"Στεφάνι ελιάς στο νικητή" στο Θέατρο Τόπος Αλλού

03.12.2002
Το Αερόπλοιο παρουσιάζει στο Θέατρο "Τόπος Αλλού" την παιδική παράσταση "Στεφάνι ελιάς στο νικητή", βασισμένο σε μια ιδέα της Αντωνίας Σμιθ. Το έργο, που έχει θέμα του τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας εποχής αλλά και αυτούς του 2004, παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.
Το Αερόπλοιο παρουσιάζει στο Θέατρο "Τόπος Αλλού" την παιδική παράσταση "Στεφάνι ελιάς στο νικητή", βασισμένο σε μια ιδέα της Αντωνίας Σμιθ. Το έργο, που έχει θέμα του τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας εποχής αλλά και αυτούς του 2004, παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

Υπόθεση: Εξω από το στάδιο της Ολυμπίας έχει μαζευτεί πλήθος. Μέσα στο στάδιο οι αθλητές και απ έξω...ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης, ο Αισχύλος, ο Παυσανίας ακόμη και το Φεγγάρι, κατέβηκε από τον ουρανό να μας πει τι γίνεται στον κόσμο.
Μαζί με αυτούς και μία νεαρή αθλήτρια, που νίκησε στα Ηραία (αγώνες γυναικών που γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια στη Ολυμπία) που ήρθε να δει τον αγαπημένο της να τρέχει στο στάδιο. Τους αγώνες όμως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι παντρεμένες γυναίκες. Ετσι κι αυτή ντύνεται άνδρας! Γρήγορα όμως την αναγνωρίζουν και την αποκαλύπτουν.
Τα πράγματα δυσκολεύουν για το νεαρό κορίτσι όταν εμφανίζεται ένας ραβδούχος (αστυνόμος). Η επέμβαση του γερo-Παυσανία (γνωστός περιηγητής και χρονικογράφος της εποχής) την σώζει. Ο γέρος και η κοπέλα γίνονται φίλοι και μέσα από την δράση και τον διάλογο τους οι θεατές μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα για τους αγώνες και τον τρόπο που διεξάγονταν.

Ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος σαν δύο τεράστιες μαριονέτες εμφανίζονται και πασχίζουν να μας πείσουν ότι γράφουν καλύτερους στίχους ο ένας απ΄τον άλλον και άρα τους αξίζει το στεφάνι του νικητή στους θεατρικούς αγώνες.
Στη συνέχεια το φεγγάρι κατεβαίνει από τον ουρανό και μας αφηγείται τι είδε στα στρατόπεδα των Ελλήνων στην Τροία και πώς ο Αχιλλέας διοργάνωσε αρματοδρομίες με πλούσια έπαθλα προς τιμή του νεκρού του φίλου Πάτροκλου, όπου οι Ελληνες για να τον τιμήσουν αγωνίστηκαν για την νίκη.

Μέσα από την πλοκή και με τρόπο θεατρικό, με σκιές, μάσκες, κούκλες τεράστιες κωμικές και ποιητικές μαζί, θυμόμαστε ότι οι αγώνες και η άμιλλα είναι οι ρίζες μας πολύ πριν οι Ολυμπιακοί αγώνες αποκτήσουν την λάμψη που έχουν σήμερα. Τα ελληνικά κείμενα ζωντανεύουν στο στόμα των ηθοποιών γεγονότα και πρόσωπα από την αρχαία, τη νεότερη και την σύγχρονη ιστορία μας.
Στο δεύτερο μέρος, οι ηθοποιοί συνδέουν την αρχαία εποχή με το σήμερα. Στους τοίχους της σκηνής προβάλλονται πρωτότυπα στιγμιότυπα από την Αρχαιότητα, την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας.
Οι ηθοποιοί μιλούν και εξηγούν στο κοινό το ταξίδι μέσα στο χρόνο και την απόσταση που διάνυσε η ανθρωπότητα από τότε μέχρι τώρα. Φτάνοντας στο 1896 αφηγούνται την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων από το 1900 μέχρι τις μέρες μας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μίκας Πανάγου, ενώ η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεάνα Ταχιάου (κορίτσι), Μάνος Τσότρας (γερο-Παυσανίας), Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Γιώργος Μενεδιάτης, Θέκλα Γουναρίδου και Χριστολίνα Καλιανιώτη.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου