Έβδομος Οίκος: Πόσο σημαντικός είναι ο γάμος για κάθε ζώδιο;

13.09.2016
Στον Πρώτο Οίκο βγαίνουμε στον κόσμο, παρουσιαζόμαστε σε αυτόν, εκφράζουμε τον εαυτό μας δυναμικά προσπαθώντας να κατακτήσουμε αυτά που θέλουμε και επιβάλλοντας τον εαυτό μας ως αυτόνομη οντότητα. Στον Έβδομο υπάρχει ο κόσμος που κάνει αισθητή την παρουσία του, που προσπαθεί να μας επιβληθεί, που είναι ορατός, που έχει την ίση και αντίθετη δύναμη και δυναμική με τον εαυτό μας. Ο Γιώργος Πανόπουλος αναλύει παρακάτω την σημασία του έβδομου οίκου:

Ο προηγούμενος 6ος Οίκος είναι ο τελευταίος από τους «προσωπικούς» Οίκους και συμβολίζει την εκλέπτυνση της προσωπικότητας μέσα από την εργασία, την υπηρεσία, την ταπεινότητα, την καθημερινότητα και τη φροντίδα του σώματος. Με τον 6ο Οίκο φτάνουμε στο τέλος της εξατομίκευσης. Μέχρι και τον Έκτο παρακολουθούμε όλα τα στάδια της εξέλιξης ενός μοναδικού ανθρώπου. Έχουμε μιλήσει για τις προσπάθειες, τον αγώνα, τον δρόμο, τις προκλήσεις και τα μαθήματα που χρειάζεται να μάθει κάποιος για να αισθανθεί ολοκληρωμένος ως προσωπικότητα. Φτάνοντας στο Δύον Σημείο του Ωροσκοπίου, στο δυτικότερο σημείο του χάρτη, στο κομβικό σημείο που ονομάζουμε Έβδομο Οίκο, χρειάζεται να μάθουμε ότι οι άνθρωποι, που είμαστε νησιά, μπορούμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ηπείρους. Ο Ένας χρειάζεται άλλον Έναν επειδή τίποτε δεν υπάρχει αποσυνδεμένο, έρημο και μόνο του στη ζωή.

Για να κατανοήσουμε τον 7ο Οίκο χρειάζεται καταρχάς να τον αντιπαραβάλουμε με τον συμμετρικά αντίθετό του, τον 1ο. Και οι δύο Οίκοι σχετίζονται με τη σχέση του εαυτού με τους άλλους και πιο συγκεκριμένα ο Πρώτος συμβολίζει τον Εαυτό και ο Έβδομος τον Μη-Εαυτό, δηλαδή τον Άλλο. Στον 7ο αναφερόμαστε σε μια σημαντική σχέση ή σε σημαντικές σχέσεις που δημιουργούμε με τον Άλλον ή τους άλλους. Ο Έβδομος εμπεριέχει τις στενές σχέσεις, στις οποίες οι δύο αλληλοεπηρεάζονται, σχετίζονται, δίνουν ο ένας στον άλλον.

Η παραδοσιακή αστρολογία», λέει ο Robert Hand, « μας δίνει την εντύπωση ότι ο 7ος Οίκος περιγράφει τον σύντροφο ή τον αντίπαλο. Όμως, όλοι οι Οίκοι που περιγράφουν τους άλλους ουσιαστικά περιγράφουν τις ενέργειες που κάποιος βιώνει μέσα από αυτούς αλλά όχι την αντικειμενική πραγματικότητα των ίδιων. Η διαφορά μεταξύ Έβδομου και Πρώτου Οίκου είναι ότι η ενέργεια του Πρώτου εκπέμπεται προς τους ανθρώπους όταν τους πλησιάζει κάποιος ενώ η ενέργεια του Έβδομου εκδηλώνεται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις».

