Νίκος Πλατής, Γενειάδος Εγκώμιον

08.01.2003
Ένα διαφορετικό βιβλίο από τον Νίκο Πλατή που μας έχει συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την αναπάντεχη θεματογραφία του. "Γενειάδος εγκώμιον", λοιπόν, με κεντρικό θέμα τα ... γένια και την ιστορία τους! Γραμμένο σε εύθυμη και καθημερινή γλώσσα -ακόμα και αργκό θα βρείτε μέσα- ελκύει ακόμα και τους εντελώς περί των τριχών ανίδεους.
"Ο πρώτος γενειοφόρος στη γη, αν πιστέψουμε τον γάλλο γελοιογράφο Jean Effel είναι ένας καλοκάγαθος στην όψη φαλακρός γεράκος. Ο καλός θεούλης, Ζει παρέα με τα αγγελάκια του, μια ζωή χαρούμενη δίχως μικρές ή άλλες έγνοιες. Είναι ένας θεός, όχι κάποιος τυχάρπαστος ανθρωπάκος του καθημερινού μόχθου! Και σαν τέτοιος που είναι δεν χρειάζεται να μεριμνά και να αγωνιά για τίποτε. Ετσι απολαμβάνει περιχαρής τη θεία τεμπελιά του...
Ο δεύτερος γενειοφόρος σ' αυτόν τον πλανήτη, σύμφωνα πάντα με τον Effel είναι ο ... σκανταλιάρης γείτονας του ασπρογένη γερούλη. Ο γνωστός τοις πάσι Ντε Φρα Διάβολος. Ενας μαυρογένης "κατσικάνθρωπος" με συμπαθητική φάτσα και εμφανώς περιπαιχτική, που αποτυπώνεται προκαταβολικά στο χορταστικό χαμόγελό του." (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Ταξινομώντας κανείς με αλφαβητική σειρά τα είδη των αγιωτικών γενείων που αναφέρονται στην Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης του Διονυσίου από τα Φουρνά μπορεί να έχει ένα σχεδόν πλήρες ... γενειογραφικό λεξικό: αρχιγένειος, αρχιγένης, ασπρογένης, βουρλογένης, γυμνοπώγων, οξυγένης, δασυγένης, διχαλογένης, διχαλοκοντογένης, εις δύο χωρίζων το γένειον, εις τρία χωρίζων το γένειον, εις πέντε χωρίζων το γένειον, κατζαρογένης, κατζαροστρογγυλογένης, κοντογένης, κοντοδιχαλογένης, μαδαροπώγων, μαυρογένης μαδαροπώγων τας τρίχας έχων άνωθεν των ωπών, περικαπνισμένον έχων το γένειον, στρογγυλογένης μακρότριχος έχων τας τρίχας ηγριωμένας, φαρακλός στρογγυλογένης.

Ενα διαφορετικό βιβλίο από τον Νίκο Πλατή που μας έχει συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την αναπάντεχη θεματογραφία του (μη ξεχνάτε το Black out/ Το μαύρο λεξικό και το Κάμα Τσούχτρα), αλλά και με το ανατρεπτικό του εξώφυλλο -που αρχικά προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. "Γενειάδος εγκώμιον", λοιπόν, με κεντρικό θέμα τα ... γένια και την ιστορία τους! Γραμμένο σε εύθυμη και καθημερινή γλώσσα -ακόμα και αργκό θα βρείτε μέσα- ελκύει ακόμα και τους εντελώς περί των τριχών ανίδεους.


Εκδόσεις Opera
Τίτλος: Γενειάδος εγκώμιον
Συγγραφέας: Νίκος Πλάτης
Σελίδες: 341
ISBN: 960-7073-81-9