Το σεξ είναι υπόθεση καθαρά προσωπική! Τόσο προσωπική μάλιστα που καμιά φορά αναρωτιόμαστε –χωρίς να τολμάμε να το εξομολογηθούμε στους γνωστούς μας– αν είναι φυσιολογικό αυτό που μας συμβαίνει. Συγκεντρώσαμε τις απορίες σας και απευθυνθήκαμε στον κ. Ζήση Παπαθανασίου, επ. καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας, σεξολόγο, επιστημονικό διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. Δες τι μας απάντησε.
«Δεν έχω διάθεση για σεξ»
Η απάντηση του ειδικού:
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια σεξουαλική επιθυμία. Μάλιστα, το ίδιο άτομο μπορεί σε κάποιες περιόδους της ζωής του να έχει πιο έντονη σεξουαλική διάθεση και σε άλλες ελάχιστη ή καθόλου. Οπότε καλό είναι να μην συγκρίνεις την ερωτική σου επιθυμία με αυτή των άλλων ανθρώπων. Η παντελής έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: τραυματική πρώτη επαφή, σεξουαλική κακοποίηση, πόνος κατά τη διείσδυση, σεξουαλική δυσλειτουργία, υπερβολικό άγχος, απαγορευτικές ή αρνητικές αντιλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα. Μπορεί ακόμη να οφείλεται στην αναστάτωση που επιφέρει η μητρότητα με την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Αν κάτι από τα παραπάνω ισχύει στη δική σου περίπτωση, τότε ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείς ένα σεξολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Η παντελής απουσία ερωτικής διάθεσης όμως και μάλιστα για αρκετά χρόνια υποκρύπτει σοβαρότερο πρόβλημα, οπότε επιβάλλεται η παρακολούθηση από το σεξολόγο.
«Η δική μου libido στα ύψη, η δική του…»
Η απάντηση του ειδικού:
Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» στη σεξουαλική διάθεση ενός ζευγαριού. Συνήθως μάλιστα σπάνια συμβαδίζει η ερωτική επιθυμία μεταξύ τους. Επειδή όμως η κοινωνία μας μας έχει πείσει ότι οι άντρες έχουν υψηλότερη λίμπιντο και θέλουν να κάνουν σεξ συχνότερα, θεωρούμε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τις γυναίκες που έχουν πιο έντονη σεξουαλική επιθυμία από το σύντροφό τους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ούτε εσύ είσαι νυμφομανής ούτε ο σύντροφός σου ψυχρός. Τώρα αν εκείνος παρουσιάζει περιστασιακά μειωμένη σεξουαλική διάθεση, τότε η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η κούραση και το στρες. Αν ωστόσο πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση, τότε ο σύντροφός σου θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα πλήρες τσεκάπ, ώστε ο γιατρός να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα και αναλόγως να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
«Δεν έχω ποτέ οργασμό»
Η απάντηση του ειδικού:
Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν ποτέ οργασμό είναι γύρω στο 10-15%, επομένως δεν υπάρχει κάτι το μη φυσιολογικό σε αυτό. Το 75% των γυναικών, δε, για να φτάσει σε οργασμό έχει ανάγκη από προκαταρκτικά παιχνίδια και διέγερση της κλειτορίδας και όχι μόνο τη διείσδυση. Κάποιες άλλες γυναίκες, μάλιστα, μπορεί να μην καταφέρνουν να φτάσουν στην κορύφωση με τον παρτενέρ τους, εντούτοις μπορούν μόνες τους. Ποιοι είναι οι λόγοι που σου συμβαίνει αυτό; Ο ερωτικός σου σύντροφος μπορεί να μην έχει τη σωστή τεχνική. Μπορεί εσύ η ίδια να μην ξέρεις τι είναι αυτό που σου αρέσει και σε ερεθίζει. Αν προέρχεσαι από πολύ συντηρητική οικογένεια και ως παιδί δεν είχες εξοικειωθεί με το σώμα σου, είναι αναμενόμενο να συνυπάρχουν μέσα σου αντικρουόμενα συναισθήματα ή ακόμη και ενοχές που αναστέλλουν την ερωτική διάθεση. Επίσης κάποιες γυναίκες σταματούν ξαφνικά να φτάνουν σε οργασμό σε περιόδους έντονου στρες, υπερβολικής κούρασης, πένθους ή αφ’ ότου αποκτήσουν παιδιά, επειδή υποσυνείδητα θεωρούν ότι δεν πρέπει να χάνουν τον έλεγχο τώρα που έγιναν μητέρες. Ένας σεξολόγος θα μπορούσε να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ακριβώς σου συμβαίνει (ή δεν σου συμβαίνει!) και να έρθεις πιο κοντά στο... στόχο σου.
«Με ερεθίζουν οι τολμηρές ταινίες»
Η απάντηση του ειδικού:
Και αυτή η πεποίθηση –ότι δηλαδή στις γυναίκες δεν αρέσει να βλέπουν πορνό– προέρχεται από την κοινωνία και την ανατροφή μας: «Το πορνό είναι κάτι που αρέσει στους άντρες, όχι στις γυναίκες». Σύμφωνα όμως με στατιστική διαδικτυακή έρευνα του 2008, το 30% αυτών που μπαίνουν και παρακολουθούν σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου είναι γυναίκες. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαδικτυακές σελίδες που απευθύνονται ειδικά σε γυναίκες και θεωρούνται λιγότερο ταπεινωτικές απέναντι στο γυναικείο φύλο. Το τι μας διεγείρει σεξουαλικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε μια καλή σχέση και μια υγιή σεξουαλική ζωή. Εάν σου αρέσει και δεν δημιουργεί προβλήματα στη σχέση σου, τότε δεν υπάρχει θέμα, εάν όμως πιστεύεις ότι έχεις εθιστεί και δεν μπορείς να λειτουργήσεις αλλιώς, τότε είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που να έχει ειδικευτεί σε άτομα με σεξουαλικούς εθισμούς. Ποια «συμπτώματα» θα πρέπει να σε ανησυχήσουν; Το να μην πηγαίνεις στη δουλειά σου, να αποφεύγεις ή να ματαιώνεις τις κοινωνικές συναναστροφές ή να αδυνατείς να κάνεις σεξ χωρίς να δεις πορνό.
AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152
Update: Ιούνιος 2016.