Τα μάτια μας είναι από τα πολυτιμότερα όργανα που διαθέτουμε. Πόσοι από εμάς όμως τα προσέχουμε πραγματικά;
Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και το Moorfields Eye Hospital ενημέρωσαν πρόσφατα για το ξέσπασμα μιας σπάνιας λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε την υγεία των ματιών μας, ειδικά όσοι φορούν φακούς επαφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νόσος εμφανίζεται κυρίως όταν οι φακοί έρχονται σε επαφή με μολυσμένο νερό, αλλά ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως στην καθημερινότητα μας για να κρατάμε τα μάτια μας υγιή; Οι ειδικοί μιλούν για τις καθημερινές συνήθειες που πρέπει να προσέχουμε:
1. To κολύμπι
Η κολύμβηση είναι εξαιρετικά ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά αν δεν φοράς γυαλιά, τα μάτια σου μπορεί να επηρεαστούν, ειδικά αν φοράς φακούς επαφής. «Το νερό στις πισίνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα, ή ακόμα και στο ντους μπορεί να κάνει τα μάτια μας ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις», προειδοποιεί ο οφθαλμίατρος Brendan O 'Brien.
«Αν φοράς φακούς επαφής είσαι πιο ευάλωτος επειδή τα βακτήρια κολλάνε στους φακούς και μπορεί να προκληθεί φλεγμονή ή ακόμα και μόλυνση». Οι φακοί απορροφούν επίσης οποιοδήποτε νερό υπάρχει γύρω τους, κάτι το οποίο αλλάζει το σχήμα τους, τους κάνει άβολους να φορεθούν, και η όραση μας μπορεί να θολώσει ή και να παραμορφωθεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να φορέσεις καθαρούς και καινούργιους φακούς μαζί με αδιάβροχα γυαλιά κολύμβησης.
Διάβασε κι αυτό: DIY: Τονωτική λοσιόν με βάση το αγγούρι για μάτια και πρόσωπο
2. Η παλία σου μάσκαρα
Εσύ ήξερες ότι πρέπει να αλλάζεις μάσκαρα κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες;
Η μάσκαρα μπορεί να γίνει...κέντρο φιλοξενίας για βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις που οδηγούν σε ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως, ερεθισμό και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και τύφλωση. Επίσης, καλλυντικά όπως το μολύβι που εφαρμόζεται στο εσωτερικό των ματιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις ψεύτικες βλεφαρίδες, αφού τείνουν να παγιδεύουν βρωμιά και βακτήρια.
3. Η παράλειψη των ετήσιων εξετάσεων σου
«Μια εξέταση ματιών μπορεί να εντοπίσει προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, γλαύκωμα ή και υψηλή πίεση του αίματος, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ακόμα και σε τύφλωση» λέει ο O'Brien.
Ακόμη και η αρθρίτιδα μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή εξέταση, αφού η φλεγμονή εμφανίζεται επίσης πάνω στο μάτι. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια, εκτός αν έχεις προβλήματα στα μάτια σου, στην οποία περίπτωση πρέπει να κάνεις έλεγχο κάθε 12 μήνες.
4. Η εμμονή με το κινητό σου
Αν κοιτάζεις την οθόνη του κινητού σου, του υπολογιστή σου ή την τηλεόραση για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα δεν κάνεις καθόλου καλό στα μάτια σου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τολέδο. Οι οθόνες αυτές εκπέμπουν ένα μπλε φως το οποίο απορροφάται από ζωτικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του ματιού προκαλώντας την έκκριση τοξικών χημικών ουσιών.
Διάβασε επίσης: Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στο γυναικολόγο
5. Το κάπνισμα
Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η συνήθεια είναι κακή, αλλά λίγοι συνειδητοποιούμε ότι βλάπτει μεταξύ άλλων και τα μάτια μας. «Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια πάθηση που επηρεάζει το μεσαίο τμήμα της όρασης μας», λέει O'Brien. Μάλιστα, το κακό διπλασιάζεται για τους καπνιστές άνω των 50 ετών.
6. Ξεχνάς να φορέσεις γυαλιά ηλίου
Μπορεί να νομίζεις ότι δε τα χρειάζεσαι και τόσο, αφού το καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία(UV) εξακολουθεί να μας βλάπτει ακόμα και στις χειμωνιάτικες μέρες. «Αν και ο αριθμός των υπεριωδών ακτινοβολιών είναι συνήθως υψηλότερος κατά τις ηλιόλουστες ημέρες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι και το 80% της ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα», λέει ο Ο O'Brien.
7. Ο ανεμιστήρας σου
Αν αφήσεις τον ανεμιστήρα να λειτουργεί όλη τη νύχτα, αυξάνεις τις πιθανότητες ερεθισμού και ξηρότητας στα μάτια αν φοράς φακούς επαφής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεμιστήρας φέρνει πάνω σου αλλεργιογόνα όπως σκόνη ή γύρη, και έτσι όταν φορέσεις τους φακούς σου το πρωί ενδέχεται να νιώσεις ερεθισμό.
Προσπάθησε να κρατήσεις τις επιφάνειες του σπιτιού σου όσο πιο καθαρές γίνεται για να μη συγκεντωθεί μεγάλη ποσότητα σκόνης, και δοκίμασε να βάλεις το χρονοδιακόπτη στον ανεμιστήρα σου, έτσι ώστε να απενεργοποιείται μετά από κάποια ώρα.
8. Η υπερβολή με τις σταγόνες για τα μάτια
Παρ'ότι χρήσιμες, πολλές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι κοκκινίλες που μπορούν να δημιουργηθούν από τις σταγόνες οφείλονται στο ότι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται όσο η επίδραση του φαρμάκου αρχίζει να περνάει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Σύμφωνα με τον O'Brien, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείς σταγόνες με συντηριτικά πάνω από τέσσερις φορές την ημέρα, ενώ οι σταγόνες χωρίς συντηρητικά είναι καλύτερες για όσους έχουν ευαίσθητα μάτια.