Thirtysomething: Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά την ηλικία των 30

02.02.2021
Thirtysomething: Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά την ηλικία των 30
Μετά την ηλικία των 30 το σώμα σου αρχίζει να περνάει από διαφορετικές αλλαγές και μερικές από αυτές μπορεί να σε εκπλήξουν. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι είσαι πιο έμπειρη ο εγκέφαλός σου γίνεται μικρότερος. Εάν παρατηρείς ότι ιδρώνεις λιγότερο μετά από τα 30, αυτό είναι επίσης μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Και επειδή εμείς είμαστε περίεργες για το τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τις αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα μας μετά από τα 30, θα θέλαμε να τα μοιραστούμε μαζί σου.

Ο εγκέφαλός σου γίνεται μικρότερος

Όχι, ο εγκέφαλός σου δεν μεγαλώνει με την ηλικία. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Όταν γερνάς (και μην τρομάζεις από τη λέξη, γιατί, αυτό ακριβώς συμβαίνει) ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συρρικνώνονται. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο εγκέφαλος χάνει περίπου 50.000 (!) νευρώνες την ημέρα μετά την ηλικία των 30 ετών. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς, επειδή ο εγκέφαλός μας ξέρει πώς να προσαρμοστεί.

Έχει επίσης βρεθεί ότι ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία σε ρυθμό περίπου 5% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτά τα πράγματα επηρεάζουν τη μνήμη, ειδικά την επεισοδιακή μνήμη.

Δες κι αυτό: Τέλεια επιδερμίδα μετά τα 30! Έτσι θα το καταφέρεις...

Ιδρώνεις λιγότερο

Είναι καλό να μαθαίνεις ότι οι γυναίκες αρχίζουν να ιδρώνουν διαφορετικά με την ηλικία. Ορισμένες αλλαγές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, (όπως οι εξάψεις), αλλά επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι αδένες του ιδρώτα (κυρίως κάτω από τα χέρια) συρρικνώνονται με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα, είναι λιγότερο ευαίσθητα και μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα.

Παθαίνεις κρυολόγημα λιγότερο συχνά

Απλώς θυμήσου τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί. Ενώ οι γονείς μας πήγαιναν στη δουλειά κανονικά, εμείς χάναμε τα μαθήματά μας στο σχολείο λόγω ενός κρυολογήματος. Τώρα όμως είναι καλά τα νέα για εμάς. Το φτέρνισμα και ο βήχας συμβαίνουν λιγότερο συχνά όσο γερνάμε. Όταν φτάσεις στη μέση ηλικία, επειδή έχεις ήδη περάσει πολλές ασθένειες, η ανοσολογική σου ανταπόκριση έχει γίνει πιο εκτεταμένη.

Η αίσθηση της γεύσης σου εξασθενεί

Η αίσθηση της γεύσης σου μπορεί να εξασθενίσει όσο μεγαλώνεις και μπορεί να έχεις ακόμη λιγότερο ενδιαφέρον να φας εξαιτίας αυτής της εξασθένισης. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν μερικές από τις γεύσεις τους, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι τρώνε συχνά περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με την αίσθηση της όσφρησης.

Αυτό το έχεις διαβάσει: 15 πράγματα που κάνεις στα 30 και μπορεί να μετανιώσεις στα 40

Έχεις λιγότερη μυϊκή μάζα

Ένα από τα πιο αισθητά αποτελέσματα της γήρανσης είναι η απώλεια μυϊκής μάζας. Ως αποτέλεσμα, γίνεσαι πιο αδύναμη. Μειώνεται κατά περίπου 3-8% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία των 60 ετών.