H μεγάλη κυρία της ενδυματολογίας του Αμερικανικού θεάτρου και τιμημένη με το βραβείο Όσκαρ Θεώνη Βαχλιώτη-Ωλντριτζ, και η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου, Ιωάννα Παπαντωνίου, για πρώτη φορά θα εκθέσουν μαζί, στους χώρους του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, έργα από τη μακρά και εξαιρετική πορεία στους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η Θεώνη Β. Ωλντριτζ γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα στο Μπρόντγουεϊ με κοστούμια στο έργο του Τ. Ουίλλιαμς «Γλυκό Πουλί της Νιότης» σε σκηνοθεσία του Ηλία Καζάν συνέχισε και έγινε μια από τις πλέον σημαντικές ενδυματολόγους του Αμερικανικού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της, η Θεώνη Β. Ωλντριτζ σχεδίασε κοστούμια για περισσότερες από 250 παραστάσεις. Μια χρονιά μάλιστα παιζόντουσαν συγχρόνως στο Μπρόντγουεϊ πέντε έργα με δικά της κοστούμια! Τα βραβεία που έχει λάβει για τις δημιουργίες της στο Μπρόντγουεϊ και στο οφ- Μπρόντγουεϊ είναι άπειρα και συμπεριλαμβάνουν τρία βραβεία Τόνυ για τα κοστούμια που έκανε στα έργα « Το Κλουβί με τις Τρελές» (La Cage aux Folles) και για τα μιούζικαλ «Άννυ» (Annie) και «Μπάρνουμ» (Barnum). Επίσης, βραβεύτηκε για τα κοστούμια της στα έργα «Chorus Line», «42nd Street», «Γυναίκα της Χρονιάς» και «Gypsy».
Η προσφορά της στον κινηματογράφο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ το 1974 για τα κοστούμια στην ταινία Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ. Για την ίδια ταινία, έλαβε και το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών για Ταινίες και Τηλεόραση. Το 1986 έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό Theater Hall of Fame και το 1976, στα βραβεία που δόθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, η κ. Ωλντριτζ διακρίθηκε με το Μετάλιο της Ελευθερίας της πόλης της Νέας Υόρκης. Ακόμη, ανάμεσα σε άλλα, έχει λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Μόδας για κοστούμια σε ταινίες και τιμήθηκε με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ.
Η Ιωάννα Παπαντωνίου γεννήθηκε επίσης στην Αθήνα. Εδώ και τριάντα χρόνια έχει σχεδιάσει κοστούμια και σκηνικά για είκοσι δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος και για περίπου ενενήντα θεατρικές παραστάσεις Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου από έργα του Σαίξπηρ, Μολιέρου, Σίλλερ, μέχρι το σύγχρονο θέατρο, Μπρεχτ, Ζενέ, Ντάριο Φο, Βασ. Ζιώγα, Λούλα Αναγνωστάκη. Eκτός από τη συνεργασία με τον Κάρολο Κουν και τον Αλέξη Μινωτή, συνεργάστηκε με τα εγκυρότερα θεατρικά σύνολα της χώρας και τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτε, όπως τον Αλέξη Σολωμό, Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, και Μιχαήλ Μαρμαρινό. Εκτός από το θέατρο, η κ. Παπαντωνίου έχει διαπρέψει ιδιαίτερα στο χώρο της λαογραφίας. Η προσφορά της στην πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ανεκτίμητη. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με επιτόπιες έρευνες στο ένδυμα και το χορό για το Λύκειο των Ελληνίδων στην Αθήνα. Έγραψε πολλά δοκίμια και άρθρα και εξέδωσε μεγάλο αριθμό βιβλίων λαογραφίας. Το1974 ίδρυσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο που τιμήθηκε το 1981 με το Ευρωπαϊκό βραβείο ως «Μουσείο της Χρονιάς». Την ίδια χρονιά η κ. Παπαντωνίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην επιστήμη και στο θέατρο. Έλαβε το Κρατικό Βραβείο για την ενδυματολογική της εργασία στη ταινία του Φ. Λαμπρινού ?Δοξόμπους?, ενώ πρόσφατα της απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικος.
Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα εγκαινιάσει την έκθεση αυτή με δεξίωση την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2003 στις 7μμ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 11 Απριλίου 2003.
H μεγάλη κυρία της ενδυματολογίας του Αμερικανικού θεάτρου και τιμημένη με το βραβείο Όσκαρ Θεώνη Βαχλιώτη-Ωλντριτζ, και η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου, Ιωάννα Παπαντωνίου, για πρώτη φορά θα εκθέσουν μαζί, στους χώρους του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, έργα από τη μακρά και εξαιρετική πορεία στους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.