Η σωστή φροντίδα εκεί κάτω

20.04.2016
Η σωστή υγιεινή είναι πολύ βασική για τη διατήρηση της υγείας της ευαίσθητης περιοχής. Γνώρισε λοιπόν ποια είναι η καλύτερη φροντίδα και προλάβεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υπό κανονικές συνθήκες ο κόλπος περιλαμβάνει ένα πλήθος μικροβίων που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Όμως όταν οι συνθήκες αυτές για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν, η ισορροπία στον κόλπο διαταράσσεται. Μερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται σε βάρος άλλων, με συνέπεια να εκδηλωθεί κάποια φλεγμονή.

Πώς θα προλάβεις τα προβλήματα; Μα, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής που συστήνουν οι γιατροί.

Συμβουλές για καθημερινή φροντίδα

  • Να θυμάσαι ότι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να γίνεται σχολαστικά, πάντα με χλιαρό νερό, όχι ζεστό, γιατί ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και με ειδικά καθαριστικά προϊόντα με το κατάλληλο pH, ώστε να μην διαταραχθεί η φυσική χλωρίδα του κόλπου.
  • Φρόντισε να σκουπίζεις καλά την περιοχή, για να αποφύγεις την ανάπτυξη μυκήτων και πάντα με καθαρή πετσέτα και φορά από εμπρός προς τα πίσω.
  • Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα κι όχι τα συνθετικά που αυξάνουν τη θερμοκρασία, ερεθίζουν την περιοχή και διευκολύνουν την ανάπτυξη μικροβίων. Απόφυγε και την καθημερινή χρήση του στρινγκ, που δημιουργεί τριβές και ερεθισμούς στην περιοχή.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου φρόντιζε να αλλάζεις συχνά σερβιέτα και να επιμένεις περισσότερο στην υγιεινή σου. Στην αγορά θα βρεις επίσης επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες που αποτελούν μια υγιεινή και ταυτόχρονα οικονομική λύση.

Να θυμάσαι

  • Σε περίπτωση ερεθισμού και κνησμού απόφυγε τα στενά τζιν για μερικές ημέρες.
  • Μην το παρακάνεις στις ενδοκολπικές πλύσεις. Ο γιατρός σου θα σου πει πότε είναι απαραίτητες.
  • Αν έχεις ενοχλήσεις ή ερεθισμούς, παρά τη σωστή υγιεινή, και επιμένουν, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 159

Update: Απρίλιος 2016.