Μεσοθεραπεία

06.04.2010
Η μεσοθεραπεία είναι μία ιατρική μέθοδος κατά την οποία μικρές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών ενίονται στη μεσαία στοιβάδα του δέρματος, ακριβώς δηλαδή η στοιβάδα στην οποία το αγγειακό σύστημα μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία λείπουν για τα οποία ο γιατρός αποφασίζει να χορηγήσει, με σκοπό τη βελτίωση της υφής και της θρέψης του.

Η μεσοθεραπεία είναι μία ιατρική μέθοδος κατά την οποία μικρές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών ενίονται στη μεσαία στοιβάδα του δέρματος, ακριβώς δηλαδή η στοιβάδα στην οποία το αγγειακό σύστημα μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία λείπουν για τα οποία ο γιατρός αποφασίζει να χορηγήσει, με σκοπό τη βελτίωση της υφής και της θρέψης του. Σε αυτήν τη στοιβάδα επίσης υπάρχει ο δομικός μηχανισμός σπαργής και στοργικότητας του δέρματος.

Η αρχική εφαρμογή της μεσοθεραπείας προοριζόταν για θεραπείες όπως: άγχος, τραυματικές κακώσεις και παθήσεις των αρθρώσεων. Στην πορεία παρατηρείται ότι οι επιδράσεις της μεσοθεραπείας είναι εξίσου ευεργετικές σε προβλήματα του δέρματος όπως κυτταρίτιδα και ρυτίδες.

Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στο μπούστο, στον λαιμό κτλ. για ανανέωση, ενυδάτωση, σύσφιξη, λείανση ρυτίδων και λεπτών γραμμώσεων. Βελτιώνει σημαντικά την υφή και την όψη του δέρματος, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στο τοπικό αδυνάτισμα καθώς περιορίζει το συσσωρευμένο λίπος από το οποίο δεν απαλλασσόμαστε εύκολα ούτε με ειδική διατροφή αλλά ούτε και με σωματική άσκηση.

Τη μεσοθεραπεία την εφαρμόζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία θέλουμε να επέμβουμε. Η έγχυση του υλικού γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες, σε πολύ μικρές ποσότητες και οι νυγμοί πραγματοποιούνται σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις, τοποθετώντας πριν από κάθε εφαρμογή αναισθητική κρέμα.

Η μεσοθεραπεία είναι διαδικασία εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της καθώς η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες, αφού το μόνο που θα πρέπει να την απασχολεί είναι οι ανεπαίσθητες εκχυμώσεις που ίσως παρουσιάσει στα σημεία των νυγμών, τα οποία ούτως ή άλλως υποχωρούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο αριθμός των θεραπειών ορίζεται ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου, το γενικότερο πλαίσιο όμως προϋποθέτει περίπου 10 θεραπείες κάθε 10 - 15 μέρες ενώ η θεραπεία, εάν χρειαστεί, επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Η αναζωογόνηση του δέρματος επιτυγχάνεται διότι εμπλουτίζουμε το χόριο με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα τα οποία παρέχουν τροφή στο δέρμα. Ταυτόχρονα βοηθούμε στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνδυαστικά, χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ, επιτυγχάνοντας ενυδάτωση του δέρματος σε βάθος.

Πώς δρα κόντρα στην κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η εμφάνισή της είναι αποτέλεσμα μιας αργής και σταδιακής διαδικασίας. Οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολλοί. Ενας από τους βασικότερους που διευκολύνει την εμφάνισή της είναι η επιβράδυνση ή και στάση στα μικρά αγγεία (τριχοειδή, λεμφαγγεία) της περιοχής του σώματος όπου η κυτταρίτιδα εντοπίζεται (γλουτοί, γάμπες). Το γενετικό σύστημα των γυναικών προδιαθέτει γι’ αυτήν τη δύσκολη κυκλοφορία που αποτελεί τη βασική αιτία της κυτταρίτιδας, όμως η δημιουργία της προϋποθέτει την εμπλοκή και άλλων παραγόντων ορμονικών, μεταβολικών, κυκλοφορίας.

Ετσι, στις περιπτώσεις όπου η κυτταρίτιδα δεν βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό αντιμετωπίζεται εναλλακτικά με ενέσιμη μεσοθεραπεία που, όπως προαναφέραμε, συμβάλλει στη μείωση της τοπικής εναπόθεσης λίπους διότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την παροχέτευση της λέμφου και διαλύει τα περίσσια λιποκύτταρα. Βεβαίως, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το πόσο προχωρημένη είναι η βλάβη.

Η μεσοθεραπεία είναι κατάλληλη για γυναίκες που αποζητούν παρεμβάσεις με μικρό χρόνο αποθεραπείας, δεν χρήζουν χειρουργικής επέμβασης και απλά αναζητούν αναδόμηση δέρματος, αναζωογόνηση και λάμψη.

Ιωάννης Λύρας, Πλαστικός χειρουργός, (Δ/ντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών-Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας - Πλαστικής Χειρουργικής) www.ioannislyras.gr