Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του Δυτικού Κόσμου (1 στις 8 θα εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής της καρκίνο του μαστού). Ωστόσο, σύμφωνα με τις στατιστικές, η μαστογραφία και κυρίως η screening (προληπτική) έχει μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 50%. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία, η μαστογραφία αναφοράς όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια να ακολουθείται ετήσιος συγκριτικός μαστογραφικός επανέλεγχος. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η πρώτη μαστογραφία πρέπει να αρχίζει περίπου 10 χρόνια νωρίτερα (από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας).
Γιατί είναι σημαντικό η εξέταση να επαναλαμβάνεται
Διότι κάνοντας μαστογραφία κάθε χρόνο δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να μπορεί να εντοπιστεί σε πολύ αρχικό στάδιο και κατά συνέπεια να έχει καλύτερη πρόγνωση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για ψηλαφητές ή μη ψηλαφητές ανωμαλίες του μαστού που μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και στην περίπτωση που δεν είναι ψηλαφητές να τις αγνοεί τόσο η ίδια η γυναίκα όσο και ο γιατρός που την εξετάζει. Άρα με τη μαστογραφία μπορούν να διαπιστωθούν εγκαίρως μικροαποτιτανώσεις, κύστες, λιπώματα, ινοαδενώματα, καρκίνοι και διάφορες άλλες μαστοπάθειες.
Πώς γίνεται
Η όλη διαδικασία της εξέτασης σήμερα με την ψηφιακή μαστογραφία διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά, ενώ η απεικόνιση του μαστού γίνεται σε ειδικά φιλμ και η εξεταζόμενη μπορεί να έχει τα αποτελέσματα αμέσως. O κάθε μαστός τοποθετείται σε δύο θέσεις, στη λοξή και στη face θέση, στην ειδική υποδοχή του μαστογράφου, και συμπιέζεται ελαφρώς. Όπως εξηγεί η δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγος-ειδική μαστολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας: «Η βασική διαφορά της κλασικής με την ψηφιακή μαστογραφία είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ ως μέσο καταγραφής διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αυτό σημαίνει μαστογραφίες καλύτερης ευκρίνειας, με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και με χαμηλότερη ακτινοβολία. Άλλη εξέταση είναι επίσης το υπερηχογράφημα που χρησιμοποιείται επικουρικά, κυρίως όταν πρόκειται να διαγνωστούν κύστες του μαστού ή αλλοιώσεις που δεν ψηλαφίζονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξέταση αντικαθιστά τη μαστογραφία».
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175
Update: Σεπτέμβριος 2016.