Υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το εάν η χρήση στοματικού διαλύματος είναι χρήσιμη ή επιβλαβής για τη στοματική υγεία. Ένας σχετικός ισχυρισμός είναι ότι το στοματικό διάλυμα σκοτώνει τα καλά βακτήρια στο στόμα μαζί με τα κακά, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να διατηρούμε ένα υγιές μικροβίωμα του στόματος. Ή μπορεί να έχεις ακούσει το επιχείρημα ότι ορισμένα στοματικά διαλύματα μπορούν να λερώσουν τα δόντια. Πολλοί οδοντίατροι είναι, στην πραγματικότητα, υπέρ της χρήσης στοματικών πλύσεων ως μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας οδοντιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, οι επαγγελματίες θέλουν να γνωρίζουμε πιθανές παρενέργειες, χημικές βαφές και γεύσεις και περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Τα χειρότερα φαγητά και ποτά για τα δόντια σου
Επαγγελματίες οδοντίατροι μοιράζονται τις γνώμες και τις συμβουλές τους:
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης στοματικού διαλύματος
Εκτός από το να δίνει στο στόμα αυτήν την καθαρή και δροσερή αίσθηση, το στοματικό διάλυμα εξυπηρετεί πολλούς ρόλους όσον αφορά την υποστήριξη της στοματικής υγείας και υγιεινής. «Το στοματικό διάλυμα είναι σίγουρα ωφέλιμο για τη διατήρηση των καθαρών δοντιών και μπορεί να αποτρέψει περιττά προβλήματα», λέει ο οδοντίατρος Parneet Sehmi. «Ιδιαίτερα με την εξάπλωση των ιών, το στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση του στόματος και να μειώσει τον κίνδυνο βακτηρίων».
Προφανώς, ως υγρό, το στοματικό διάλυμα μπορεί να φτάσει στις δύσκολες γωνίες και σχισμές του στόματος, κάτι που απλά δεν μπορεί να κάνει μια οδοντόβουρτσα ή ένα νήμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας και την ουλίτιδα και να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.
Μερικά μειονεκτήματα της χρήσης στοματικού διαλύματος
Ένα μειονέκτημα του στοματικού διαλύματος δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το στοματικό διάλυμα, αλλά με τη συνήθεια να βασιζόμαστε στο στοματικό διάλυμα ως τη μοναδική μορφή οδοντιατρικής φροντίδας. Εν ολίγοις, το στοματικό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την τακτική, καθημερινή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντόκρεμας και νήματος.
«Το στοματικό διάλυμα δεν είναι κακό, αλλά είναι κακό αν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει πλήρως τη χρήση μιας οδοντόβουρτσας», λέει ο ειδικός στην παιδοδοντριατρική LaQuia A. Walker Vinson. Όταν πρόκειται για το ξέβγαλμα, ο Vinson λέει ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του στοματικού διαλύματος είναι ίσως το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξεις. Τα στοματικά διαλύματα με βάση το οινόπνευμα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του σάλιου στο στόμα, καθώς το αλκοόλ μπορεί να στεγνώνει, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξεις στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα εάν παρατηρήσεις ότι το στόμα σου στεγνώνει μετά τη χρήση ενός συγκεκριμένου προϊόντος.
Έρευνες υποστηρίζουν μια σημαντική ανησυχία: Το στοματικό διάλυμα αλλάζει τα επίπεδα τόσο των καλών όσο και των κακών βακτηρίων στο στόμα - και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης έχει τη δύναμη να μεταβάλλει σημαντικά το μικροβίωμα του στόματος, αυξάνοντας την οξύτητα και πράγματι αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης των δοντιών. Η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα μπορεί να μειώσει την επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 60%, καθώς αυτός ο τύπος στοματικού διαλύματος μπορεί να εξαλείψει τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το σώμα για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.
Κακοσμία του στόματος: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις
Πώς να επιλέξεις το σωστό στοματικό διάλυμα
Εάν τα πλεονεκτήματα του στοματικού διαλύματος υπερτερούν των μειονεκτημάτων για εσένα, το καλύτερο διάλυμα για να επιλέξεις είναι αυτό που περιέχει φθόριο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας και να μειώσει τον κίνδυνο συλλογής επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα. Ο Vinson συνιστά επίσης τη χρήση στοματικού διαλύματος με φθόριο πριν τον ύπνο, καθώς «το μεγαλύτερο όφελος επιτυγχάνεται» κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν η ροή του σάλιου μειώνεται φυσικά. Το στοματικό διάλυμα με φθόριο μπορεί να είναι χρήσιμο και για άτομα που ανησυχούν για την τερηδόνα.
Ωστόσο, απόφυγε να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σου, καθώς θα αφαιρέσει το φθόριο από την οδοντόκρεμα που έχει απομείνει στα δόντια. Περίμενε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα των δοντιών σου για να ξεπλύνεις με στοματικό διάλυμα και μην φας ή πιείς τίποτα για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά. Αν ανησυχείς για δυσάρεστη αναπνοή, ο Vinson προτείνει να «ψάξεις για ένα στοματικό διάλυμα που να είναι αντιβακτηριδιακό καθώς θα είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στα βακτήρια που σχηματίζουν την πλάκα που συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος».