Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine πριν λίγες μέρες. Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο ύπνος με ανοιχτό το φως προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο αναφέρει ότι τα δύο αυτά μπορεί να συνδέονται, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
«Κλείνοντας το φως κατά τον ύπνο μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα να αυξηθεί το σωματικό βάρος σου και να γίνεις υπέρβαρη ή παχύσαρκη, δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της έρευνας Yong-Moon Mark Park.
Ο Park δήλωσε ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να καταστείλει την ορμόνη ύπνου δηλαδή την μελατονίνη και να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
«Μπορεί επίσης να διαταράξει τις καθημερινές παραλλαγές των ορμονών του στρες και να επηρεάσει άλλες μεταβολικές διεργασίες με τρόπους που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους», πρόσθεσε ο Park.
Κρατώντας ένα φως ανοιχτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «φτωχότερο» ύπνο. Ο λιγότερος ύπνος μπορεί να σε κάνει να ασκείσαι λιγότερο και να τρως περισσότερο, σημείωσε.
Διάβασε και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου
Για τη μελέτη, η ομάδα του Park βασίστηκε σε στοιχεία από σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών. Όταν ξεκίνησε η μελέτη δεν δούλευαν νυχτερινή βάρδια, δεν κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν ήταν έγκυες.
Οι γυναίκες που κοιμόνταν με ένα φως ανοιχτό ήταν κατά 17% πιο πιθανό να βάλουν 11 κιλά ή περισσότερα, σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με τη μελέτη. Ακόμα και η ένταση του τεχνητού φωτός φαινόταν να έχει σημασία, είπε ο Park.
«Για παράδειγμα, με ένα μικρό νυχτερινό φως δεν συσχετίστηκε με κάποια αύξηση βάρους», εξήγησε.
Ο γιατρός David Katz, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου πρόληψης Yale-Griffin, επανεξέτασε τα ευρήματα. Είπε ότι η σχέση ανάμεσα στην έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα και την παχυσαρκία μπορεί να μην υποδηλώνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο.
«Όπως συμβαίνει με κάθε μελέτη συσχέτισης, δύο ευρήματα είναι αληθή - αληθή, αλλά όχι άμεσα συνδεδεμένα», είπε.
Το βασικό σενάριο σχετίζεται με τον κακό ύπνο, είπε ο Katz.
«Η ανεπάρκεια ύπνου είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου παχυσαρκίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διάθεση και τη μειωμένη αυτοσυγκράτηση, μέχρι τις αλλαγές στην ορμονική ισορροπία», είπε.
Βέβαια, είναι επίσης πιθανό η εξάρτηση από το τεχνητό φως τη νύχτα και η παχυσαρκία να συνδέονται και με άλλους παράγοντες, όπως η «μοναξιά, το άγχος ή κάποια μορφή κοινωνικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Katz.