Τι κρύβουν τα σκούρα ούρα;

22.04.2016
Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό, τι να κάνεις και πότε χρειάζεται να συμβουλευτείς γιατρό.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν έχεις φάει καρότα, παντζάρια ή άλλα τρόφιμα που χρωματίζουν τα ούρα, τότε τα ούρα πρέπει να έχουν χρώμα ανοικτό κίτρινο. Εάν είναι σκούρα, μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις αρκετά υγρά. Πίνοντας νερό, χυμούς ή αφεψήματα το χρώμα τους σε λίγες ώρες επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Τι να κάνεις;

Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιείς νερό. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Επίσης πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης του οργανισμού αποτελούν ορισμένα φρούτα ή τρόφιμα: Για παράδειγμα το καρπούζι, το πεπόνι, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, το μήλο, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ περιέχουν περισσότερο από 80% νερό, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα διατροφολόγος δρ Αμάντα Γκίρη.

Πότε να δεις το γιατρό;

Τα σκούρα καφέ ή χρωματισμένα με αίμα ούρα μπορεί να αποτελούν σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά. Μπορεί ακόμα να είναι ένδειξη πέτρας στα νεφρά, ηπατικών ή άλλων προβλημάτων. Σε παρόμοιες, λοιπόν, περιπτώσεις η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 131

Update: Απρίλιος 2016.