Από δυσμηνόρροια (όπως ονομάζεται ο έντονος πόνος κατά την έμμηνο ρύση) πάσχει περίπου το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και από αυτές το 10-15% καθηλώνεται τουλάχιστον για 24 ώρες στο κρεβάτι κάθε μήνα. Πολλές φορές όμως ο πόνος είναι τόσο δυνατός που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και οδηγεί την ασθενή σε λήψη φαρμάκων. Η έντασή του μπορεί επίσης να αυξομειώνεται και ενδεχομένως να συνοδεύεται από μεγάλη αιμορραγία, κράμπες, ναυτία, εμετούς.
Τι μπορεί να φταίει: H δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. «Η πρωτοπαθής παρουσιάζεται συνήθως κατά την εφηβεία (όπου το γενετικό σύστημα των κοριτσιών δεν είναι ακόμη ώριμο) και τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, αν. καθηγητή Ε. Δεληγεώρογλου. «Στη δευτεροπαθή, όμως, δυσμηνόρροια (η οποία αφορά κυρίως γυναίκες 25-40 ετών) υπάρχει είτε οργανική αιτία (ενδομητρίωση), είτε ανατομικό πρόβλημα, είτε κάποια γυναικολογική πάθηση (φλεγμονή της μήτρας ή των σαλπίγγων). Επίσης οι συμφύσεις που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από χειρουργική επέμβαση ή από επαναλαμβανόμενες σαλπιγγίτιδες δημιουργούν δυσμηνόρροια».
Τι να κάνετε: Μερικά αναλγητικά ή σπασμολυτικά θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, πάντα βέβαια με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ένα ζεστό μπάνιο, το μασάζ στην κοιλιά και κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα) μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Προσοχή: Σε αρκετές περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει μέχρι και αντισυλληπτικά, των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην μείωση του πόνου. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση συμβάλλουν στην επιβεβαίωση μιας γυναικολογικής πάθησης σε ποσοστό 50-60% των ασθενών.
ΑΠΟ TH ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134
Update: Νοέμβριος 2016