Το Μικρό και το Μεγάλο στο Θέατρο Τέχνης

11.12.2002
Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Tέχνης. Θέλοντας να τιμήσουν το ξεχωριστό αυτό γεγονός, ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής εμπιστεύονται το ανέβασμα των καινούριων παραγωγών στο Υπόγειο του Θεάτρου τέχνης σε νεότερους σκηνοθέτες. Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το έργο του Μπότο Στράους "Μεγάλο και Μικρό".
Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Tέχνης. Θέλοντας να τιμήσουν το ξεχωριστό αυτό γεγονός, ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής εμπιστεύονται το ανέβασμα των καινούριων παραγωγών στο Υπόγειο του Θεάτρου τέχνης σε νεότερους σκηνοθέτες.
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το έργο του Μπότο Στράους "Μεγάλο και Μικρό". Το έργο που ο Γιώργος Λαζάνης είχε πρωτοανεβάσει το 1980 με πρωταγωνίστρια τη Μάγια Λυμπεροπούλου, τώρα ξαναπαρουσιάζεται με έναν σκηνοθέτη της νέας γενιάς, τον Θόδωρο Γράμψα και πρωταγωνίστρια την Κάτια Γέρου. Η Κάτια Γέρου ερμηνεύει την κεντρική ηρωίδα την Λόττε, την οποία ο συγγραφέας οδηγώντας την σ' ένα ταξίδι πραγματικό, αλλά και μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, καταγράφει και φωτίζει σχέσεις σημερινές. Ο τρόπος που χειρίζεται ο Μπότο Στράους το θέμα του είναι πρωτότυπος, ιδιαίτερος και μοναδικός.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου παρόντος του εμφανώς συγκινημένου Γιώργου Λαζάνη, ο σκηνοθέτης της παράστασης Θόδωρος Γράμψας ευχήθηκε η δουλειά αυτή να αποδειχτεί αντάξια της δουλειάς του δασκάλου του. Για το ίδιο το έργο σημείωσε ότι "αποτελείται από δέκα μονόπρακτα που τα διαπερνά ένας κεντρικός ρόλος, ο ρόλος της Λόττε. Το 1981, όταν δηλαδή πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα από τον Λαζάνη, το έργο θεωρήθηκε προφητικό. Σήμερα αποδεικνύεται πιο σύγχρονο από ποτέ και θα εξακολουθεί να είναι για τα επόμενα χρόνια. Επίσης σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό γι' αυτόν να σκηνοθετεί την Κάτια Γέρου".
Στη συνέχεια η Κάτια Γέρου σημείωσε ότι αυτή "είναι ιδιαίτερη στιγμή για το Θέατρο τέχνης καθώς γιορτάζει τα 60 του χρόνια παραδίδοντας τα ηνία σε νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς" και χαρακτήρισε εξαιρετικά δημιουργική αυτήν τη διαδικασία. Οσον αφορά στο ρόλο της ανέφερε ότι "η Λόττε είναι μία γυναίκα που επιμένει να αγαπά με εμμονή όλον τον κόσμο, την χαρακτηρίζει δηλαδή μία βουλιμία για ανθρώπινη επαφή. Δεν βάζει ταμπέλα σε κανέναν, ο κάθε άνθρωπος είναι γι' αυτή ένα μυστήριο. Το τίμημα που πληρώνει γι' αυτό το χαρακτηριστικό της είναι βαρύ. Οι άνθρωποι αποδιοργανώνονται από την ορμητικότητά της και γι' αυτό την περιθωριοποιούν. Το έργο είναι γραμμένο το 1978 και όπως είναι φυσικό είναι ποτισμένο από τον Μάη του 1968. Ο Στράους δέκα χρόνια μετά κατάλαβε ότι η απομόνωση αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ψυχές των ανθρώπων. Τώρα η μοναξιά μπορεί να ταυτιστεί ακόμα και με την ελληνική πραγματικότητα."

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αννυ Κολτσιδοπούλου
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Γράμψας
Σκηνικά- Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κάτια Γέρου, Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Καλαντζής, Βασίλης Σιάφης, Νίκος Νίκας, Νανά Παπαδάκη, Γιάννα Κανελλοπούλου, Χάρης Κκόλος, Βαγγέλης Ρωμνιός, Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα- Τρίτη: Αργία
Τετάρτη: 20.00
Πέμπτη:21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00, 21.00
Κυριακή: 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ (Λ. απογευματινή), 12 (Φοιτητικό) ευρώ