Υπόθεση Κάφκα στο gazARTE

08.05.2008
Τον «Πύργο» του Φραντς Κάφκα παρουσιάζει σε μία ιδιότυπη θεατρική διασκευή, η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου «ΕΙΚ’ΑΣΜΑ» από τις 17 Μαϊου.
Τον «Πύργο» του Φραντς Κάφκα παρουσιάζει σε μία ιδιότυπη θεατρική διασκευή, η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου «ΕΙΚ’ΑΣΜΑ» από τις 17 Μαϊου.

Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία με προηχογραφημένη πρόζα από γνωστούς ηθοποιούς, που λειτουργεί σαν μουσική βάση για τη χοροκίνηση τεσσάρων περφόρμερς, σε συνδυασμό με βίντεο, ζωντανή μουσική και άλλα μέσα.

Ένας ανυποψίαστος «Χωρομέτρης» προσπαθεί να βρει δουλειά σε ένα αφιλόξενο και ξενοφοβικό περιβάλλον κόντρα στον αμείλικτο γραφειοκρατικό μηχανισμό που διοικεί την κλειστή κοινωνία ενός μικρού χωριού. Το απόλυτο παράλογο και η κλειστοφοβική αίσθηση του αδιέξοδου, ερεθίζει το πείσμα του Χωρομέτρη και το μετατρέπει σε εμμονή. Θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον «Πύργο»;
Η αναμέτρηση με το «σύστημα» είναι αδυσώπητη και εξαντλητική...

Το εγχείρημα της απόδοσης του Καφκικού λόγου -a priori δύσκολο αν όχι απονενοημένο - επικεντρώθηκε στο να διατυπώσει κατά το δυνατό το συναισθηματικό του αντίκρυσμα και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία που το συνιστούν.

Έτσι, οι καλλιτέχνες απελευθερωμένοι από τους κανόνες της φόρμας ή και συχνά του προκαθορισμένου ρυθμού, μπαίνουν στον πειρασμό να εξαντλήσουν τα σκηνικά μέσα εξερευνώντας με πιο πειραματικούς τρόπους τα όρια της ερμηνείας. Τα υπόλοιπα μέσα, επιστρατεύονται όχι σαν ένα παιχνίδι «φαίνεσθαι» αλλά σαν εργαλείο που χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει το λόγο, να δράσει καταλυτικά στην ατμόσφαιρά του, να ενδυναμώσει τις προθέσεις του.

Στο χώρο της παράστασης θα λειτουργεί επίσης και έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Πατσούρα με τίτλο : «07:00 πμ. έως 15:00 μμ.» - η αθέατη πλευρά του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων

Σύλληψη - Διασκευή - Σκηνοθεσία : Χρύσα Αποστολάτου
Σκηνικά : Κωστής Παπαδόπουλος
Βίντεο : Χάρης Λαγγούσης
Επιμέλεια κίνησης : Βίκυ Σαχπάζη
Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος
Κοστούμια : Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί : Διονύσης Τελιόπουλος
Ηχητική επεξεργασία ? Μουσική : Χρύσα Αποστολάτου
Στην ηχογράφηση ακούγονται οι ηθοποιοί : Χρήστος Σαπουντζής, Λαέρτης Μαλκότσης, Μάιρα Μηλολιδάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου κ.ά

Παίζουν
:
Μάριος Κωστάκης, Ευτυχία Γεωργακοπούλου, Μάκης Παπαγαβριήλ, Βίκυ Σαχπάζη


gazARTE, Βουτάδων 32-34 : Γκάζι 2103460347, 2103452277

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒ-ΚΥΡ-ΔΕΥ-ΤΡ από 17/5 έως 10/6
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 9.00 μ.μ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 70’