Τοπ συμβουλές υγείας ενόψει καλοκαιριού

29.05.2009
Το καλοκαίρι είναι εδώ, και πριν ξεκινήσεις τις εξορμήσεις στη θάλασσα πριν οργανώσεις τις διακοπές, καλό θα ήταν να οργανώσεις την υγεία σου και να κάνεις τώρα που είναι νωρίς, τους απαραίτητους ελέγχους και τα τεστ που θα σε προφυλάξουν!

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και πριν ξεκινήσεις τις εξορμήσεις στη θάλασσα πριν οργανώσεις τις διακοπές, καλό θα ήταν να οργανώσεις την υγεία σου και να κάνεις τώρα που είναι νωρίς, τους απαραίτητους ελέγχους και τα τεστ που θα σε προφυλάξουν!

1. Κάνε τώρα τα απαραίτητα προληπτικά τεστ για τους τομείς της υγείας σου που σε ανησυχούν περισσότερο. Για παράδειγμα, αν έχεις μυωπία, τσέκαρε τα μάτια σου στον οφθαλμίατρο. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τις ακτίνες του ήλιου να είναι πιο δυνατές, πρέπει να προσέχεις πολύ τόσο τα γυαλιά μυωπίας (αν φοράς) όσο και τα γυαλιά ηλίου που θα αγοράσεις και θα πρέπει να τηρούν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

2. Έπειτα, καλό θα ήταν να κάνεις και τον απαραίτητο γυναικολογικό έλεγχο. Κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σου και κάνε το ετήσιο τεστ ΠΑΠ αλλά ζήτα και μια εξέταση του στήθους σου. Το καλοκαίρι, το στήθος μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο και ο κόλπος σου πιο διαθέσιμος σε νέα φλερτ του καλοκαιριού. Είναι καλό λοιπόν, να έχεις τις απαραίτητες ιατρικές πιστοποιήσεις πως είσαι υγιής και έτοιμη για ηλιοθεραπεία και νέους παρτενέρ.

3. Κόψε το τσιγάρο: η 1η Ιουλίου δεν αργεί να έρθει και από εκείνη την ημέρα και έπειτα δεν θα έχεις την πολυτέλεια να καπνίζεις σε δημόσιους χώρους, καφετέριες ή στο χώρο εργασίας. Οπότε, λίγο πριν να έρθει η απαγόρευση μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να καπνίζει λιγότερο, έτσι ώστε μέχρι εκείνη την ημέρα να έχεις μειώσει αισθητά τα τσιγάρα που καπνίζεις. Έχε υπόψη σου πως στην προσπάθεια αυτή θα βρεθείς απέναντι στις καπνοβιομηχανίες που έχουν αντιληφθεί το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν, γι' αυτό και διαμορφώνουν τις συσκευασίες των πακέτων σε κοριτσίστικο στυλ και χρώματα. Μην πέφτεις στην παγίδα.

4. Προσπάθησε να χάσεις τα τελευταία περιττά κιλά που σου απομένουν με τον σωστό τρόπο κάτω από την ιατρική συμβουλή. Επισκέψου έναν ιατρό διατροφολόγο που θα σου συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, που θα είναι βατό και θα μπορείς να το ακολουθήσεις στις δύσκολες συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού με την πολλή ζέστη και την έντονη εφίδρωση.

5. Δώσε την σημασία που πρέπει στην υγεία των ποδιών σου. Μπορεί να σου αρέσει να φοράς τα αγαπημένα σου ανοιχτά πέδιλα, αλλά πρέπει να φροντίσεις να προφυλάξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου από τους μύκητες και τα πέλματα από την σκλήρυνση.

6. Το καλοκαίρι θέλει πολλά και δροσερά χαμόγελα. Βρες λίγο χρόνο και επισκέψου τον οδοντίατρο που θα φροντίσει τη συνολική υγεία των δοντιών σου (για να μην βρεθείς με σπασμένο δόντι στο νησί των διακοπών αβοήθητη) και που θα σου πραγματοποιήσει ένα ωραίο καθαρισμό ή και λεύκανση για να χαμογελάς άφοβα στους θαυμαστές σου.

Προσοχή:

  • Κλείσε τώρα όλα τα ραντεβού με τους γιατρούς που επιθυμείς γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι και κάποια στιγμή θα φύγουν για διακοπές. Παράλληλα, σκέψου πως πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να κάνουν τα ίδια προληπτικά τεστ με εσένα οπότε όσο πιο νωρίς το αποφασίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδέψεις με τις εξετάσεις και τους προληπτικούς ελέγχους.