Η "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη στο ΝΕ Θέατρο

16.12.2002
Η Κασέτα, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται στο Νεοελληνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη.
Η Κασέτα, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται στο Νεοελληνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη.
Η ίδια η Λούλα Αναγνωστάκη γράφει για το έργο: Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο τα πρόσωπα προέρχονται από τον οικείο γύρω μας κοινωνικό χώρο. Οι ήρωες, μετέωροι ανάμεσα στην πρωτόγονη ύπαιθρο, απ' όπου κατάγονται, και το αφιλόξενο τοπίο της πόλης, όπου μετανάστευσαν, εντάσσονται στο μεγάλο πλήθος των νεοελλήνων. Κάτοικοι των παρυφών της πρωτεύουσας- αλλά και ακατάπαυστα κυκλοφορώντας στο κέντρο της- προσπαθούν να επιβιώσουν μ' έναν σπασμωδικό και εύθραυστο ρεαλισμό. Χρησιμοποιώντας βιαστικά τα καινούρια πρότυπα που αφειδώς τους προσφέρονται, υποχρεώνονται να υπάρξουν μέσα από "μικρές" καθημερινές πράξεις. Μέσα όμως σ' αυτές τις μικρές πράξεις, συμπιέζεται έναν αρχέγονος ψυχισμός, που με αμετάλλακτα τα δικά του συναισθήματα και φυλετικά στοιχεία εξακολουθεί να διατηρείται μέσα τους. Τότε τα πρόσωπα αισθάνονται αδικαίωτα, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι ευτυχισμένα χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν τα αίτια, η ζωή τους χάνεται στο τίποτα.
Το πρόσωπο που έχει την κασέτα είναι το μόνο που φαίνεται να ξέρει. Με αγωνία βιώνει το χάσιμο, την εξαφάνιση της ζωής. Αποκομμένος μέσα του από κάθε πραγματικότητα, συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της Μεγάλης Πράξης που θα τον δικαιώσει σαν ύπαρξη. Πολύ μακριά από τους άλλους περιτριγυρισμένος όμως ασφυκτικά απ' αυτούς, μοιάζει να είναι από την αρχή ως το τέλος ο πιο δυνατός και μαζί ο πιο αδύνατος.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Σκηνικά Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμός: Παναγιώτης Μανούσης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Αρμένης, Ιωάννα Ζιάννη, Κώστας Καζανάς, Μάνος Καρατζογιάννης, Σοφία ολυμπίου, Κατερίνα Σκουρλή, Μαρίκα Τζιραλίδου, Ιάκωβος Ψαρράς.

Παραστάσεις:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00, 21.00
Κυριακή: 20.00
Εναρξη: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου