Πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης: Κούραση & υπνηλία

08.04.2016
Όπως έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης - μεταξύ άλλων - είναι και η έντονη κούραση και υπνηλία, όχι όμως κι αξιόπιστο, αφού δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν πρόκειται απλά για εξάντληση του οργανισμού μας και κόπωση. Ωστόσο, ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψη, η διακύμανση των ορμονών στο σώμα οδηγεί σε έντονο αίσθημα κόπωσης και υπνηλία, λόγω της προσπάθειας του οργανισμού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η κούραση φαντάζει ατελειώτη και σε αρκετές περιπτώσεις απογοητευτική. Δεν έχεις ενέργεια για να κάνεις απλά και καθημερινά ακόμη κι αν είχες 10 ή 12 ύπνου. Ψυχραιμία, οι πρώτες 12 με 14 εβδομάδες είναι δύσκολες. Στη συνέχεια επανέρχεται η ενέργεια και το σθένος σου.

Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις, η κόπωση μπορέι να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από τον τρόπο ζωής σου. Αν για παράδειγμα έχεις δεύτερο παιδάκι και τρέχεις όλη την ημέρα ή απαιτητικά ωράρια εργασίας, δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Η ξεκούραση κι η σωστή διατροφή είναι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνεις από τη στιγμή που θα μείνεις έγκυος.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την κόπωση της εγκυμοσύνης

  • Είναι σημανρικό να ξεκουράζεσαι και να ακούς το σώμα σου όταν σου ζητάει να χαλαρώσεις τους ρυθμούς σου. Προσπάθησε λοιπόν να ξεκουράζεσαι και να πέφτεις νωρίς για ύπνο. Ο επαρκής ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητος.
  • Βεβαιώσου ότι τρως σωστά και πως η κούραση δεν επιδεινώνεται από έλλειψη σιδήρου ή από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθητική είναι επίσης η αποφυγή της καφεϊνης και των ζαχαρούχων σνακ που μπορεί μεν να σου δίνουν μια ώθηση αλλά είναι προσωρινή.
  • Η ελαφριά άσκηση μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.
  • Υπομονή θα περάσει....

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η κόπωση συνοδεύεται από λιποθυμία, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών της καρδιάς, τότε μίλα κατευθείαν με το γιατρο σου.