1. Ενίσχυσε τη στοματική υγιεινή σου
Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Το έχεις ακούσει εδώ και χρόνια, αλλά πλέον πρέπει να το παίρνεις στα σοβαρά: Αφιέρωσε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να καθαρίσεις εντελώς τα δόντια και τα ούλα σου.
Για παράδειγμα, το οδοντικό νήμα είναι το κλειδί για την απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων και των βακτηρίων που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και προκαλούν οσμή και η επένδυση σε ένα ισχυρό στοματικό διάλυμα, βοηθά επίσης να απομακρύνονται τα άσχημα βακτηρίδια.
Και δεν είναι μόνο η κακή αναπνοή στην οποία βοηθά η στοματική υγιεινή. Η κακή οδοντική υγιεινή έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
2. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα σε περιπτώσεις τεχνητής οδοντοστοιχίας
Η χαλίτωση συχνά χτυπά τους ηλικιωμένους όταν δεν καθαρίζουν σωστά τις τεχνητές οδοντοστοιχίες.
Όταν οι άνθρωποι γερνούν, παράγουν φυσικά λιγότερο σάλιο. Το σάλιο είναι γεμάτο από πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων. Όσο λιγότερα είναι τα ένζυμα, τόσο τα μεγαλύτερα σωματίδια φαγητού παραμένουν στο στόμα (ειδικά και κάτω από τις οδοντοστοιχίες) και τόσο πιο δυσάρεστη γίνεται η αναπνοή.
3. Γίνε πιο τακτική με τον οδοντίατρό σου
Η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν σοβαρέψει. Συχνά, τα θέματα στοματικής υγιεινής μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν αμέσως, αλλά αν δεν τα εξετάσει ένας επαγγελματίας, μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα (ή, τουλάχιστον, δύσοσμα).
Τα δόντια σου καταπονούνται για δεκαετίες μέχρι τώρα. Ακόμη και με την καλύτερη θεραπεία, τα δόντια γίνονται εύθραυστα με την ηλικία και το εξωτερικό σμάλτο γίνεται λεπτότερο. Οι ρωγμές στα δόντια σου αφήνουν τα βακτηρίδια να εγκατασταθούν στο στόμα σου (και πιθανώς να σκοτώσουν το δόντι).
4. Εάν η κακή αναπνοή επιμένει, ενημέρωσε τον γιατρό σου
Μην ντρέπεσαι να μιλήσεις με το γιατρό σου για την κακοσμία σου. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του σώματός σου να σε προειδοποιήσει ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.
Η χαλίτωση μπορεί να σηματοδοτήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια.
Τόσο για την κακή αναπνοή σου όσο και για τη γενική υγεία σου, εάν αρχίσεις να παρατηρείς επίμονη χαλίτωση, αξίζει να πας σε γιατρό για μια συνολική εξέταση.
Η χαλίτωση δεν είναι ποτέ ευχάριστη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι θεραπεύσιμη. Όσο καλύτερη είναι η στοματική σου υγιεινή και όσο γρηγορότερα την εντοπίσεις, τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία.