Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξάλειψη του στίγματος από ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές νόσους, η κατάθλιψη φαίνεται να παραμένει στη σκιά, με πολλούς παθόντες να προσπαθούν να καλύψουν τα συμπτώματα τους και να αποφεύγουν να την αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνές, πολλοί άνθρωποι παρ'όλο που γνωρίζουν πως πάσχουν από κατάθλιψη, υιοθετούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό το πρόβλημα τους, ή αρνούνται ή διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.
Παρακάτω θα διαβάσεις τα σημαντικότερα σημάδια πως ίσως πάσχεις από κατάθλιψη
Αποφεύγεις συζητήσεις για όσα νιώθεις
Μήπως αποφεύγεις να παραδεχθείς ότι αντιμετωπίζεις προβλήματα και να μιλήσεις για τις δύσκολες στιγμές που περνάς; Εργάζεσαι υπερβολικά για να αποφύγεις να μείνεις μόνη με τις σκέψεις σου; Είναι ένα σημαντικό σημάδι πως μάλλον η κατάθλιψη σου χτυπάει την πόρτα.
Ο ύπνος σου έχει αλλάξει
Τα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω ψυχική νόσο τείνουν να κοιμούνται πολύ αργά ή να κοιμούνται για πολλές ώρες. Επίσης, οι διατροφικές τους συνήθειες αλλάζουν έντονα, αφού είτε η όρεξη τους κόβεται είτε τρώνε σε υπερβολικές ποσότητες και το κρύβουν από το περιβάλλον τους.
Προσπαθείς να φαίνεσαι πάντα χαρούμενη
Ένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι ότι προσπαθούν να φορούν ένα προσωπείο χαράς και ευτυχίας στην καθημερινότητα τους, για να πείσουν τα άλλα άτομα ότι όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή τους. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποφύγουν δύσκολες ερωτήσεις όπως "σε προβληματίζει κάτι;" ή "θες να μιλήσεις για κάτι;".
Έχεις ακραίες αντιδράσεις σε συνηθισμένα περιστατικά
Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να βάζεις τα κλάματα κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης ή να συγκινηθείς με μία απλή κίνηση, είναι ένα από τα σημάδια πως ίσως πάσχεις από κατάθλιψη. Ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο νιώθεις ότι "επικοινωνείς" αυτό που περνάς, χωρίς να μπεις σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες οι οποίες αισθάνεσαι ότι σε απασχολούν ή μπαίνουν εμπόδιο σε καθημερινές διαδικασίες, να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχολόγο/ θεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει με τον σωστό τρόπο.