Οι περίοδοι της ζωής σου που είναι πιθανότερο να πάρεις βάρος

14.12.2020
Οι περίοδοι της ζωής σου που είναι πιθανότερο να πάρεις βάρος
Οι "επικίνδυνες" για το βάρος σου φάσεις ζωής και πώς να τις διαχειριστείς σωστά

Τα σκαμπανεβάσματα στη ζυγαριά είναι κάτι με το οποίο οι περισσότερες από εμάς έχουμε παλέψει σε διάφορες περιόδους της ζωής μας.

Δες και αυτό: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης

Φάσεις ζωής όπως μια επαγγελματική αλλαγή ή ένας χωρισμός συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους - χωρίς όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να σώσεις την κατάσταση.

Αυτές είναι οι περίοδοι της ζωής σου που είναι πιο πιθανό να παχύνεις:

​Όταν γίνεσαι μαμά
Οι γυναικολόγοι λένε πως μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη της καλό είναι να μην πάρει περισσότερα από 10 έως 12 κιλά. Παρ'όλα αυτά, η πλειοψηφία παίρνει περισσότερα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να τα χάσει μετά τον τοκετό. Η ισορροπημένη διατροφή με υγιεινές τροφές και η συστηματική άσκηση μόλις ο γυναικολόγος πει ότι είναι εντάξει είναι σε αυτήν την περίπτωση το κλειδί.

Όταν γίνεσαι φοιτήτρια
Σύμφωνα με έρευνες, το 70% των πρωτοετών φοιτητών παίρνει βάρος, με μερικές από τς αιτίες να είναι τα ασταθή ωράρια, η έλλειψη ύπνου και η κατανάλωση junk food και αλκοόλ. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα είναι να ζυγίζεσαι τακτικά, για να πάρεις δραστικά μέτρα αν διαπιστώσεις ότι αρχίζεις να παχαίνεις.

Όταν βρίσκεσαι σε καινούρια σχέση
Σε μια νέα σχέση, είναι πολύ συνηθισμένο τα ζευγάρια στην αρχή να βγαίνουν συχνά για φαγητό ή για ποτό -που αυτόματα σημαίνει περισσότερες θερμίδες. Εκτός αυτού, νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας όταν είμαστε ερωτευμένοι, και πολλές φορές αυτόματα δεν δίνουμε τόση σημασία στη διατροφή και το βάρος μας. Για να αποφύγετε να πάρετε και οι δύο πολλά κιλά, δοκιμάστε να κάνετε κοινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν γυμναστική και να μαγειρεύετε μαζί χρησιμοποιώντας υγιεινές πρώτες ύλες.

Όταν αλλάζεις δουλειά
Όταν έρχεται μια αλλαγή στην επαγγελματική μας ζωή, ειδικά υπάρχει περισσότερο στρες, περισσότερες ώρες εργασίες και περισσότερη ώρα στη μετακίνηση προς και από τη δουλεια, είναι πολύ πιθανό να πάρεις κιλά χωρίς καν να το καταλάβεις. Προσπάθησε να εντάξεις στο νέο σου πρόγραμμα το περπάτημα ή να το ποδήλατο και θυμίσου να παίρνεις φαγητό μαζί σου για να αποφύγεις το delivery.

Όταν χωρίζεις
Ένας χωρισμός φέρνει στεναχώρια και στρες, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο για να αισθανθούμε καλύτερα. Όσο κι αν πονάς και στεναχωριέσαι, προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό, να κοιμάσαι καλά και να κάνεις κάποιο είδος άσκησης.

Όταν μπαίνεις σε εμμηνόπαυση
Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να φέρουν αύξηση βάρους από μισό εως ενάμιση κιλό το χρόνο στις γυναίκες - κάτι που στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης σημαίνει έως και πάνω από 10 κιλά. Περιόρισε τις τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα.