Η πτώση της θερμοκρασίας, η έκθεση σε δυνατό αέρα αλλά και οι υψηλές συγκεντρώσεις της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα (από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες) είναι ιδιαίτερα ερεθιστικοί παράγοντες για τα μάτια σου. Αν λοιπόν αυτή την περίοδο τα νιώθεις ξερά, κουρασμένα ή αντίθετα δακρύζουν και κοκκινίζουν με το παραμικρό, δώσε τους ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, αν δουλεύεις πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή, ήδη θα έχεις διαπιστώσει συμπτώματα ξηρότητας και ερεθισμού στα μάτια, που χρειάζονται επίσης διερεύνηση. Διάβασε, λοιπόν, για τα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψία και λάβεις εγκαίρως τα μέτρα σου.
Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα και δακρύζουν;
Μια αρκετά συνηθισμένη λοίμωξη των ματιών, που εμφανίζεται συνήθως με δάκρυσμα και κοκκίνισμα, είναι η επιπεφυκίτιδα. Οφείλεται σε ερεθισμό του επιπεφυκότα, δηλαδή του χιτώνα που καλύπτει το μάτι και το εσωτερικό των βλεφάρων και μπορεί να προκληθεί από αλλεργικούς παράγοντες ή από κάποιο βακτήριο. Στη μικροβιακή επιπεφυκίτιδα τα μάτια τσούζουν και κάνουν τσίμπλες, ενώ στην αλλεργική συνήθως μόνο δακρύζουν. Επίσης, συχνά οφείλεται στην παρουσία ξένου σώματος στο μάτι, όπως π.χ σκόνης, που παραμένει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τι να κάνεις: Επισκέψου χωρίς καθυστέρηση τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σου συστήσει ανάλογα με την περίπτωση και την κατάλληλη θεραπεία. Για την αλλεργική π.χ επιπεφυκίτιδα οι κρύες κομπρέσες και τα τεχνητά δάκρυα είναι συνήθως αρκετά για να απαλύνουν τα συμπτώματα, ενώ στις περιπτώσεις που η επιπεφυκίτιδα επιμένει, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αλλά και αντιισταμινικά κολλύρια είναι απαραίτητα.
Πώς θα αποφύγω το «Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (CVS)»;
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 50-90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστή στη δουλειά τους αντιμετωπίζουν συμπτώματα ξηρότητας και ερεθισμού στα μάτια. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο κοινό, που έχει την ιατρική ονομασία «Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (CVS)». Οι οφθαλμίατροι, ωστόσο, τονίζουν ότι τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν οι χρήστες κοιτάζουν την οθόνη για ώρες χωρίς να διακόπτουν έστω και για ολιγόλεπτο διάλειμμα.
Τι να κάνεις: Οι ειδικοί συμβουλεύουν σαν πρώτο βήμα να τοποθετείς την οθόνη λίγο χαμηλότερα (η κορυφή δηλαδή της οθόνης να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα μάτια σου, όπως είναι η φυσιολογική οπτική γωνία όταν διαβάζεις ένα βιβλίο).
- Την ώρα που εργάζεσαι, να σηκώνεις τα μάτια σου και να κοιτάς αλλού για λίγα δευτερόλεπτα – κάθε περίπου 10 λεπτά. Κι αυτό γιατί οι μύες των ματιών κουράζονται ιδιαίτερα όταν μένουν ακίνητοι, όταν δηλαδή κοιτάζεις για πολλή ώρα το ίδιο σημείο.
- Επίσης να κάνεις συχνά διαλείμματα και να διακόπτεις το γράψιμο στα πρώτα σημάδια κούρασης των ματιών (φαγούρα, κάψιμο, δάκρυσμα).
- Μην ξεχνάς ακόμα να χρησιμοποιείς ειδικές σταγόνες για τα μάτια και να φοράς πάντα τα σωστά γυαλιά, αποφεύγοντας όταν εργάζεσαι τις κακές συνθήκες φωτισμού.
Να θυμάσαι
- Σε κάθε περίπτωση, αν το δάκρυσμα και το κοκκίνισμα των ματιών επιμένουν πάνω από ένα 24ωρο, και ιδιαίτερα αν αυτό συνοδεύεται από εκκρίσεις και πρήξιμο στα βλέφαρα, χωρίς να δικαιολογούνται από κάποιον εξωγενή παράγοντα (λ.χ. σκόνες, καπνός, κάποιο σκουπιδάκι που μπήκε στο μάτι κ.λπ.), πρέπει να επισκεφθείς το συντομότερο το γιατρό σου.
- Ακόμα μία φλεγμονή που μπορεί να δημιουργηθεί στα βλέφαρα από αλλεργικούς παράγοντες είναι η λεγόμενη βλεφαρίτιδα. Οφείλεται συνήθως σε τοπική μόλυνση του ματιού και όχι σπάνια σε κάποιο ελάττωμα της όρασης (υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που δεν έχει διορθωθεί. Ο οφθαλμίατρος είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να σου δώσει συμβουλές και ειδική θεραπεία αν χρειαστεί.
- H υπερβολική χρήση του υπολογιστή οδηγεί εύκολα σε κόπωσή των ματιών, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από μια αίσθηση ξηροφθαλμίας, ένα βάρος και πονοκέφαλο ή ζαλάδα.
- Αν αισθάνεσαι σαν να έχεις άμμο στα μάτια σου, χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα. Είναι αποτελεσματικά, ακίνδυνα και μπορείς να τα χρησιμοποιείς όσες φορές θέλεις. Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να σε ενοχλούν, επισκέψου τον οφθαλμίατρό σου.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156
Update: Ιανουάριος 2016.