Συντροφικότητα/Γάμος
«Λέμε ότι ο Έβδομος περιέχει τις σημαντικές σχέσεις και κυρίως τη συντροφικότητα» γράφει η Donna Cunningham. «Και αναρωτιέται κάποιος: «Μήπως κάτι πηγαίνει στραβά στη θεωρία; Από τον άλλον εξαρτάται να με πλησιάσει, να με αγαπήσει, να θέλει να είναι δίπλα μου». Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Παρ’ όλα αυτά, αναζητούμε και ξεχωρίζουμε ανθρώπους που ταιριάζουν με τις ασυνείδητες επιθυμίες μας, που είναι υγιείς ή όχι. Κάποιοι παντρεύονται ξανά και ξανά, αλλά πάντα με κάποιον που κουμπώνει με ένα ορισμένο πατρόν, έστω κι αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Μια γυναίκα που είχε αλκοολικό πατέρα είχε συχνά σχέσεις με άντρες στους οποίους ανακάλυπτε «πολύ αργά» ότι ήταν αλκοολικοί ή εξαρτημένοι ή δυσλειτουργικοί. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των ραντεβού μπορούμε να ανακαλύψουμε μοτίβα συμπεριφορών και ειδικά από όσους είναι προβληματικοί».

Εάν απελπίζεται κάποιος ότι δεν θα βρει μια ικανοποιητική σχέση χρειάζεται να κοιτάξει τι και πώς το αναζητά και κυρίως το μοτίβο που υπάρχει κάτω από αυτή την αναζήτηση. Όταν συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, μόνο τότε μπορούμε να ελπίσουμε σε μια καλύτερη σχέση. Κοιτάξτε το ζώδιο στον Έβδομο Οίκο, τους πλανήτες σε αυτόν και τις όψεις που κάνει ο κυβερνήτης του για να βρειτε ποιο είναι το πατρόν των αναγκών μέσα σας ώστε να αντιληφθείτε τι περιμένετε από τις σχέσεις σας, πώς να τις αντιμετωπίζετε, τι θέλετε να δώσετε και να πάρετε. Για παράδειγμα ένα πρόσωπο με σύνοδο Άρη/Ουρανού στον 7ο Οίκο μπορεί να συνδέεται επανειλημμένως με αντισυμβατικούς, ασταθείς, αναξιόπιστους συντρόφους. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο που έχει αυτή την όψη χρειάζεται να εκφράσει την αντισυμβατική φύση του και να σκεφτεί θέματα αξιοπιστίας και έλλειψης σταθερότητας που πιθανόν δεν αντιλαμβάνεται ότι διαθέτει το ίδιο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι χρειάζεται να εξελίξει τη δική του αντισυμβατικότητα, αλλιώς θα τη βιώνει μέσα από συντρόφους και μάλιστα άτσαλα, με αποτέλεσμα ανισορροπία και απογοήτευση.

Ο Richard Ideman είπε ότι μια πηγή προβλημάτων του Έβδομου Οίκου σχετίζεται με τις διαφορές, την ασυμφωνία και την ασυνέπεια του Πρώτου Οίκου με τις ανάγκες του υπόλοιπου αστρολογικό χάρτη. Ο Πρώτος βρίσκεται σε αντίθεση με τον Έβδομο. Άρα έλκουμε το αντίθετο από ό,τι εκπέμπουμε προς τα έξω. Δηλαδή ο τρόπος που θέλουμε να προβάλλουμε τον εαυτό μας, η βιτρίνα μας (1ος Οίκος), έλκει ή απωθεί τους άλλους. Ας δούμε τη δυναμική στον άξονα 1ος-7ος με παραδείγματα: Ένας Ωροσκόπος Αιγόκερως έχει τον Καρκίνο στον Έβδομό του. Ένας Ωροσκόπος Αιγόκερως δρα δυναμικά και με επάρκεια και είναι αυτάρκης. Άρα χρειάζεται να θέλξει κάποιον που έχει συναισθηματικές ανάγκες και ρέπει προς την εξαρτητικότητα, δηλαδή έναν Καρκίνο. Ένας με Ιχθύ στον Ωροσκόπο μπορεί να δρα αόριστα, με σύγχυση, ανοργάνωτα και ασαφώς. Άρα θα έλξει κάποιον οργανωτικό, λογικό, που μπορεί να βάλει τάξη στο χάος, έναν Παρθένο δηλαδή. Βεβαίως, όπως ξέρουμε ο Ωροσκόπος ή Πρώτος Οίκος, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αυτά που προβάλλονται να είναι οι τακτικές που υιοθέτησε κάποιος ως παιδί για να προσαρμοστεί στα θέλω και τις επιταγές των γονιών του. Έτσι, όταν έλκουμε τους άλλους με κέντρο και βάση τις προβολές του Πρώτου μας Οίκου μπορεί να προσελκύουμε ανθρώπους που δεν καλύπτουν καθόλου τις βασικές μας ανάγκες, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια.

