Μπορεί να είσαι εξοικειωμένη με τις βουτιές στο κρύο νερό – είναι πολύ πιθανό να έχεις κάνει μπάνιο στα πανέμορφα αλλά παγωμένα νερά του Ιονίου. Έχεις κάνει όμως ποτέ θεραπεία με κρύο νερό (γνωστή και ως κρύα υδροθεραπεία) και ξέρεις ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό;
«Η θεραπεία με κρύο νερό είναι η διαδικασία έκθεσης του σώματός μας σε κρύο νερό, στους 14 βαθμούς ή κάτω, για να προκαλέσει μια αντίδραση στο σώμα», λέει ο Jeff Ono, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Pause Studio. «Οι θετικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως το κρύο νερό, ενθαρρύνουν το σώμα μας να προσαρμοστεί με πλεονεκτικούς τρόπους, έχοντας τόσο φυσιολογικά όσο και γνωστικά αποτελέσματα».
Με τα χρόνια, η θεραπεία αυτή έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής και μπορεί να έχεις ακούσει και για τη Μέθοδο Wim Hof®. Ο Hof, ένας Ολλανδός πρώην αθλητής συνδυάζει τρεις παράγοντες στη μέθοδό του - αναπνοή, κρυοθεραπεία και δέσμευση - και πιστεύει ότι μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τον έλεγχο του μυαλού και του σώματός μας. Υπάρχει επίσης η κρυοθεραπεία, η οποία είναι ουσιαστικά οποιαδήποτε θεραπεία που περιλαμβάνει θερμοκρασίες κατάψυξης ή γενικά χαμηλές, αλλά συχνά αναφέρεται στη βύθιση σε έναν κρυογονικό θάλαμο ολόκληρου του σώματος για λίγα λεπτά. Και μετά, υπάρχει η απλή παλιομοδίτικη θεραπεία με κρύο νερό, την οποία πολλοί ενσωματώνουν καθημερινά ως μέρος της ρουτίνας ευεξίας τους μέσω ντους ή μπανιέρας.
Όσα μπορεί να μαρτυρούν τα πόδια σου για την υγεία σου, σύμφωνα με μια ποδίατρο
Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση, πολλοί άνθρωποι που δοκιμάζουν τη θεραπεία με κρύο νερό την κάνουν μέρος της καθημερινής ή εβδομαδιαίας ρουτίνας τους. Στην πραγματικότητα, η Kate Hudson και ο Harry Styles είναι λάτρεις αυτής της πρακτικής ευεξίας, που είναι γνωστό ότι την ενσωματώνουν τακτικά στις ρουτίνες ευεξίας τους. Αν τρέμεις και μόνο που το σκέφτεσαι, είναι κατανοητό. Αλλά μπορεί να πειστείς να το κάνεις αφού διαβάσεις για την πληθώρα των πλεονεκτημάτων της θεραπείας με κρύο νερό.
Τα οφέλη της θεραπείας με κρύο νερό
Έρευνες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με κρύο νερό έχει πολλά οφέλη, όπως μείωση του στρες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της διάθεσης και βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης, καθώς και καλύτερη εστίαση και ύπνο. Ο Dr. Raghu Appasani, ψυχίατρος, νευροεπιστήμονας και συνήγορος ψυχικής υγείας, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία. «Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι η έκθεση στο κρύο επιταχύνει τον μεταβολισμό. Ένα άλλο όφελος είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τους πόνους στους μύες. Ως εκ τούτου, πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν παγόλουτρα και άλλους τύπους έκθεσης στο κρύο ως μέσο για να επιταχύνουν την ανάρρωση μετά τη σωματική άσκηση».
Ο Ono συμφωνεί και προσθέτει ότι είναι καλό και για το μυαλό. «Υπάρχουν ψυχικά οφέλη που προέρχονται από το να κάνεις κάτι δύσκολο, να μάθεις τον εαυτό σου πώς να παραμένει ήρεμος κάτω από αντιξοότητες και να ξεπερνάς την εσωτερική αντίσταση. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφελούνταν από μια πρακτική που επικεντρώνεται στην έκθεση στο κρύο, υπάρχουν μερικές αντενδείξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εάν είσαι επιρρεπής σε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές ή νευρολογικές επιπλοκές, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείς έναν γιατρό πριν ακολουθήσεις οποιοδήποτε πρωτόκολλο».
3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ
Πώς να εξασκήσεις τη θεραπεία με κρύο νερό
Ο Appasani λέει ότι η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να πάρει πολλές μορφές. «Αλλά η βασική πρακτική περιλαμβάνει να κάθεσαι σε μια μπανιέρα ή ένα δοχείο με κρύο νερό (συνήθως κάτω από 10 βαθμούς Φαρενάιτ, αν και αυτό μπορεί να ποικίλλει) για πέντε λεπτά ή λιγότερο», λέει. Ορισμένα στούντιο ευεξίας προσφέρουν επίσης θεραπεία αντίθεσης, όπου μπορείτε να κάνεις εναλλαγή μεταξύ ζεστών και κρύων θεραπειών. «Ο συνδυασμός της θεραπείας με κρύο νερό με την έκθεση στη θερμότητα εντείνει την εμπειρία και μεγιστοποιεί τα οφέλη τόσο των ζεστών όσο και των κρύων θεραπειών», εξηγεί ο Ono. Το σώμα σου θα υποβληθεί σε διαστολή, ακολουθούμενη από συμπίεση και θα δημιουργήσει μια εσωτερική αντλία που μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και των μεταβολικών αποβλήτων ενώ θα αυξήσει τον αγγειακό τόνο». Ως αποτέλεσμα, θα ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αλλά αν δεν μπορείς να πας σε ένα σπα, μπορείς εύκολα να το κάνεις στην άνεση του σπιτιού σου. «Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη θεραπεία με κρύο είναι να κάνεις ένα κρύο ντους», λέει ο Appasani. «Αν δεν είσαι συνηθισμένη στο κρύο ντους, θα χρειαστεί να αποκτήσεις ανοχή. Ξεκίνησε εκθέτοντας το σώμα σου σε κρύο νερό για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια όσο ζεστό νερό θέλεις. Αύξησε σταδιακά τον χρόνο που αφιερώνεις στο κρύο μέσα σε μια περίοδο ημερών, έως ότου μπορείς να αφιερώσεις ένα ολόκληρο λεπτό κάτω από κρύο νερό».
Ανεξάρτητα από το είδος της μεθόδου κρυοθεραπείας που χρησιμοποιείς, ο Appasani τονίζει ότι είναι σημαντικό να κινηθείς σταδιακά. «Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ξεκινήσεις με ακραίες θερμοκρασίες όταν εισάγεις για πρώτη φορά το σώμα σου σε χαμηλές θερμοκρασίες - και αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν κάνεις ένα παγωμένο μπάνιο για πρώτη φορά», εξηγεί. «Αντίθετα, ψύξε σταδιακά το νερό καθώς αυξάνεται η ανοχή σου. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή σοκ και τραυματισμών». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η θερμοκρασία του σώματός σου θα μπορούσε να συνεχίσει να πέφτει ακόμα και αφού βγεις από το νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας.