Γιατί έχεις καθυστέρηση; Αυτό είναι το ερώτημα που σε απασχολεί τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Και παρότι δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτή την καθυστέρηση (δεν προσπαθείς να μείνεις έγκυος), υπάρχουν δέκα αιτίες που επεμβαίνουν στην περίοδο σου και την καθυστερούν. Δες παρακάτω τους δέκα πιο συχνούς λόγους που φέρνουν μια καθυστέρηση της περιόδου.
Το στρες: το άγχος είναι ικανό να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σου αλλά και την υγεία σου. Πολλές φορές είμαστε τόσο αγχωμένες που το σώμα μειώνει την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνει, με αποτέλεσμα να μην σου έρχεται η περίοδος. Μίλα με τον γιατρό σου και προσπάθησε και μόνη σου να καταλάβεις τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να σε ηρεμήσει για να μπει ο οργανισμός σου στο σωστό προγραμματισμό και πάλι.. Μην υποτιμάς την δύναμη που ασκεί το άγχος στον οργανισμό σου.
Κάποιο κρύωμα: μια γρίπη, ένα ξαφνικό κρύωμα ή ακόμα και κάποια άλλη ασθένεια, μπορεί να καθυστερεί την περίοδό σου σημαντικά. Σε αυτή την περίπτωση, η καθυστέρηση είναι πρόσκαιρη.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής: αν προσφάτως ξεκίνησες καριέρα σε λαϊκές πίστες ή από το πολύ ξενύχτι έκανες την νύχτα μέρα, αυτή η αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, είναι απορυθμίσει εντελώς το βιολογικό σου ρολόι. Το σώμα σου θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συνηθίσει την νέα κατάσταση και η περίοδος θα επανέλθει τελικά.
Φαρμακευτική αγωγή: μια συχνή αιτία της καθυστερημένης περιόδου είναι και κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή που ξεκίνησες να ακολουθείς. Μίλα στον γιατρό σου για την παρενέργεια αυτή των φαρμάκων που καταναλώνεις.
Τα περιττά κιλά: τα περιττά κιλά δεν καταστρέφουν μόνο τη σιλουέτα σου αλλά μπορούν να καθυστερήσουν και την περίοδο. Πολλές γυναίκες που πήραν αρκετά κιλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, παρατήρησαν καθυστέρηση ακόμα και διακοπή του έμμηνου κύκλου τους.
Η εξαντλητικές δίαιτες: αν δεν διαθέτεις αρκετό σωματικό λίπος ή ακολουθείς κάποια εξαντλητική δίαιατα, δεν θα έχεις σταθερό κύκλο. Το φαινόμενο ονομάζεται αμηνόρροια και πρόκειται για την απώλεια της έμμηνου ρύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λογικά, αν πάρεις μερικά κιλά, θα σταματήσει να υφίσταται ως πρόβλημα.
Λάθος υπολογισμός: ο έμμηνος κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρόλο που λέμε πως ο μέσος όρος των γυναικών έχει περίοδο κάθε 28 ημέρες, εντούτοις το γεγονός αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Μερικές φορές νομίζεις πως έχεις καθυστέρηση επειδή έχεις κάνει λάθος υπολογισμό (ειδικά να σου έχει έρθει πρόσφατα η περίοδος για πρώτη φορά). Συνήθως η εμμηνορρυσία έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία. Αν μπορείς να γνωρίζεις πότε έχεις ωορρηξία θα υπολογίσεις καλύτερα και την πρώτη ημέρα της περιόδου.
Η περη- εμμηνόπαυση: είναι η μεταβατική περίοδο από τη γόνιμη εποχή μιας γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Σε αυτή την φάση, η περίοδο γίνεται πιο αραιή. Αυτό δεν σημαίνει πως σταματάς να μπορείς να συλλάβεις, γι' αυτό και πρέπει να συνεχίζεις να χρησιμοποιείς κάποιο μέτρο προφύλαξης, αν φυσικά δεν θέλεις να μείνεις έγκυος.
Εμμηνόπαυση: είναι το σημείο στη ζωή μιας γυναίκας (φυσιολογικά έρχεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, γύρω στα 50 χρόνια της ζωής τους ή και αργότερα) και σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητα.
Εγκυμοσύνη: φυσικά, όταν έχεις καθυστέρηση, μια εγκυμοσύνη είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως αρκετό για να επιβεβαιώσει την υποψία που έχεις. Αν το τεστ βγει θετικό, κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σου. Αν το τεστ βγει αρνητικό, περίμενε μια εβδομάδα και κάντο και πάλι. Τα νέα τεστ εγκυμοσύνης είναι αρκετά ακριβή και παρέχουν άμεσα αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύλληψης. Και με ελάχιστο κόστος.