Κάτι επίσης που δεν αναφέρεται στα παλαιά κείμενα είναι ότι ο Έβδομος δεν περιέχει όλες τις πλευρές του γάμου. Ο γάμος είναι ένα κράμα από πολλές ενέργειες που υπάρχουν στον Έβδομο, αλλά που σχετίζονται επίσης με τη σεξουαλικότητα και έχει βαθύτερες ψυχολογικές επιδράσεις που δεν ανήκουν στον Έβδομο.

Ο Άλλος
Ο Έβδομος Οίκος συμβολίζει τη Δράση μας σε κοινωνικό και διανοητικό επίπεδο. Εδώ έχουμε τις σχέσεις ένας προς έναν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κοινωνικές δομές και οι δραστηριότητες εξαρτώνται από την ποιότητα των προσωπικών μας σχέσεων. Σε προσωπικό επίπεδο, η ποιότητα της σημαντικότερης σχέσης μας, της σχέσης που μας επηρεάζει και θεωρούμε σημείο αναφοράς, διαχέεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: υγεία, οικονομικά, σεξ, παιδιά, επαγγελματική επιτυχία, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους σχέσεις να έχουν τεράστια δυναμική τόσο στην κοινωνική όσο και διανοητική ανάπτυξη και εξέλιξή μας.

Αρχίζουμε και έχουμε θέμα όταν οι πλανήτες που τυχόν υπάρχουν στον Έβδομο Οίκο είναι ασύμβατοι μεταξύ τους ή συγκρούονται τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα ο σύντροφος που επιθυμούμε να έχει αντικρουόμενα μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Ο Howard Sasportas εικονογραφεί με ένα παράδειγμα αυτήν τη σύγκρουση: «Ας πούμε ότι μια γυναίκα έχει στον 7ο Οίκο της Κρόνο και Ουρανό και ψάχνει κάποιον που να της εμπνεύσει ασφάλεια και σταθερότητα που να είναι αξιόπιστος, σοβαρός και υπεύθυνος (Κρόνος) και την ίδια στιγμή χρειάζεται κάποιον που είναι αντισυμβατικός, απρόβλεπτος, ατομιστής και καθόλου σταθερός. Είναι χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να βρεις στον ίδιο άνθρωπο. Έτσι, ένα σενάριο μπορεί να είναι ότι παντρεύεται κάποιον Κρόνιο άντρα, αλλά βαριέται και είναι ανήσυχη μέχρι να βρει κάποιον Ουράνιο, φτάνοντας έτσι στο διαζύγιο. Ή μπορεί να παντρευτεί και να μείνει με κάποιον Κρόνιο και να διατηρεί μια εξωσυζυγική σχέση με κάποιον Ουράνιο. Ή να παντρευτεί κάποιον Ουράνιο στην αρχή, τον οποίο κάποια στιγμή θα παρατήσει ανακουφισμένη που δεν θα συμβιώνει πλέον με κάποιον αλλοπρόσαλλο, ασταθή και άστατο τύπο, αλλά θα συνεχίσει τη ζωή της με κάποιον Κρόνιο. Ή εάν είναι περισσότερο ώριμη ψυχολογικά μπορεί να παντρευτεί έναν Κρόνιο τύπο και θα βρει τρόπους ώστε η σχέση της να αποκτήσει και Ουράνια χαρακτηριστικά (ανανέωση, έκπληξη, ανεξαρτησία κλπ) ή θα τα αναπτύξει η ίδια στον εαυτό της. Ή θα παντρευτεί έναν Ουράνιο τύπο και θα προσφέρει την Κρόνια ασφάλεια η ίδια στον εαυτό της».

