Πρόσεξε τα πόδια σου στο αεροπλάνο!

25.04.2016
Λατρεύεις τα ταξίδια με το αεροπλάνο; Αν ναι, δες τι μπορεί να δημιουργήσει η επί ώρες ακινησία στα πόδια σου και την επόμενη φορά που θα έχεις μια πολύωρη πτήση, ας είσαι προετοιμασμένοι.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με πολλά περιστατικά θρομβώσεων και συγκεκριμένα με την «εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση», όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων άνω των 5 ωρών. Μάλιστα, η συχνή εμφάνιση της νόσου αρχικά στους επιβάτες της οικονομικής θέσης είχε ως αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να ονομαστεί και «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Ωστόσο, οι έρευνες στη συνέχεια έδειξαν ότι από το εν λόγω σύνδρομο κινδυνεύουν εξίσου και οι επιβάτες της πρώτης θέσης και της business class.

Τι σύνδρομο είναι πάλι αυτό;

Πρόκειται για σύνδρομο που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στις μεγάλες βαθιές φλέβες του μηρού και των κάτω άκρων. Όπως επεσήμανε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ο Dr Ηarry Buller, MD, καθηγητής Αγγειολογίας στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρo Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ: «Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι το πρήξιμο στο ένα πόδι. Σε κάθε τέντωμα το πόδι πονάει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι φλέβες είναι περισσότερο ορατές από το συνηθισμένο. Στην ακραία της μορφή η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά την αποβίβαση του επιβάτη ή ακόμα και μερικές ώρες μετά».

Μήπως κινδυνεύω;

Από τις θρομβώσεις εν πτήσει περισσότερο κινδυνεύουν:

  • Όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση αίματος.
  • Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • Όσοι παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς)
  • Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.
  • Ασθενείς με ισχαιμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Οι έγκυες μετά την 30ή εβδομάδα κύησης.

Εν ώρα πτήσης... θυμήσου

Κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων καλό είναι να σηκώνεσαι, να ξεμουδιάζεις, να κάνεις μικρές ασκήσεις ή ακόμα να τεντώνεις και να κινείς τα πόδια.

Να αποφεύγεις τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη. Να πίνεις πολύ νερό, για να αποφύγεις την αφυδάτωση, ενώ αν έχεις οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει να φοράς ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια.


ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 128

Update: Απρίλιος 2016.