημείο αναφοράς για τους μελετητές της τέχνης και της ιστορίας της, διευρύνοντας και ανακαλύπτοντας παράλληλα νέους τομείς της απαιτητικής σύγχρονης βρετανικής τέχνης παρακολουθώντας στενά ό,τι νεότερο και πρωτοποριακό εκείνη παρουσίαζε.
Στα πενήντα έξι χρόνια λειτουργίας της, η Marlborough βοήθησε στη συμπλήρωση πολλών καθιερωμένων ιδιωτικών συλλογών και ενήργησε ως σύμβουλος νέων συλλεκτών. Η έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Φρυσίρα συνεχίζει την πετυχημένη πορεία των άρτια οργανωμένων εκθέσεων που υποστηρίζουν ανά τον κόσμο οι Marlborough Galleries του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης.

Με την έκθεση "Representing the world", το ελληνικό φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού γίγνεσθαι που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα. "Κλασικοί" σύγχρονοι παραστατικοί ζωγράφοι όπως ο Αυστριακός Oskar Kokoschka με τα ψυχολογικά πορτρέτα του, ο Κολομβιανός Fernando Botero με τα ιδιόμορφα και καυστικά μοντέλα του, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Equipo Cronica Manolo Valdes, συνυπάρχουν στην έκθεση με εκπροσώπους της πολυσυζητημένης Σχολής του Λονδίνου. Τόσο οι πρωτοπόροι της Σχολής αυτής, Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach, R. B. Kitaj, Raymond Mason, όσο και η νεότερη γενιά της με τους Paula Rego, Bill Jacklin, Celia Paul, Stephen Conroy αποτελούν μέρος μιας διεθνούς διασποράς που σε μια εποχή πολυπολιτισμικότητας δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους αναγκαστικά κοινή καλλιτεχνική ταυτότητα, αλλά βιώνουν και αναπτύσσονται σε ένα κοινό τόπο και χρόνο: τη σύγχρονη βρετανική σκηνή.

Προβάλλεται έτσι, μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, η τάση προς το γκροτέσκο του Stephen Campbell, η εξπρεσσιονιστική γραφή του Dieter Hacker και ο προσωπικός κόσμος με τα τέρατα, τα ξωτικά και τα ανθρωπόμορφα ζώα του Ken Kiff, όπως επίσης και η μοναχικότητα των μορφών του Clive Smith, ο ηρωικός και μυθολογικός κόσμος του τέλους του 19ου αιώνα του Christopher Le Brun και τέλος ο πιο γνωστός στη Δύση σύγχρονος Κινέζος καλλιτέχνης Chen Yifei προερχόμενος από τον σοβιετικό ρεαλισμό της εποχής όπου η Κίνα και η Ρωσία είχαν πολύ στενές σχέσεις.

Εβδομήντα ένα συνολικά έργα των παραπάνω καλλιτεχνών θα εκτίθενται στο κτίριο της Μονής Αστερίου 3, έως τις 18 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας: Τε-Πα: 11:00-19:00, Σα-Κυ: 11:00-17:00
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάζονται ειδικές προβολές για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών Frank Auerbach, Francis Bacon, R.B. Kitaj στο χώρο του cafe του Μουσείου.
Ξεναγήσεις: Kάθε Τετάρτη στις 18.00 και κάθε Σάββατο στις 12.30