Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυχενικό σύνδρομο είναι συνήθως κάποιο πρόβλημα του ίδιου του αυχένα, όπως για παράδειγμα εκφυλιστικές αλλοιώσεις, τραυματισμοί, κακή στάση, συγγενείς ανωμαλίες κ.λπ. Επίσης, ορισμένα προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος που αντανακλώνται στον αυχένα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι ανωμαλίες της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης, όπως κύφωση, σκολίωση, περιαρθρίτιδες στους ώμους κ.ά. Συχνά και το στρες δημιουργεί ένταση που δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να «πιάνεται» ο αυχένας.
Για να προλάβεις το πρόβλημα
- Πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσεις για τη σωστή στάση του σώματός σου στις καθημερινές δραστηριότητες (όταν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, οδηγείς, κοιμάσαι). Όμως και ο τρόπος που στηρίζεις το κεφάλι πάνω στον αυχένα και στη συνέχεια η σχέση του κεφαλιού με τον αυχένα και την πλάτη έχει τη σημασία του. Για παράδειγμα, κάθε 2,5 εκατοστά πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού ο αυχένας επιβαρύνεται διπλάσια, τριπλάσια και ούτω καθ’ εξής.
- Ένας τρόπος να προλάβεις τους πόνους στο αυχένα (και στην πλάτη) όταν η δουλειά σου απαιτεί να κάθεσαι για πολύ στην ίδια θέση είναι κάθε 45 λεπτά να σηκώνεσαι και να ξεμουδιάζεις λίγο (για 5 λεπτά), ώστε ο αυχένας και η πλάτη να ξεκουράζονται, αποφεύγοντας έτσι τα συχνά «πιασίματα».
Για να ανακουφίσεις τον πόνο
- Ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος για τις παθήσεις της περιοχής του ώμου και του αυχένα είναι η φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών σε οξείες κρίσεις πόνου, καθώς και άλλα παυσίπονα.
- Υπάρχει επίσης και η φυσικοθεραπευτική υποστήριξη με κινησιοθεραπεία για να αποτραπεί η δυσκινησία του κεφαλιού, των ώμων και της πλάτης.
- Μέρος της θεραπείας είναι και το κολάρο, καθώς ο ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Εφόσον λοιπόν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να το φοράς σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158
Update: Φεβρουάριος 2016.