Πόσες φορές η ρινική συμφόρηση από κάποιο κρυολόγημα έχει χαλάσει τον ύπνο σου; Επίσης, πόσες φορές έχεις περάσει νύχτες και νύχτες άυπνη εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου σου; Φυσικά, το ροχαλητό δεν προέρχεται μόνο από τους άντρες αλλά και από τις γυναίκες. Μάλιστα οι έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφέρουν πως το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά, ενώ το 25% σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμα περισσότερο μεταξύ ανδρών ηλικίας 25-60 ετών, ενώ στις γυναίκες όταν μπουν στην εμμηνόπαυση.
Τι κρύβεται πίσω από το ροχαλητό
Στους ενήλικες οι συνήθεις αιτίες είναι «το στραβό διάφραγμα», οι ρινικοί πολύποδες, η υπερτροφία των αμυγδαλών, η ευμεγέθης υπερώα και σταφυλή, η μεγάλη γλώσσα, η μικρή κάτω γνάθος και η παχυσαρκία, που οδηγεί σε διόγκωση όλων των μαλακών ιστών του τραχήλου, με συνέπεια τη δυσχερή δίοδο του αέρα μέσω του στοματοφάρυγγα. Γενετικοί, ανατομικοί και ορμονικοί παράγοντες ευθύνονται επίσης για το «σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου», μια πάθηση κυρίως ανδρική. Όμως, ακόμα και όταν το ροχαλητό δεν κρύβει κάτι το ανησυχητικό και οφείλεται σε κάποια αλλεργική ρινίτιδα ή σε περιστασιακό κρυολόγημα, καλό είναι να αντιμετωπίζεται.
Οκτώ τρόποι να το περιορίσεις
- Επιδίωξε τη σωματική άσκηση: Τα άτομα που ασκούνται, βελτιώνουν ταυτόχρονα τον τόνο των μυών της γλώσσας και του λάρυγγα. Η καλή κατάσταση των μυών αυτών μειώνει την πιθανότητα ροχαλητού.
- Διατήρησε κανονικό το βάρος σου. Υπέρβαροι και παχύσαρκοι έχει αποδειχθεί ότι ροχαλίζουν συχνότερα και εντονότερα από τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
- Απόφυγε τα ηρεμιστικά και τα αντιισταμινικά πριν από τον ύπνο: Τα φάρμακα αυτά, επειδή δρουν χαλαρωτικά στους μυς, μπορεί να μειώσουν τους μυϊκούς τόνους στις διόδους του αέρα της αναπνοής, προκαλώντας έτσι ροχαλητό.
- Απόφυγε να τρως αργά το βράδυ, επειδή και η τροφή προκαλεί την έκκριση σάλιου που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και να δημιουργήσει ροχαλητό.
- Ύψωσε το άνω μέρος του κρεβατιού σου εκεί που βάζεις το κεφάλι σου κατά 12 εκατοστά: Η ανύψωση αυτή θα διευκολύνει τη ροή του αέρα μέσω των αναπνευστικών οδών της μύτης και του λάρυγγα.
- Φρόντισε να υπάρχει ικανοποιητική υγρασία στην ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σου. Ο ξηρός αέρας στεγνώνει το λάρυγγα.
- Δοκίμασε τις ρινικές ταινίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πρόκειται για υποαλλεργικά τσιροτάκια που τοποθετούνται στη ράχη της μύτης διευκολύνοντας σημαντικά την αναπνοή.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155
Update: Ιανουάριος 2016.