Είχες ποτέ φανταστεί ότι οι αλλεργίες, το άσθμα και οι διατροφικές διαταραχές που ίσως εμφανίζεις οφείλονται στην ημερομηνία γέννησης σου; Ακόμη και οι καταχρήσεις ή η καταθλιπτική σου συμπεριφορά μπορεί να έχουν σχέση με το ζώδιό σου!
Τα παραπάνω συμπεραίνει ερευνητική ομάδα υπό τον νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ Ράσελ Φόστερ, που διεξήγαγε έρευνα σε δείγμα 2 εκατομμυρίων ανθρώπων από την Δανία και την Αυστρία.
Κριοί, Δίδυμοι και Τάυροι είναι "αρρωστιάρηδες"
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Επιστήμης Τσέλτενχαμ (Cheltenham), τα ζώδια της Άνοιξης είναι ιδιαιτέρα επιρρεπή σε ασθένειες όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και το Αλζχάιμερ ενώ υστερούν και σε… εξυπνάδα.
Κριοί, Δίδυμοι και Ταυράκια είναι, όπως φαίνεται, τα «αρρωστιάρικα» και λιγότερο ευφυή παιδιά του ζωδιακού κύκλου ενώ τα ζώδια του Φθινοπώρου (Ζυγοί, Σκορπιοί, Τοξότες) και του Χειμώνα (Αιγόκεροι, Υδροχόοι και Ιχθύες) παρουσιάζονται περισσότερο θωρακισμένα έναντι των ασθενειών.
Ζυγοί, Σκορπιοί, Τοξότες ζουν περισσότερο
Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 2 εκατομμυρίων ατόμων, Αυστριακών και Δανών που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα από το 1970 μέχρι και το 2000. Κατά κανόνα, όσοι είχαν γεννηθεί στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχαν μικρότερο μέσο όρο ζωής σε σχέση με τα «παιδιά» του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.
Μάλιστα, το παράδοξο της μακροζωϊας των ζωδίων του φθινοπώρου πιστοποιούν και αμερικανικές μελέτες που δείχνουν πως όσοι γεννήθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβρη ζουν κατά μέσο όρο περίπου 160 ημέρες περισσότερο από όσους γεννιούνται την Ανοιξη!
Για όλα φταίει ο ήλιος
Τι σχέση έχει όμως η ημερομηνία γέννησης με τις ασθένειες; Είναι ο ζωδιακός κύκλος που ευθύνεται για τα παραπάνω ή υπάρχει επιστημονική εξήγηση;
Όπως σημειώνουν οι μελετητές, η κατανομή περισσότερων ή λιγότερων ασθενειών ανάλογα με τον μήνα γέννησης πιθανότατα έχει να κάνει με την ηλιακή ακτινοβολία που προσλαμβάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Εκτιμούν πως το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο της θερμοκρασίας αλλά και έκθεσης στον ήλιο καθώς και στη διαφορετική διατροφή της εγκύου την εποχή της Άνοιξης. Το φως, άλλωστε, του ηλίου προκαλεί παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας είναι γνωστές. Η έλλειψη όμως της «βιταμίνης του ήλιου» κατά τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.
Σκέψου ότι αν γεννήθηκες Φθινόπωρο ή και Χειμώνα η μητέρα σου πέρασε το Καλοκαιράκι κάνοντας ηλιοθεραπεία σε κάποια παραλία προσλαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, κάτι που ενίσχυσε την άμυνα του οργανισμού σου. Αντίθετα, αν γεννήθηκες Ανοιξη ή Καλοκαίρι οι ποσότητες αυτές προφανώς και θα είναι σαφώς μειωμένες.
Μάλιστα, περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος ασθενειών μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου τείνει να είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν γεννηθεί στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που ενισχύει την άποψη το ρόλο και τη σημασία της ηλιοφάνειας στην θωράκιση του οργανισμού έναντι τω ασθενειών.
Η εποχή γέννησης φαίνεται επίσης να συσχετίζεται και με την ανάπτυξη πιο σοβαρών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ασθενών να εμφανίζονται στο Βορά όπου το ηλιακό φως είναι λιγοστό ενώ και σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά της Άνοιξης είναι… ριγμένα. Στη Σκωτία, για παράδειγμα τα μωρά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από όσα γεννήθηκαν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.