Ο Άλλος ως φανερός εχθρός
Το γεγονός ότι γάμος και φανεροί εχθροί συμβολίζονται ταυτόχρονα από τον Έβδομο Οίκο δημιουργεί κατευθείαν θέμα. Τι υπάρχει πίσω από αυτή την εξίσωση; Ο Έβδομος Οίκος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό υπόδειγμα των «προβολών» που κάνουμε. Σύμφωνα με την Ψυχαναλυτική Θεωρία του Ζίγκμουντ Φρόιντ, οι αμυντικοί μηχανισμοί αποτελούν αυτόματες πράξεις ή τεχνικές οι οποίες εκτελούνται ασυνείδητα για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων και ερεθισμάτων που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά. Ένας από αυτούς είναι και η Προβολή κατά την οποίαν το άτομο απομακρύνει από τον εαυτό του και αποδίδει σε κάποιο άλλο πρόσωπο επιθυμίες, ιδιότητες ή συναισθήματα τα οποία είτε αγνοεί είτε αρνείται για τον εαυτό του. Η Liz Green λέει ότι ο Έβδομος Οίκος και οι πλανήτες που τυχόν υπάρχουν μέσα σε αυτόν παρουσιάζουν ποιότητες και χαρακτηριστικά που «ανήκουν στο άτομο αλλά είναι ασυνείδητες» και προσπαθούμε να τις ζήσουμε «μέσα από τον σύντροφό μας ή μέσα από τις εμπειρίες που φέρνουν οι σχέσεις».

Η περισσοτερο σημαντική πλευρά του Έβδομου Οίκου βρίσκεται στις ίδιες τις σχέσεις και τη φύση τους. Οι σχέσεις ουσιαστικά αποτελούν ευκαιρίες για να εξερευνήσουμε και να βιώσουμε κομμάτια του εαυτού μας τα οποία έχουμε επιλέξει να μη ζήσουμε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν το έχουμε κάνει. Μερικές φορές φοβόμαστε μια συγκεκριμένη πλευρά του χαρακτήρα μας. Θεωρούμε ότι είναι κακή, μας κάνει να ντρεπόμαστε, δεν ταιριάζει με την εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας, δεν συνάδει με ό,τι οι άλλοι περιμένουν από εμάς, πιστεύουμε ότι είναι μια πλευρά του εαυτού μας που καλύτερα είναι να τη θάψουμε.

Ο Άλλος στη σχέση στέκεται απέναντί μας. Είναι ο καθρέφτης μας. Εκφράζει όσα θέλουμε να δούμε αλλά και αυτά από τα οποίο αποστρέφουμε το βλέμμα μας. Το πρόσωπο που στην αρχή μας έλκει έχει και πλευρές που απεχθανόμαστε. Ο Έβδομος, όπως είπαμε, παραδοσιακά περιγράφει τα στοιχεία που αναζητάμε σε έναν σύντροφο. Όμως, σε ένα βαθύτερο επίπεδο περιγράφει τα χαρακτηριστικά που είναι θαμμένα σε μας και χρειάζεται να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια για να τα φέρουμε στη επιφάνεια ώστε να τα ενσωματώσουμε στην προσωπικότητά μας. Εάν έχουμε καταπιέσει αυτά τα χαρακτηριστικά κρίνοντάς τα απαράδεκτα και δυσάρεστα τότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι μας απωθούν όταν τα βλέπουμε να καθρεφτίζονται στον σύντροφό μας. Από αυτή την άποψη ισχύει και ο συσχετισμός του 7ου ως Οίκου των φανερών εχθρών.

Παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει Αιγόκερω Ωροσκόπο, αλλά τον Ήλιο στους Ιχθύς, που σημαίνει ότι έχει ήδη τεράστιες συναισθηματικές ανάγκες κι αναζητά αγάπη, τρυφερότητα, προστασία και ζεστασιά. Μέσα από τον Ωροσκόπο Αιγόκερω όμως προσελκύει εξαρτητικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και αισθάνονται δυστυχείς επειδή κάθε τόσο εκδηλώνουν και οι δυο τις ίδιες ανάγκες. Όταν συνειδητοποιήσει ότι η βιτρίνα του Αιγόκερου ?που περιέχει αυτάρκεια και δείχνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ βοήθεια? διώχνει τους άλλους, τότε μόνο θα προσελκύσει αυτούς που μπορούν να τον βοηθήσουν και να ικανοποιήσουν τις ουσιαστικές του ανάγκες. Ο κομβικός άξονας 1ου-7ου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού μας εξηγεί πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις μας.

