Aλλεργία από το κουμπί του τζιν; Τι να κάνεις

26.04.2016
Νιώθεις ξαφνικά μια... φαγούρα στο σημείο που κουμπώνει το τζιν σου; Πιθανώς σε έχει ενοχλήσει το κουμπί γι αυτό, δες τι μπορείς να κάνεις.

Έπειτα από μία ολόκληρη μέρα που φοράς τζιν το βράδυ εμφάνισες μια κόκκινη κηλίδα στο σημείο όπου το μεταλλικό κουμπί του παντελονιού ακουμπούσε στο δέρμα σου. Πρόκειται για αλλεργία που ονομάζεται «δερματίτιδα εξ επαφής», η οποία μπορεί να προκύψει και από το φερμουάρ του παντελονιού, τα μεταλλικά γαντζάκια του σουτιέν, το μεταλλικό μπρασελέ του ρολογιού αλλά και από τα ψεύτικα σκουλαρίκια.

Πώς εκδηλώνεται;

Ο ερεθισμός, οι κοκκινίλες, η φαγούρα, η ξηρότητα και πιθανόν η απολέπιση είναι τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται στο δέρμα από τη «δερματίτιδα εξ επαφής», η οποία στην προκειμένη περίπτωση οφείλεται στο νικέλιο και το χρώμιο. Στα μέταλλα, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα μεταλλικά εξαρτήματα των ρούχων, όπως και στα faux μπιζού. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής το δρα Κλίφορντ Μπάσετ: οι γυναίκες πoυ έχουν ήδη εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στα επινικελωμένα κοσμήματα και αξεσουάρ διατρέχουν περίπου 17% κίνδυνο να εμφανίσουν και την «αλλεργία των κινητών», η οποία εκδηλώνεται με εξανθήματα στα μάγουλα και στα αυτιά.

Αντιμετώπιση

Εάν έχεις αλλεργία στα συγκεκριμένα μέταλλα, απόφυγε ό,τι έχει νικέλιο και χρώμιο και έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας. Ένα τρικ που συστήνεται για την αλλεργία στα κοσμήματα (ψεύτικα ή και ασημένια) είναι να απλώσεις εσωτερικά στο κόσμημα, π.χ. στο δαχτυλίδι, διάφανο βερνίκι νυχιών. Στα σκουλαρίκια, επίσης, μπορείς να βάλεις το βερνίκι στο σημείο που ακουμπάει στο δέρμα. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, ο γιατρός θα συστήσει κορτικοειδή, σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή σε χάπια.

Και το κινητό τι σχέση έχει;

Εάν κάνεις κατάχρηση του κινητού και εμφανίσεις ξαφνικά ένα μυστηριώδες εξάνθημα κατά μήκος της γνάθου, στο μάγουλο ή στο αυτί σου, είναι πιθανό να έχεις εκδηλώσει αλλεργία στο νικέλιο -ένα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων.

Τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι βλέπουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών με τέτοιου είδους δερματοπάθεια, την οποία αποκαλούν «εξάνθημα του κινητού».


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Απρίλιος 2016.