Σε Ζέη και Μάτεσι το βραβείο Ατσέρμπι

13.11.2002
Με το λογοτεχνικό βραβείο Giuseppe Acerbi τιμάται εφέτος η ελληνική λογοτεχνία στο πρόσωπο των συγγραφέων Άλκης Ζέη και Παύλου Μάτεσι.
Με το λογοτεχνικό βραβείο Giuseppe Acerbi τιμάται εφέτος η ελληνική λογοτεχνία στο πρόσωπο των συγγραφέων Άλκης Ζέη και Παύλου Μάτεσι.
Το βραβείο Giuseppe Acerbi θεσπίστηκε το 1992 από τη δημοτική αρχή της ιταλικής πόλης Castel Goffredo της Μάντοβας προς τιμήν του λογοτέχνη-περιηγητή Giuseppe Acerbi (03.05.1773-25.08.1856). Στόχο έχει την προσέγγιση των λαών εντός και εκτός Ευρώπης και την αμοιβαία κατανόηση της λογοτεχνίας τους.
Η επιτροπή βράβευσης αποτελείται από πανεπιστημιακούς και απλούς αναγνώστες βιβλιοθηκών, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν αφού διαβάσουν τα προτεινόμενα βιβλία. Το βραβείο "Ατσέρμπι" τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Λομβαρδίας και της Μάντοβας. Είναι ένα από το λίγα λογοτεχνικά βραβεία της Ιταλίας που είναι αφιερωμένο στην ξένη λογοτεχνία.

Χώρες που τιμήθηκαν έως τώρα ήταν : Νιγηρία 1993,Φινλανδία 1994, Βραζιλία 1995, Αυστρία 1996, Σλοβενία 1997, Ρωσία 1998, Βόρειες Χώρες 1999, Αίγυπτος 2000, Καναδάς 2001.
Το 2002 Τιμώμενη Χώρα είναι η Ελλάδα και τα βραβεία θα παραλάβουν στις 16 Νοεμβρίου η Άλκη Ζέη για το βιβλίο της "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" και ο Παύλος Μάτεσις για το βιβλίο του "Η μητέρα του σκύλου".
Επιπλέον, εδώ και τρία χρόνια η οργανωτική επιτροπή και το συμβούλιο των ακαδημαϊκών αποφάσισε την έκδοση λογοτεχνικού αφιερώματος στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα Μετά την Αίγυπτο και τον Καναδά είναι η σειρά της Ελλάδας να τιμηθεί με την έκδοση ειδικού αφιερώματος που θα κυκλοφορήσει στα ιταλικά εντός του έτους.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνεργάζεται με τον Δήμο του Castel Goffredo και την οργανωτική επιτροπή του βραβείου και ενισχύει την προσπάθειά τους αποβλέποντας στην ενίσχυση των δικτύων προώθησης και προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.