Πολλές γυναίκες (μεταξύ του κι εσύ) συνεχίζουν να φορούν το ίδιο νούμερο σουτιέν όπως εκείνο που έβαλαν στα δώδεκα τους χρόνια. Άλλες πάλι, διαλέγουν σουτιέν βάσει σχεδίου και με το μάτι γιατί βαριούνται να το δοκιμάσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το λάθος νούμερο σουτιέν, μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας. Πριν πάθεις και για να μάθεις, δες τους κινδύνους που κρύβει ένα κακό σουτιέν.
Οι πονεμένοι ώμοι: το πιο συχνό πρόβλημα υγείας που παρατηρείται σε σχέση με το σουτιέν είναι πως διαλέγουμε στηθόδεσμους με πολύ μικρά cups (θήκες) και τιράντες πολύ χαλαρές στη πλάτη. Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ώμοι το βάρος του στήθους αντί για την πλάτη. Το σουτιέν πρέπει να είναι σφιχτό (όχι υπερβολικά) έτσι ώστε το βάρος να πέφτει στο κέντρο και προς τα κάτω της πλάτης.
Η επιβαρυμένη πλάτη: το σωστό σουτιέν και ακόμα πιο πολύ η σωστή εφαρμογή του έχει τεράστια σημασία για την υγεία της πλάτης. Το καλύτερο σημείο στήριξης του στήθους είναι στην οσφυική χώρα, στο κάτω μέρος της πλάτης και όχι ψηλά όπως συνηθίζουμε, κινδυνεύοντας να καμπουριάσουμε.
Πονοκέφαλοι: οι πολύ σφιχτές τιράντες στο στηθόδεσμο (ή ακόμα χειρότερα, ένα πολύ μικρότερο σουτιέν), αναγκάζει τον τραπέζιο να τεντώνεται υπερβολικά, προκαλώντας σου πονοκεφάλους. Ταυτόχρονα, μια επιβαρυμένη πλάτη φορτώνει και τα νεύρα που ξεκινούν από την περιοχή, προκαλώντας πόνους και στο στομάχι αλλά και έξτρα κόπωση.
Πληγές και ουλές: ένα πολύ στενό και μικρό σουτιέν μπορεί να δημιουργήσει ουλές κάτω από το δέρμα στα πλάγια του στήθους που δεν φαίνονται εξ' αρχής. Με τον καιρό, το σουτιέν θα προκαλέσει μεγάλη τριβή στο δέρμα, δημιουργώντας ακόμα και πληγές. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε κοπέλες με πολύ μεγάλο στήθος που νομίζουν πως μέσα σε ένα μικρότερο μέγεθος σουτιέν, θα δείχνουν πιο ελκυστικές.
Κακή στάση του σώματος: ένα ακόμα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις φορώντας το λάθος σουτιέν, είναι η κακή στάση του σώματος που θα πάρει το κορμί σου. Δεν θα μπορείς να στέκεσαι ή να κάθεσαι χωρίς να πονάς στη μέση, την πλάτη ή τον λαιμό. Μέτρησε το στήθος σου και διάλεξε το σωστό cup κάθε φορά που αγοράζεις νέο σουτιέν. Μην ψωνίζεις βάσει σχεδίου ή από τα καλάθια γιατί θα καταλήξεις με επώδυνους πόνους παντού.
Πεσμένο στήθος: αν συνεχίζεις να φοράς ξεχειλωμένα σουτιέν (ή και να μην φοράς καθόλου), μην απορήσεις από το πεσμένο στήθος που θα αποκτήσεις σταδιακά. Το σουτιέν είναι πρώτα πρώτα ένας τρόπος για να στηρίζεις το στήθος σου και μετά ένα σύμβολο μόδας.
Πώς θα καταλάβεις ότι φοράς λάθος νούμερο ή κακό σουτιέν;
Η Κέιτ Χόρελ, γνωστή ενδυματολόγος προτείνει να κοιτάζεσαι καλά στον καθρέφτη για να δεις πότε ένα σουτιέν δεν σου κάνει πια. Τα σημάδια είναι σαφή:
-
Το κάτω μέρος του σουτιέν δεν καλύπτει όλο το στήθος, όσο και να το τραβάς. Σήκωσε τα χέρια ψηλά για να δεις αν το σουτιέν είναι πολύ σφιχτό. Το σουτιέν δεν πρέπει να φεύγει από τη θέση του.
-
Οι τιράντες σε κόβουν: οι τιράντες προσφέρουν το 20% της στήριξης του σουτιέν. Αν οι τιράντες σε κόβουν σημαίνει πώς πρέπει να τις ρυθμίσεις σωστά. Αν το πρόβλημα συνεχίζει μην τις χαλαρώσεις άλλο.
-
Πέτα όλα τα παλιά σουτιέν (πενταετίας και πάνω) για ακόμα και να έχεις το ίδιο μέγεθος στήθους, το σουτιέν έχει φθαρεί από το πλύσιμο.
-
Η μέση του σουτιέν διπλώνει: το μέσο που ενώνει τα δύο cups του σουτιέν πρέπει να κολλάει χωρίς ζάρες και δίπλες πάνω στο σώμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το σουτιέν είναι μικρό.
Από την Κ. Π.