Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η δυσκοιλιότητα, κερδίζει σταθερά έδαφος στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), από τους πάσχοντες μόνο το 47% συμβουλεύεται κάποιον ειδικό, ενώ το 29% των υπολοίπων δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, έτσι ώστε να μη γίνει χρόνια. Εάν λοιπόν και εσύ ταλαιπωρείσαι από το συγκεκριμένο πρόβλημα, δες τι μπορεί να φταίει αλλά και τι πρέπει να κάνεις ώστε να απαλλαγείς οριστικά.
Τι φταίει συνήθως για τη δυσκοιλιότητα;
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, τις περισσότερες όμως φορές είναι λειτουργικής προέλευσης και οφείλεται κυρίως σε κακή διατροφή (πλούσια σε θερμίδες και φτωχή σε φυτικές ίνες) αλλά και σε έλλειψη σωματικής άσκησης. Επίσης η απότομη αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες (π.χ. μια εξαντλητική δίαιτα) επηρεάζει άμεσα το έντερο, αφού η ύπαρξη μικρού εντερικού περιεχομένου μειώνει την κινητικότητά του, με κατάληξη τον περιορισμό των φυσιολογικών κενώσεων. Επίσης οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, π.χ. κατά την περίοδο των διακοπών, της κύησης, της εμμηνόπαυσης ή και μια αλλαγή εργασίας μπορούν να ενισχύσουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
Με ποιους φυσικούς τρόπους μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Για να εμποδίσεις την αποδιοργάνωση του εντέρου και να το βοηθήσεις να επανέλθει στη σωστή λειτουργία του καλό είναι να:
- Καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα) και κυρίως τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε λίπη.
- Μην ξεχνάς ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά με πίτουρο, το μαύρο ψωμί, ο αρακάς, οι μπάμιες, τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, το καστανό ρύζι, το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες, τα όσπρια, το κόκκινο λάχανο, η ψητή πατάτα (με τη φλούδα), οι μπανάνες, το κουνουπίδι, το πεπόνι, τα κολοκύθια).
- Μην ξεχνάς επίσης να πίνεις νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα) και να περπατάς.
- Ενημερώσου από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις περιπτώσεις περιοδικής δυσκοιλιότητας η λήψη κάποιου φυσικού βοηθήματος με ήπια υπακτική δράση.
Να θυμάσαι:
- Πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό αν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες. Επίσης αν στα κόπρανα παρατηρήσεις αίμα ή βλέννες ή αν έχεις εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας οι οποίες διαρκούν για εβδομάδες.
- Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιόξινα κ.ά.) μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αν λοιπόν κάνεις χρήση τέτοιων φαρμάκων ενημέρωσε το γιατρό σου και ακολούθησε τις οδηγίες του.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 159
Update: Μάρτιος 2016.