Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις ομορφότερες στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι όμως και από τις πιο απαιτητικές, καθώς οι αλλαγές που της συμβαίνουν τη φορτίζουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυτό φαίνεται να ισχύει περισσότερο την περίοδο των διακοπών. Με τη βοήθεια της κ. Μυρτώς Σωτηροπούλου, μαιευτήρα-γυναικολόγου, ετοιμάσαμε έναν οδηγό με όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις λίγο πριν κλείσεις τη βαλίτσα για το ταξίδι.
Με τι μεταφορικό μέσο να ταξιδέψω;
«Μπορείς να ταξιδέψεις με όλα τα μεταφορικά μέσα, αλλά όχι για πολλές ώρες. Σημαντική παράμετρος είναι να μπορείς να σηκώνεσαι, να περπατάς για λίγο και, φυσικά, να ταξιδεύεις άνετα, χωρίς κραδασμούς».
Αν ταξιδεύεις με...
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ: Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς πολλές εταιρείες δεν επιτρέπουν στις εγκύους να ταξιδεύουν. Επειδή όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αρχικά συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου, αν υπάρχει κάποια αντένδειξη για το αεροπορικό ταξίδι. Πάντως, καλύτερα να το αποφύγεις αν έχεις περάσει τον 7ο μήνα. Επίσης, ενημέρωσε την αεροσυνοδό πως είσαι έγκυος και απόφυγε τις υπερατλαντικές πτήσεις. Στη διάρκεια του ταξιδιού φρόντισε να σηκώνεσαι και να περπατάς κάθε περίπου μισή ώρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων.
ΠΛΟΙΟ: Απόφυγε να πιεις πολλά υγρά πριν από το ταξίδι και έχεις μαζί σου κράκερ ή φρυγανιές σε περίπτωση ναυτίας. Επίσης μην παραμένεις για πολλή ώρα στο γκαράζ του πλοίου, γιατί οι αναθυμιάσεις μπορεί να σου προκαλέσουν δυσφορία.
ΤΡΕΝΟ: Είναι ιδανικό για τα μακρινά ταξίδια, αρκεί να είσαι καθιστή και να νιώθεις άνετα.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να οδηγείς ποτέ μετά τον 7ο μήνα. Όσο για τον οδηγό, πρέπει να διατηρεί σταθερή ταχύτητα και να αποφεύγει τις λακκούβες ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει δυνατό ταρακούνημα. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό και ένα μικρό μαξιλαράκι για να στηρίζεις τη μέση σου.
ΜΗΧΑΝΗ: Οι μετακινήσεις με μηχανή απαγορεύονται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης.
Πώς να διατρέφομαι σωστά κατά τη διάρκεια των διακοπών;
ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσα λαχανικά και φρούτα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείς να τρέφεσαι πολύ υγιεινά, με πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα πρέπει να πλένονται πολύ καλά, για να μην υπάρξουν τυχόν επιπλοκές, που στην περίοδο της κύησης θα είναι πιο σοβαρές», αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου. Η κατανάλωση φυτικών ινών θα βοηθήσει στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζουν πολλές μέλλουσες μαμάδες, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο της κύησης.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
«Πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά ψάρια και τα όστρακα (π.χ. μύδια, πεταλίδες, γυάλινα κ.λπ.) και, φυσικά, όλα τα φαγητά να μαγειρεύονται πολύ καλά. Όσο για το αλκοόλ, λίγη μπίρα ή κρασάκι δεν βλάπτει, αρκεί να μην γίνεται συστηματική χρήση και κατάχρηση». Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεις τις ωμές σαλάτες σε εστιατόρια και ταβέρνες σε περίπτωση που τα λαχανικά δεν είναι σχολαστικά πλυμένα. Τέλος, να προτίμησε τα συχνά και ελαφρά γεύματα, αφού οι λιπαρές και βαριές τροφές σε συνδυασμό με τη ζέστη ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία.
Να κάνω μπάνιο στη θάλασσα;
Το μπάνιο όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι και η ιδανική γυμναστική, αρκεί να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να είναι καθαρή η θάλασσα, διότι σε περίπτωση λοίμωξης μπορεί να κινδυνέψει το έμβρυο. Μετά το μπάνιο μην ξεχνάς να αλλάζεις μαγιό.
Μπορώ να κάνω γυμναστική και θαλάσσια σπορ;
Τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σημαντικός. Η ελαφρά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, αν πρόκειται για κύηση χωρίς επιπλοκές, φυσικά και επιτρέπονται. Επίσης και η γιόγκα μπορεί να συμπεριληφθεί στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες της εγκύου, πάντα προσαρμοσμένη στην κατάσταση της γυναίκας.
Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;
«Ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας όπως και σε όλους. Από το πρωί θα πρέπει να φοράς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να κάνεις συχνές επαλείψεις και να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο από τις 11 έως τις 4 το μεσημέρι. Τέλος, θα πρέπει να καταναλώνεις πολλά υγρά, χυμούς και φρούτα και να μην πίνεις πολλούς καφέδες. Σε περίπτωση δυσφορίας, θα πρέπει να μεταφερθείς αμέσως σε δροσερό μέρος με κλιματισμό και να αναπαυθείς για μία-δύο ώρες.
Χρειάζεται να αλλάξω γκαρνταρόμπα;
Τόσο τα ρούχα όσο και τα εσώρουχα και τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα και δροσερά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμώνται βαμβακερά ή λινά ρούχα, για να αναπνέει το δέρμα και να μην ιδρώνει υπερβολικά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ηλεκτρολυτικών διαταραχών και αφυδάτωσης. Φυσικά και τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά, για την καλύτερη υγιεινή της γεννητικής περιοχής, καθώς η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη κολπίτιδων.
Τέλος, φρόντισε τα ρούχα σου να μην σφίγγουν στην περιοχή της κοιλιάς. Ιδανικά είναι τα άνετα φορέματα εγκυμοσύνης, τα καφτάνια και οι φαρδιές πουκαμίσες, συνδυασμένες με βαμβακερά κολάν ή άνετα παντελόνια για το βράδυ. Όσο για τα παπούτσια, απόφυγε τα ψηλοτάκουνα, καθώς εκτός από τον κίνδυνο της πτώσης μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια –κυρίως τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης– και να συμβάλουν στην εμφάνιση κιρσών, ιδίως αν στέκεσαι όρθια για πολλή ώρα.
Επιτρέπεται το σεξ;
Εδώ θα σε συμβουλεύσει ο γιατρός σου. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγεται το 1ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ το 2ο και προς το τέλος της κύησης μπορεί η γυναίκα να έχει σεξουαλικές επαφές, με προσοχή και σε στάσεις που επιτρέπουν το ασφαλές σεξ, χωρίς πόνο.
Ποιες εξετάσεις να κάνω πριν φύγω;
Θα πρέπει να έχεις κάνει τον τακτικό μηνιαίο έλεγχο και όταν επιστρέψεις να κάνεις εξέταση κολπικών υγρών.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΘΕΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 132
Update: Ιούνιος 2016.