«Φαίνεται να υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδρόμου Takotsubo (σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, ή μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo) και των κακοηθειών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Christian Templin. Είναι διευθυντής οξείας καρδιακής φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης στην Ελβετία.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνιστάται στους ασθενείς με αυτό το σύνδρομο να συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για να βελτιωθεί η συνολική επιβίωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια. Ακόμα, η μελέτη δεν απέδειξε ότι το ένα προκαλεί το άλλο.
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλεί ξαφνικό έντονο θωρακικό άλγος και δύσπνοια που μπορεί να μπερδευτεί με τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Αυτά τα συμπτώματα είναι μια αντίδραση στην ξαφνική αύξηση των ορμονών του στρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς.
Η κατάσταση προκαλεί τη μεγέθυνση του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς, ανέφεραν οι ερευνητές. Και αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλεί αποτελεσματικά αίμα.
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκύψει μετά από κάθε έντονη συναισθηματική εμπειρία. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός ή το διαζύγιο, τα οικονομικά προβλήματα και ακόμη και μια έντονα θετική εμπειρία, όπως ένα λαχείο, μπορεί να το πυροδοτήσουν, δήλωσε η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς .
Το έντονο σωματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς. Ένα φυσικό τραύμα ή χειρουργική επέμβαση, η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι λοιμώξεις είναι παραδείγματα σωματικών πιέσεων που μπορούν να συμβάλουν στο σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς, ανέφερε η μελέτη.
Η νέα μελέτη περιελάμβανε πάνω από 1.600 άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε 26 ιατρικά κέντρα σε εννέα διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ αυτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο, οι περισσότερες ήταν γυναίκες (88%) και η μέση ηλικία τους ήταν 70.
Η επίπτωση των περιπτώσεων καρκίνου ήταν πολύ υψηλότερη από ό, τι κανονικά αναμενόταν, δήλωσε ο Templin. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα και για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες ηλικίας 44 ετών και νεότερες, το αναμενόμενο ποσοστό καρκίνου είναι 0,4%, αλλά για εκείνες με σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς ήταν 8%. Σε άνδρες 45 έως 64 ετών, το αναμενόμενο ποσοστό καρκίνου ήταν 2%, αλλά σε αυτούς με σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς, ήταν 22%. Σε αμφότερους τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, οι αναμενόμενες περιπτώσεις καρκίνου ήταν περισσότερο από διπλάσιες από εκείνες που αναμένονταν, για όσους έπασχαν από σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς.
Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου ήταν ο καρκίνος του μαστού. Άλλοι καρκίνοι έπληξαν περιοχές όπως το πεπτικό σύστημα, την αναπνευστική οδό, τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα και το δέρμα.
Τα άτομα που είχαν επίσης καρκίνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσικό λόγο για σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς από τον συναισθηματικό, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ο Templin τόνισε ότι δεν είναι σαφές από την μελέτη αυτή, πώς συνδέονται ακριβώς αυτές οι συνθήκες, αν και σημείωσε ότι το άγχος από τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Takotsubo. Είναι επίσης πιθανό ότι μεταβολικές ή ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τον καρκίνο, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο σύνδρομου πληγωμένης καρδιάς.
Ο Δρ Guy Mintz, διευθυντής καρδιαγγειακής υγείας και της λιπιδολογίας στο νοσοκομείο Sandra Atlas Bass Heart του Northwell Health, δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν τόσο σημαντικό συναισθηματικό στρες όσο και πολλαπλές ιατρικές παρεμβάσεις, που είναι οι πιο κοινές αιτίες που διαπιστώνονται στη μελέτη αυτή.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «η μελέτη ήταν πολύ μικρή και οι καρκίνοι ήταν πολύ μεταβλητοί ώστε να εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με έναν άμεσο μηχανισμό και την αλληλεπίδραση των δύο διαγνώσεων στη μακροζωία».
Ο Mintz είπε ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν τη σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και τον καρκίνο, έτσι ώστε οι γιατροί -περιλαμβανομένων της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των ογκολόγων και των καρδιολόγων- να μπορούν να παρεμβαίνουν νωρίτερα κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο καταστάσεις.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 17 Ιουλίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.