Νταλί στη Θεσσαλονίκη

08.05.2008
Η σχετικά άγνωστη πτυχή του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου σουρεαλιστή καλλιτέχνη αναδεικνύεται με την έκθεση 12 πρωτότυπων γλυπτών έργων του στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, έως και τις 16 Ιουνίου.
Το γλύπτη Σαλβατόρ Νταλί «συστήνει» στο κοινό της Θεσσαλονίκης, με έκθεση που διοργανώνει από σήμερα ως και τις 16 Ιουνίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη, ο Δήμος της πόλης.

Η σχετικά άγνωστη πτυχή του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου σουρεαλιστή καλλιτέχνη αναδεικνύεται με την έκθεση 12 πρωτότυπων γλυπτών έργων του από ορείχαλκο, μερικά από τα οποία ξεπερνούν, σε ύψος, τα δύο μέτρα, δώδεκα πολλαπλών γλυπτών έργων από ορείχαλκο και 21 λιθογραφιών του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί το εκπαιδευτικό φυλλάδιο, που επιμελήθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών -όπου φιλοξενήθηκε η έκθεση τον Ιανουάριο του 2007 - και παραχώρησε την άδεια στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης να το διαθέτει σε σχολικές ομάδες.

Το φυλλάδιο επιχειρεί μια πρώτη γνωριμία με το έργο του καλλιτέχνη, που χρωμάτισε με την ιδιαίτερη ματιά του τη σύγχρονη τέχνη, με αφετηρία τα γλυπτά και τις λιθογραφίες του.

«Πρόκειται για έκθεση την οποία παρουσιάζουμε στους φιλότεχνους της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας, σε όλους τους φίλους επισκέπτες της πόλης μας, με πολύ υπερηφάνεια, αφού τα γλυπτά έργα του Νταλί παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, συμπυκνώνουν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, ενώ μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η ίδια αυτή έκθεση έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και στην Αμερική με εξαιρετική επιτυχία», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Ο Σαλβατόρ Νταλί γεννήθηκε στην πόλη Φιγιέρας της Ισπανίας στις 11 Μαΐου του 1904. Στην ίδια πόλη κι αφότου περιπλανήθηκε ανά την Ευρώπη και την Αμερική, δημιουργώντας πολυποίκιλο και πολυσυζητημένο έργο, πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1989.

O εορτασμός των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2004, έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί σειρά εκθέσεων στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Oλλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο) και την Αμερική (Νέα Υόρκη, Σικάγο και Μαϊάμι), εκδηλώσεις που συνεχίζονται έως σήμερα.

Η έκθεση της Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτή καθημερινά (πλήν Δευτέρας) στη Δημοτική Πινακοθήκη (Βασ.Ολγας και Μαρτίου) ως τις 16 Ιουνίου.