Είναι ο ευσεβής πόθος όλων μας, αλλά η ευτυχία μοιάζει πάντα να μας ξεφεύγει. Όμως τι ακριβώς είναι αυτό το πολυπόθητο συναίσθημα; Πολλοί επιχείρησαν να το προσδιορίσουν, με πρώτους τους μεγάλους φιλόσοφους της αρχαιότητας. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ευτυχία είναι η ολοκλήρωση του εαυτού μας, η υλοποίηση των χαρισμάτων μας και η εκπλήρωση των προσδοκιών και των ονείρων μας. Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που προσδιορίζουν το αίσθημα της ευτυχίας; Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που βλέπουμε το δικό μας κόσμο, τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό. Σύμφωνα με τη «θετική ψυχολογία» (Positive Psychology), μια νέα σχολή που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας μέσα στο όλον. Η θετική ψυχολογία ξεκινά με την προϋπόθεση ότι δεν γεννιόμαστε ευτυχισμένοι, αλλά μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε. Όλοι μπορούμε να μάθουμε πώς να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, επανεξετάζοντας τις αρνητικές σκέψεις μας, βιώνοντας ολοκληρωμένα τις θετικές εμπειρίες μας και ακολουθώντας την έμφυτη επιθυμία μας να γίνουμε καλύτεροι. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τα γεγονότα στη ζωή μας.
Ζούμε στο παρόν
Η αποδοχή του παρόντος είναι μία από τις αρχές της ανατολικής φιλοσοφίας, κυρίως του ζεν, που διδάσκει να ζούμε ολοκληρωμένα οτιδήποτε κάνουμε, ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια, το πλύσιμο των πιάτων ή έναν περίπατο. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε με σώμα, νου και ψυχή σε πλήρη αρμονία και γευόμαστε τα σωματικά και τα ψυχικά ερεθίσματα που μας προκαλεί κάθε δραστηριότητα. Δεχόμαστε το παρόν: κάνουμε συγκεκριμένα σχέδια με υπομονή και εμπιστοσύνη, που ευνοούν την αίσια έκβαση των επιθυμιών μας. Δεν εξιδανικεύουμε το μέλλον εις βάρος του παρόντος, δεν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, μαθαίνουμε όμως απ’ αυτό. Θα μπορούσαμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο με τους παρακάτω τρόπους:
*Μάθετε μια τέχνη. Η χειρωνακτική εργασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ελευθερωθούμε από τις εντάσεις και την τάση να σκεφτόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Επιλέξτε μία δραστηριότητα που να σας απορροφά απόλυτα και να εκφράζει το πνεύμα του ζεν, δηλαδή της απλής κίνησης ως έκφραση της βαθύτερης ουσίας. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η ζωγραφική, το πλέξιμο ή η κηπουρική.
*Oξύνετε τις αισθήσεις σας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ζούμε στο παρόν είναι να αποκτήσουμε επίγνωση των αισθήσεων την ώρα που κάνουμε απλές καθημερινές κινήσεις. Δοκιμάστε την ώρα που πλένετε τα πιάτα να ακούσετε τον ήχο του νερού που τρέχει, να νιώσετε την υφή του στα χέρια σας, να μυρίσετε το άρωμα του σαπουνιού και να παρατηρήσετε τις επιφάνειες που λάμπουν από καθαριότητα μετά το ξέβγαλμα.
*Kάντε μόνο ένα πράγμα τη φορά. Στρέψτε την προσοχή σας σε ένα πράγμα μόνο, προσπαθώντας να παραμείνετε απόλυτα συγκεντρωμένοι σ’ αυτό. Όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να «πηδάει» από το ένα στο άλλο, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.
*Aνακαλύψτε το παιχνίδι. Γιατροί και ψυχοθεραπευτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει την πιθανότητα της ασθένειας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε.
*KAI KYPIΩΣ: Θετική σκέψη
Θετική σκέψη σημαίνει καλύτερη ζωή
*Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνει πιο ευάλωτους. Καλλιεργήστε την ελπίδα, κάντε σχέδια για το αύριο για να ζήσετε πιο ευχάριστα στο σήμερα. *Μάθετε να εκπέμπετε αισιοδοξία στο παρόν και θα διαπιστώσετε ότι οι εξελίξεις θα είναι πιο ευνοϊκές. Επιπλέον, θα νιώθετε λιγότερο άγχος. *Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι άλλοι. Πόσες φορές δεν δίνουμε σημασία σε κάποιον που μας μιλάει επειδή είμαστε απορροφημένοι από κάτι άλλο; Αν θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, προσπαθήστε να δίνετε περισσότερη προσοχή στους άλλους, υιοθετώντας μικρές κινήσεις που δείχνουν καλή θέληση: χαμογελάστε, δείξτε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που λένε. Έτσι, κι εσείς θα νιώσετε καλύτερα, αλλά και ο συνομιλητής σας θα αισθανθεί πιο άνετα να εκφραστεί ελεύθερα. *Σεβαστείτε τα όριά σας. Όταν γνωρίζουμε τα όριά μας, έχουμε πιο γνήσιες σχέσεις με τους γύρω μας. Δείξτε τον πραγματικό σας εαυτό, αφήστε τους άλλους να σας εκτιμήσουν γι’ αυτό που είστε και μάθετε είστε αυτόνομοι, για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, εσείς και όσοι βρίσκονται κοντά σας. *Το «μαζί» είναι καλύτερο. Μοιραστείτε με τους άλλους τις μικρές καθημερινές ασχολίες σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και οι κοινωνικές σας σχέσεις θα βελτιωθούν. Μη φοβηθείτε να αναθέσετε σε κάποιον άλλο μια δραστηριότητα που δεν προλαβαίνετε να ολοκληρώσετε. Δείξτε περισσότερη εμπιστοσύνη σε συναδέλφους και φίλους και θα διαπιστώσετε ότι το όφελος είναι αμοιβαίο. *Κάνε μια καλή πράξη! Δείχνοντας καλοσύνη στους γύρω μας, σεβασμό στο περιβάλλον και προσφέροντας σε όλους όσοι έχουν ανάγκη νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Στην καθημερινή ζωή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να βιώσουμε αυτή την ευτυχία: δείξτε αγάπη στους ηλικιωμένους, τρυφερότητα στα παιδιά, κάντε οικονομία στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, χαμογελάστε, προσφέρετε τις υπηρεσίες σας εθελοντικά για κάποιο κοινωφελή σκοπό, εν ολίγοις, σκεφτείτε λιγότερο εγωιστικά. *Χαμογελάστε στην επιτυχία. Μπορείτε να επιδιώξετε την επαγγελματική επιτυχία, χωρίς να γίνετε αλαζονικοί και άκαρδοι. Ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, έστω και αν δεν αποδίδει πολλά χρήματα. Το χρήμα από μόνο του δεν δίνει ικανοποίηση, ενώ μια δουλειά που σας επιτρέπει να εκφραστείτε και να έχετε καλές σχέσεις με τους άλλους, να δημιουργείτε και να χρησιμοποιείτε τις δικές σας μοναδικές ικανότητες σίγουρα θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους.
