Υπάρχει μια λίστα με πράγματα που μας ανησυχούν καθώς μεγαλώνουμε, με ορισμένα (όπως η γενική υγεία και ευεξία) να έχουν λίγο περισσότερο βάρος από άλλα. Αλλά σε ό,τι αφορά αισθητικά ζητήματα, όταν φτάσεις στα 40, τα 50 και μετά, πράγματα όπως η χαλάρωση του δέρματος, οι λεπτές γραμμές, τα αραιά μαλλιά και άλλα τείνουν να μπαίνουν σε συζητήσεις με τους φίλους σου. Όμως, κάτι που μπορεί να αλλάξει με την ηλικία που είναι λίγο πιο απροσδόκητο, είναι το χαμόγελό σου.
Αν ανησυχείς για τα πρόωρα σημάδια γήρανσης μετά τα 20 σου, ίσως είναι καιρός να προσέξεις ακόμη παραπάνω τη ρουτίνα της στοματικής σου φροντίδας. «Τα δόντια είναι μια από τις πρώτες περιοχές στο σώμα μας που δείχνουν σημάδια γήρανσης», λέει η αισθητική οδοντίατρος και ιδιοκτήτρια του Cosmetic Dental Studios Dr. Victoria Veytsman. «Θα σπάσουν μόνο λόγω φθοράς, σίγουρα θα λεκιάσουν, θα μετακινηθούν, και χάνουν όγκο σε κάθε διάσταση».
Είναι πραγματικά χρήσιμο το στοματικό διάλυμα ή είναι απλώς αναζωογονητικό;
«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουν οι ασθενείς και δεν μπορούν να εντοπίσουν είναι η έλλειψη αρμονίας μερικές φορές με τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Έχουμε ασθενείς που έρχονται και λένε πράγματα όπως 'Το χαμόγελό μου φαίνεται διαφορετικό' ή 'Το χαμόγελό μου δεν ταιριάζει με το πρόσωπό μου'. Στο ιατρείο μου κάνουμε αυτό που λέμε οδοντοπροσωπική αισθητική, συνδυασμό δοντιών και πρόσωπο — προσπαθώντας να εναρμονίσουμε τα πάντα και να βεβαιωθούμε ότι όλα κυλούν ομαλά όταν το χαμόγελο αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια γήρανσης», προσθέτει η Veytsman.
Το να διατηρείς τα δόντια σου υγιή είναι προφανώς το θεμέλιο κάθε καλού σχεδίου στοματικής υγείας, αλλά η κατανόηση των πολλαπλών παραγόντων που επηρεάζουν ένα γερασμένο χαμόγελο είναι εξίσου σημαντική. Να τι λένε οι επαγγελματίες ότι πρέπει να προσέξεις για να διατηρήσεις το χαμόγελό σου όσο το δυνατόν καλύτερο σε όλη σου τη ζωή:
Δομή & Ευθυγράμμιση Δοντιών
«Τα δόντια κινούνται πάντα, καθώς δεν είναι στερεωμένα στα οστά», λέει ο Dr. Wesam Shafee, αισθητικός οδοντίατρος και ιδρυτής του Smile Care Dental Group. «Κάθονται σε έναν περιοδοντικό σύνδεσμο και μπορούν να κινηθούν. Εάν δεν θέλουμε τα δόντια να μετακινηθούν σε μια μη επιθυμητή θέση, πρέπει να φοράμε συγκρατητές».
Ενώ τα δόντια σου μπορεί να μην επανέλθουν στη θέση τους, η μετατόπιση τείνει να ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο καθώς μεγαλώνετε. Η οδοντίατρος Amanda Lewis εξηγεί, «Όσον αφορά τη μετατόπιση, τα δόντια γέρνουν προς τα μέσα, κάτι που μπορεί να κάνει το χαμόγελο να φαίνεται πιο στενό και να κινείται προς τη μέση γραμμή που προκαλεί συνωστισμό». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές από αυτές τις σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές στο σχήμα του χαμόγελου σου.
Αλλά δεν είναι μόνο η θέση των δοντιών σου που αλλάζει – στην πραγματικότητα γίνονται πιο κοντά με την ηλικία. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλά καθώς το δέρμα σου αρχίζει να χάνει τη χαλαρότητα του, η λιγότερη επιφάνεια που στηρίζει το δέρμα γύρω από το στόμα μπορεί να συμβάλει σε μια πιο γερασμένη εμφάνιση. Η Veytsman λέει, «Δομικά, τα δόντια στηρίζουν πραγματικά το κάτω τρίτο του προσώπου, και καθώς τα δόντια αρχίζουν να γίνονται πιο κοντά και να κινούνται προς τα μέσα, αυτό το ύψος στο κάτω μέρος του προσώπου αρχίζει επίσης να κονταίνει. Το δέρμα δεν έχει τόση υποστήριξη, άρα χαλαρώνει».