Έμφαση στον 7ο Οίκο
Ένας μεγάλος αριθμός πλανητών στον 7ο δείχνει πιθανόν κάποιον που αισθάνεται ελλιπής και αγωνίζεται να γεμίσει το κενό με σχέσεις, συντροφικότητα ή αντιπαραθέσεις. Ή που λειτουργεί πληρέστερα όταν αλληλεπιδρά με τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει εξάρτηση ή παθητικότητα γιατί μπορεί να είναι αυτός που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει σχέσεις. Μπορεί ακόμα περισσότερο να ενθαρρύνει τους άλλους να εξαρτηθούν από τον ίδιο ώστε να διατηρήσει τις σχέσεις που έχει ανάγκη. Για να γεμίσουν το κενό στις ζωές τους μερικοί από όσους έχουν γεμάτους Έβδομους Οίκους δημιουργούν σχέσεις με ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να συγκρούονται. Γι’ αυτούς ένας καλός καβγάς είναι καλύτερος από το να αισθάνονται μόνοι. Οι περισσότεροι πλανήτες στον Έβδομο σχετίζονται με το είδος της ενέργειας που βιώνεται μέσα από τις σχέσεις, αλλά ο Ποσειδώνας και ο Κρόνος μπορούν να αλλάξουν το στυλ του 7ου. Ο Ποσειδώνας μπορεί να θολώσει τη συνείδηση που έχει κάποιος για τον εαυτό του μέσα σε μια σχέση. Τα όρια μιας σχέσης που εμπεριέχει το εγώ σε σχέση με ένα άλλο εγώ μπορεί να είναι εντελώς συγκεχυμένα και καθόλου ξεκάθαρα: Ο Ποσειδώνας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ του εαυτού και του άλλου. Με τον Κρόνο από την άλλη μπορεί να συμβολίζονται ελάχιστες σχέσεις. Αυτή η σπανιότητα μπορεί να οφείλεται στο χάσμα μεταξύ του εαυτού και των άλλων ή επειδή κάποιος τρομάζει από το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει μπαίνοντας σε μια σχέση οπότε προτιμά να μη σχετιστεί. Ένα άλλο σενάριο μπορεί να είναι ότι κάποιος επιθυμεί έναν Κρόνιο τύπο ή ότι ο ένας από τους δύο του ζευγαριού είναι εμφανώς μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποιοι μας έλκουν
Με τον Ωροσκόπο συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας ως ξεχωριστό πρόσωπο. Με το Δύον Σημείο συνειδητοποιούμε τους άλλους, ενώ ειδικότερα μας δείχνει τις ιδιότητες, τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε από τον άλλον ως σύντροφο. Εδώ έχουμε την εικόνα αυτού που μας ενδιαφέρει, μας ελκύει, μας κινητοποιεί ως σύντροφος, ως μοναδικός Άλλος.

Η παραδοσιακή αστρολογία μάς λέει ότι το ζώδιο από το οποίο ξεκινά ο Έβδομος Οίκος όπως και οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτόν υποδεικνύουν τον σύντροφο μαζί μετον οποίον θέλουμε να φτάσουμε στον γάμο, να συζήσουμε, να συμβιώσουμε ή να δεσμευθούμε. Ένας άντρας με Σελήνη στον Έβδομο Οίκο ψάχνει μια σύντροφο που διαθέτει τα χαρακτηριστικά της Σελήνης, δηλαδή μια γυναίκα τρυφερή, δοτική, μητρική, συναισθηματική. Μια γυναίκα με Άρη στον Έβδομο μπορεί να τη θέλξει κάποιος που διαθέτει Άρια χαρακτηριστικά, δηλαδή αποφασιστικότητα και παρορμητικότητα, που είναι ευθύς, άμεσος και δυναμικός. Μπορεί να ψάχνει κάποιον που θα παίρνει αποφάσεις για την ίδια.

Πηγή: Άστρα και Όραμα