Επάγγελμα: Αισιόδοξος!
*Πιστέψτε ότι έχετε τις δυνατότητες να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε εμπόδιο. Όποιος προσεγγίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή υποφέρει λιγότερο από στρες και ψυχοσωματικές διαταραχές. Όταν χαλαρώνουμε, κυκλοφορεί ντοπαμίνη στον οργανισμό μας, μια ουσία η οποία χαρίζει ενέργεια, ρυθμίζει την πνευματική συγκέντρωση και ευνοεί τη δημιουργικότητα. Έτσι, το μυαλό μας συνηθίζει να παράγει θετικές σκέψεις και μας βοηθά να ανακαλύψουμε την ευχάριστη πλευρά της ζωής. *Νικητές γινόμαστε. Μάθετε να σκέφτεστε μόνο θετικά. Αντί να λέτε «Δεν θα τα καταφέρω, άλλωστε είμαι άτυχος», πείτε «Νικητής γίνεσαι, δεν γεννιέσαι». Οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί τη δύναμη της αυθυποβολής. Όταν κάποιος σας κρίνει αρνητικά, πείτε νοερά: «Κάνεις λάθος!». Αυτή η αντιμετώπιση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε όμως κι εσείς να κρίνετε αυστηρά τους άλλους. Κανείς δεν είναι τέλειος. *Μάθετε το διαλογισμό. Η τεχνική του διαλογισμού παράγει στον εγκέφαλο κύματα βήτα, τα οποία εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αδρεναλίνης. Η σιωπή είναι το μυστικό του διαλογισμού. Μας επιτρέπει να βρούμε το φυσιολογικό μας ρυθμό και να ισορροπήσουμε ψυχικά. Με το διαλογισμό, ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής επιβραδύνονται, μειώνεται η πίεση του αίματος, βελτιώνονται η κυκλοφορία και η οξυγόνωση. *Κερδίστε χρόνο. Όταν βρεθείτε σε μια χρονοβόρα κατάσταση την οποία δεν μπορείτε να αποφύγετε, όπως το μποτιλιάρισμα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή εισπνεύστε λίγο αιθέριο έλαιο από λεμόνι ή μέντα που θα στάξετε σε ένα χαρτομάντιλο. Χασμουρηθείτε για να χαλαρώσετε τους μυς του προσώπου που βρίσκονται σε σύσπαση. *Ξεχάστε τα στερεότυπα. Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Κάντε έναν περίπατο, ένα μασάζ ή κάτι που να σας ευχαριστεί. Το μασάζ δεν επηρεάζει μόνο τους μυς, αλλά και τους ενδοκρινείς αδένες, το ανοσοποιητικό και το λεμφικό σύστημα. Χαρίστε στον εαυτό σας την απόλαυση ενός υδρομασάζ, σε συνδυασμό με ένα μασάζ με αιθέρια έλαια ή μια συνεδρία γουάτσου, δηλαδή μασάζ σιάτσου μέσα σε ζεστό νερό. *Ελευθερωθείτε από τους κανόνες. Συχνά κατασκευάζουμε μόνοι μας δεσμεύσεις. Πόσες φορές θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια ταινία, αλλά δεν το κάνετε, αν πρώτα δεν πλύνετε τα πιάτα ή αν δεν σφουγγαρίσετε την κουζίνα; Μία στις τόσες δοκιμάστε να ξεφύγετε από τους κανόνες της καθημερινότητας. Ίσως ανακαλύψετε ότι επανέρχεστε στη ρουτίνα με περισσότερο κέφι. *Μάθετε από την αποτυχία. Όταν βρεθείτε μπροστά σε μια αποτυχία ή μια απόρριψη, προσπαθήστε να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση, χωρίς να δραματοποιείτε τα γεγονότα. Εξετάστε ψύχραιμα τα δεδομένα, τα αίτια και το αποτέλεσμα, αποφεύγοντας τη συναισθηματική φόρτιση. Πάντα μαθαίνουμε κάτι από τις αποτυχίες και τα λάθη, παρόλο που μας προκαλούν πόνο.