Ορθοδοντικές επιλογές όπως σιδεράκια και ευθυγραμμιστές μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στη διόρθωση της κακής ευθυγράμμισης των δοντιών αλλά και στην αποκατάσταση της υποκείμενης δομής για το δέρμα γύρω από το στόμα και τη γνάθο. Ωστόσο, όπως οτιδήποτε άλλο στον χώρο της αισθητικής θεραπείας, η συνεχής χρήση αυτών είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις τη σωστή θέση των δοντιών για τα επόμενα χρόνια.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου, σύμφωνα με τους οδοντίατρους
Χρώμα
Δεδομένου ότι η λεύκανση δοντιών είναι μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ήδη ότι τα δόντια κιτρινίζουν και λερώνονται με την ηλικία. «Οι αλλαγές χρώματος συμβαίνουν καθώς το εξωτερικό προστατευτικό σμάλτο φθείρεται εκθέτοντας την υποκείμενη οδοντίνη, της οποίας το φυσικό κίτρινο χρώμα γίνεται πιο κίτρινο, καθώς γερνάμε», λέει η οδοντίατρος E. Lisa Reid. «Το ίδιο το σμάλτο λερώνεται από τον καφέ, το τσάι, το κόκκινο κρασί και τον καπνό με την πάροδο του χρόνου». Οι επαγγελματικές θεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τους βαθύτερους λεκέδες πιο αποτελεσματικά, αλλά η συντήρηση με ένα σύστημα λεύκανσης στο σπίτι είναι μια προσιτή επιλογή.
Ο Shafee προσθέτει ότι, «η κατανάλωση πολύ νερού, ειδικά για όσους πίνουν καφέ και τσάι, είναι μια καλή ιδέα γιατί θα βοηθήσει στον καθαρισμό του στόματος και στη μείωση των επιπτώσεων των λεκέδων που συμβαίνουν από πολύχρωμα ποτά».
Ούλα & Οστική Πυκνότητα
Η υποχώρηση των ούλων είναι εύκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι και μπορεί να γίνει πιο εμφανής με την ηλικία. Η απώλεια οστικής μάζας είναι αναπόφευκτη καθώς μεγαλώνουμε. Τα ούλα είναι προσκολλημένα στα οστά, οπότε όταν αυτό συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι η υποχώρηση των ούλων». Η οστεοπόρωση, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων λόγω απώλειας οστικής μάζας. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης (ο οποίος γίνεται επίσης πιο διαδεδομένος με την ηλικία), είναι επίσης αιτία υποχώρησης των ούλων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών - συχνά ως αποτέλεσμα στρες, το οποίο προφανώς μπορεί να επιδεινωθεί καθώς μεγαλώνεις - φθείρει και το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου. Οι νυχτοφύλακες είναι επίσης ένα προληπτικό μέτρο που μπορείς να πάρεις. Όταν οι άνθρωποι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους, είναι πιο πιθανό να κάνουν τα δόντια τους να σπάσουν, κάτι που κάνει το χαμόγελο να φαίνεται κατεστραμμένο.
Χαλαρότητα δέρματος
Το δέρμα γύρω από το στόμα αξίζει προσοχή στο αντιγηραντικό σου πρόγραμμα. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα κολλαγόνου, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να κρεμάει με την ηλικία (γνωστή και ως χαλαρότητα του δέρματος). Υπάρχει επίσης μια μείωση στις εναποθέσεις λίπους στα μάγουλα, η οποία, όταν συνδυάζεται με το μικρότερο μέγεθος των δοντιών και τη συνολική «μείωση της παρουσίας» του οστού της γνάθου, αφήνει περίσσεια δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι θα βλέπεις λιγότερο από τα δόντια σου όταν χαμογελάς καθώς μεγαλώνεις.
Επιπλέον, με την απώλεια κολλαγόνου που συνοδεύει την ηλικία, «η αυλάκωση στη μέση γραμμή μεταξύ της βάσης της μύτης και του περιθωρίου του άνω χείλους σας αρχίζει να ισιώνει», λέει η Reid. «Και ο μυϊκός τόνος μπορεί να μειωθεί έως και 20% έως 25% καθώς γερνάμε, οδηγώντας σε μειωμένη απόδοση μασήματος. Η εξασθένηση της μυϊκής δύναμης κάνει επίσης τα χείλη να κάμπτονται προς τα κάτω και να επιμηκύνονται».
Πότε πρόκειται να δεις αυτές τις αλλαγές;
Οι επαγγελματίες οδοντίατροι ισχυρίζονται ότι το χαμόγελο του καθενός είναι διαφορετικό, αλλά υπάρχει ένα γενικό χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να δεις μερικές από αυτές τις αλλαγές. Όπως λέει η Veytsman, «Γενετική, περιβάλλον, στοματική υγιεινή», όλα παίζουν ρόλο στο πώς γερνά το χαμόγελό σου. «Ακριβώς όταν αρχίζεις να βλέπεις τη γήρανση του προσώπου στα 30 σου», είναι όταν μπορείς να εντοπίσεις τη διαφορά στο χαμόγελό σου.
Ο Shafee συνήθως βλέπει ασθενείς ηλικίας 30 και 40 ετών να ζητούν λεύκανση, να διορθώνουν την απόσταση, να επισκευάζουν παλιά ή αποχρωματισμένα σφραγίσματα ή όψεις για ανομοιόμορφα δόντια. Μετά από αυτό, λέει ότι άνθρωποι σε 50 και τα 60 τους κάνουν πιο προηγμένες θεραπείες. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή είσαι μια συγκεκριμένη ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το χαμόγελό σου πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μια νύχτα. Η Veytsman λέει πως «Δεν θεραπεύουμε τους ασθενείς με βάση την ηλικία τους - τους θεραπεύουμε με βάση τα συμπτώματά τους και το τι παρουσιάζουν καθώς μπορεί να διαφέρει πολύ».
Οι υγιεινές συνήθειες, όπως το τακτικό βούρτσισμα, το νήμα και η επίσκεψη στον οδοντίατρό σου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, θα βοηθήσουν πολύ στη συνολική εμφάνιση του χαμόγελου σου.