Πώς να πάρουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των lockdown

15.01.2021
Πώς να πάρουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των lockdown
Η παραμονή μέσα στο σπίτι περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν – λόγω της πανδημίας - μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η μείωση της ποσότητας βιταμίνης D που λαμβάνεις. Αλλά μην φοβάσαι. Δες παρακάτω πώς μπορείς να πάρεις βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν δεν σε βλέπει ο ήλιος.

Μια μελέτη του 2020 στην Ισπανία έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιθανότερο να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου Covid-19.

Ενώ μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας από το NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας της Γαλλίας), υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον κοροναϊό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σου είναι σταθερά, ειδικά τώρα. Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη βιταμίνη D σε καιρούς lockdown.

Γιατί είναι πιο δύσκολο να πάρεις αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του locdown;

Η βιταμίνη D «παρέχεται είτε μέσω της διατροφής είτε της καλοκαιρινής έκθεσης στον ήλιο», λέει η διατροφολόγος Jenny Carson, οπότε μπορείς να αρχίσεις να καταλαβαίνεις γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ενδέχεται να μην λαμβάνεις αρκετή από αυτή.

Το συστατικό δημιουργείται από το σώμα όταν το φως του ήλιου φτάνει στο δέρμα σου, οπότε κατά τη διάρκεια των lockdown, των τρεχόντων περιορισμών, καθώς και από το γεγονός ότι τώρα νυχτώνει πολύ νωρίτερα, δεν θα παράγεις τόσο μεγάλη ποσότητα, όταν μένεις σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα στο σπίτι.

Τι μπορείς να κάνεις για να πάρεις αρκετή βιταμίνη D αυτή τη στιγμή;

Ενώ ο ήλιος είναι μία από τις άμεσες πηγές βιταμίνης D, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προσπαθήσεις να αντισταθμίσεις την έλλειψη της από το σώμα σου αυτή τη στιγμή:

Πάρε συμπληρώματα

Ο Δημόσιoς Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει πλέον συμβουλεύσει τους πολίτες να λαμβάνουν 10 μικρογραμμάρια συμπληρωμάτων βιταμίνης D την ημέρα, για να διασφαλίσουν ότι τα οστά τους και οι μύες διατηρούνται υγιείς.

H Carson εξηγεί ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δόση, ωστόσο: «Εάν αντιμετωπίζεις χρόνιες παθήσεις υγείας ή υποφέρεις από ανεξήγητο πόνο, πεσμένη διάθεση που είναι πιο έντονη τους χειμερινούς μήνες ή παθαίνεις συχνές λοιμώξεις, μπορεί να χρειάζεται να πάρεις μεγαλύτερη δόση βιταμίνης D».

Μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να αγοράσεις συμπληρώματα βιταμίνης D από το φαρμακείο ή να τα παραγγείλεις στο διαδίκτυο.

Άλλαξε τη διατροφή σου

Όπως αναφέραμε προηγούμενως, ο άλλος κύριος τρόπος πρόσβασης στη βιταμίνη D είναι μέσω της διατροφής μας, οπότε αξίζει να ενσωματώσεις άμεσα ορισμένα τρόφιμα στα γεύματά σου. Η βιταμίνη D προέρχεται μόνο σε μια μικρή ποσότητα τροφίμων, που περιλαμβάνουν: λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, συκώτι, κρόκους αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά.

Προσπαθήσε να πάρεις φως από τον ήλιο

Μπορείς να πάρεις ήλιο τηρώντας τους ισχύοντες κανονισμούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός lockdown, μπορούμε να έχουμε μια μορφή άσκησης εκτός, είτε πρόκειται για περίπατο, τρέξιμο ή ποδήλατο. Δοκίμασε να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν ο ήλιος είναι εκεί έξω.

Η Carson συμβουλεύει να παίρνεις άμεση ηλιακή ακτινοβολία, «20 λεπτά για όσους έχουν [ανοιχτό] δέρμα και έως 40 λεπτά ημερησίως για εκείνους με σκούρο δέρμα», για να αυξήσεις τα επίπεδα βιταμίνης D.

Κάνε αλλαγές στον τρόπο ζωής σου

Η Carson συμβουλεύει να ρίξεις μια ματιά στον ευρύτερο τρόπο ζωής σου όταν πρόκειται για τα επίπεδα βιταμίνης D. «Αφαίρεσε παράγοντες που μειώνουν τα αποθέματα βιταμινών D του σώματός σου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ», λέει.