Ωστόσο, το ποσοστό μειώνεται στη Νορβηγία που βρίσκεται στο ίδιο περίπου γεωγραφικό πλάτος κάτι που μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα. Αν μια από τις αιτίες για την εμφάνιση της νόσου είναι η έλλειψη της "βιταμίνης του ηλίου" γιατί τα ποσοστά μειώνονται στην περίπτωση της γειτονικής Νορβηγίας; Ενας πιθανός λόγος είναι η διατροφή εξηγούν οι ειδικοί καθώς οι Νορβηγοί καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D τρώγοντας ψάρια πλούσια σε λιπαρά.
Τα παιδιά του Καλοκαιριού έχουν προβλήματα όρασης
Η νέα μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι όσα άτομα έχουν γενέθλια το Καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να έχουν προβλήματα όρασης. Το παραπάνω υποστηρίζει και μια ισραηλινή μελέτη με δείγμα της 300,000 άτομα που έκαναν αίτηση στο στρατό. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως όσοι γεννήθηκαν τον Ιούνιο ή Ιούλιο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα όρασης.
Αν λοιπόν ήρθες στον κόσμο μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι λογικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να παρουσιάζεις τέτοιου είδους προβλήματα καθώς, αμέσως μετά τη γέννησή σου εκτέθηκες σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που έβλαψε σε κάποιο τα ευαίσθητα μάτια σου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως να σημειώσουμε πως η πιθανότητα ασθένειας είναι πολύ μικρή και μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γεννήσεις μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου συνδέονται με ένα 10% υψηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας και συναφών ασθενειών όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Αυτό όμως μεταφράζεται σε πιθανότητα 1,1 % να εκδηλώσει κάποια στιγμή το παιδί αυτό την πάθηση.
Απρίλιος ο χειρότερος μήνας |
Ιανουάριος: Νόσος Αλζχάιμερ, Επιληψία, Ναρκοληψία, Σχιζοφρένεια, Σχιδοειδής διαταραχή, Διπολική διαταραχή, Νόσος του Κρον |
Φεβρουάριος: Νόσος Αλζχάιμερ, Επιληψία, Ναρκοληψία, Σχιζοειδής διαταραχή, Διαταραχές της όρεξης, Διπολική διαταραχή, Νόσος του Χοτζκιν, Νόσος του Κρον |
Μάρτιος: Νόσος Αλζχάιμερ,Επιληψία, Ναρκοληψία, Σχιδοειδής διαταραχή, Συναισθηματικές διαταραχές, Διαταραχή προσωπικότητας, Διαταραχές της όρεξης, Διπολική διαταραχή, Αυτισμός, Καταχρήσεις - Αλκοολισμός, Νόσος του Χότζκιν, Παιδικός διαβήτης, Άσθμα |
Απρίλιος: Χαμηλό IQ, Νόσος του κινητικού νευρώνα, Σκλύρυνση κατά πλάκας, Ναρκοληψία, Πάρκινσον, Σιναισθηματικλες διαταραχές, Διαταραχή προσωπικότητας, Διαταραχές της όρεξης, Διπολική διαταραχή, Αυτισμός, Καταχρήσεις – αλκοολισμός, Νόσος του Χότζκιν, Γλαύκωμα, Παιδικός Διαβήτης, Άσθμα |
Μάιος: Χαμηλό IQ, Νόσος του κινητικού νευρώνα, Σκλύρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Διαταραχή προσωπικότητας, Διαταραχές της όρεξης, Αυτισμός, Καταχρήσεις – αλκοολισμός, Γλαύκωμα, Παιδικός Διαβήτης, Άσθμα |
Ιούνιος: Σύνδρομο Ντάουν, Χαμηλό IQ, Νόσος του κινητικού νευρώνα, Σκλύρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Αυτισμός, Καταχρήσεις – αλκοολισμός, Γλαύκωμα, Παιδικός Διαβήτης, Άσθμα |
Ιούλιος: Σύνδρομο Ντάουν, νόσος του κινητικού νευρώνα, Αυτισμός, Καταχρήσεις – Αλκοολισμός, Άσθμα |
Αύγουστος: Σύνδρομο Ντάουν, νόσος του κινητικού νευρώνα, Αυτισμός, Καταχρήσεις – Αλκοολισμός, Άσθμα |
Σεπτέμβριος: Άσθμα |
Οκτώβριος: Άσθμα |
Νοέμβριος: Άσθμα |
Δεκέμβριος: Σχιζοφρένεια, Άσθμα |
Από τη Δήμητρα Γκούντρα