Το πρώτο βήμα

30.06.2009
Τα μέτρα κατά του καπνίσματος είναι σίγουρα μία καλή αρχή για την υγεία όλων μας. Ποιo μπορεί να είναι το επόμενο;

Tο κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν δύο απειλητικούς δολοφόνους της ζωής μας. Χαρακτηρίζονται από το εξής σημαντικό: Αντί να τους αποφεύγουμε, τους αγοράζουμε. Ηρθαν στη ζωή μας ως ουσίες φθηνής οικονομικά και κοινωνικά αποδεκτής χαράς, ακολούθως ανακαλύψαμε την ηδονή που χαρίζουν και τώρα δεν επιθυμούμε να τις απαρνηθούμε.

Το τσιγάρο και οι νοστιμιές μας σαγηνεύουν και μας αρρωσταίνουν. Ολοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του καπνίσματος και πρόσφατα το εξοστρακίσαμε. Κάτι ανάλογο δεν παρατηρείται στην περίπτωση της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της παιδικής, με τη χώρα μας να κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά. Ο έφηβος που καπνίζει ή ο μικρός ανθρωπάκος που έχει εθιστεί στην ηδονή της γεύσης θα εξελιχθούν σε δυστυχείς ενήλικες. Η θεραπευτική επιτυχία απεξάρτησης του αλκοολικού, του κοκαϊνομανή, του καπνιστή και του παχύσαρκου έχουν το ίδιο απογοητευτικό ρεκόρ. Με τη μεγαλύτερη αποτυχία θεραπείας να καταγράφεται στην παιδική παχυσαρκία.

Ιατρικά είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος ζει και πεθαίνει με τον ίδιο αριθμό, όχι μέγεθος, λιποκυττάρων που απέκτησε στην εποχή ανάπτυξης του σώματος. Το πλήθος αυτών είναι αποτέλεσμα συνδυασμού κληρονομικότητας και διατροφής κατά την παιδική ηλικία. Οταν το άτομο πεινά και αδυνατίζει και τα λιποκύτταρα πεινούν και αδυνατίζουν. Παραμένουν συρρικνωμένες αποθήκες λίπους. Πεινασμένες και αδηφάγα έτοιμες να ξαναπαχύνουν σε κάθε ευκαιρία. Γι΄ αυτό όσοι αδυνατίζουν ξαναπαχαίνουν. Ταχύτατα και πανεύκολα.

Η εκστρατεία εναντίον του τσιγάρου περιλαμβάνει κάθε είδους κοινωνική τιμωρία του καπνιστή. Αντίθετα, η διαφημιστική προπαγάνδα παιδικών παχυντικών τροφών επιτρέπεται παντού και προβάλλεται υπερήφανα. Χοντροί μάγειροι εξακολουθούν να διαφημίζουν παχυντικές τροφές. Ιατρικά είναι αποδεδειγμένο ότι καπνός-λίπος-ζάχαρη σκοτώνουν ισοδύναμα.Οι γεμάτες λίπη, αλάτι, ζάχαρη παιδικές τροφές πωλούνται ελεύθερα και ασύστολα στο μικρό μαθητή. Ιατρικά, η πώληση αυτή είναι ισοδύναμη της πώλησης τσιγάρων, καθώς οι πολυθερμικές τροφές είναι το ίδιο επιβλαβείς και εξαρτησιογόνες.

Η σωστή αγωγή υγείας διδάσκεται μέσα στην οικογένεια και από το νηπιαγωγείο. Η χοληστερίνη της τροφής θα παραμένει ισόβια πάνω στις αρτηρίες της καρδιάς. Η παιδική παχυσαρκία τρέφεται από τις διαφημίσεις τις ώρες των παιδικών προγραμμάτων, όπως παλαιότερα οι διαφημίσεις των τσιγάρων. Μεγεθύνεται από την παθητική στάση των γονέων. Μόνο η μητέρα μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιτυχία με το σπιτικό σάντουιτς και τη συνεχή και ειλικρινή ενημέρωση. Ο χρόνος παρασκευής του πρώτου είναι ελάχιστος και το κέρδος σε χρήμα και υγεία τεράστιο.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ο μικρός ανθρωπάκος εκπαιδεύεται τι τον ωφελεί να τρώει. Το υγιές σώμα είναι το πιο ισχυρό αγαθό επιβίωσης που μπορείτε να του προσφέρετε. Ο υγιής μπορεί να χαρεί ελεύθερα, να εργαστεί ανενόχλητα και να ζήσει πολλά χρόνια. Ολα αυτά είναι απλά, όταν η αγάπη της μητέρας μετουσιώνεται σε επιδεξιότητα διαπαιδαγώγησης. Το ύψιστο καθήκον της είναι η "αγωγή πνεύματος" που θα δώσει στο παιδί της για να κτίσει ένα γερό σώμα μέσα στο οποίο θα το στεγάσει.

Από τον Dr. Στέφανο Καραγιαννόπουλο, Καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στην Κλινική Κυανούς Σταυρός
[email protected]