Ώρα για τσεκάπ!

24.11.2015
Ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει ένα γενικός προληπτικός έλεγχος, κάθε πότε και σε ποια ηλικία πρέπει να γίνονται; Διάβασε τις απαντήσεις στον οδηγό που ετοιμάσαμε για εσένα και να είσαι σίγουρη ότι θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος...

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γενική αίματος και ούρων

Δύο εξετάσεις που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου και γίνονται σε κάθε ηλικία μία φορά το χρόνο.

  • Η γενική αίματος θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει αν έχεις αναιμία (έλλειψη αιμοσφαιρίνης) και αν έχεις φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία πολεμούν τις λοιμώξεις) και φυσιολογικά αιμοπετάλια (τα οποία βοηθούν στη πήξη του αίματος). Από την εξέταση αυτή ο γιατρός σου θα αξιολογήσει επίσης τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σου (π.χ. ακόμα και αν υπάρχουν τυχόν υποψίες για κακοήθειες).
  • Το χρώμα, η διαύγεια και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά που έχουν τα ούρα, καθώς και ουσίες που διαλύονται μέσα τους παρέχουν ενδείξεις για πλήθος προβλημάτων, όπως λοιμώξεις, κληρονομικά ή μη μεταβολικά νοσήματα, διαταραχές των νεφρών, καρκίνοι, χρήση ουσιών, έκθεση σε τοξίνες και ανεπαρκής ή υπερβολική πρόσληψη υγρών.

Έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ

Δες τι τρέχει με τη χοληστερίνη σου κάνοντας επίσης μια φορά το χρόνο αιματολογική εξέταση, που συνήθως περιλαμβάνει LDL, HDL και τριγλυκερίδια – κάτι που αποκαλείται συχνά και λιπιδαιμικό προφίλ.

  • Η LDL δείχνει τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη, που ουσιαστικά γίνεται«κακή» όταν ξεπερνά την ποσότητα την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας.
  • Η HDL είναι η «καλή» χοληστερίνη, που δρα προστατευτικά απομακρύνοντας την «κακή», δηλαδή την LDL, από το τοίχωμα των αγγείων μας.
  • Τα τριγλυκερίδια είναι άλλα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και πρέπει να ελέγχονται, καθώς όταν αυξηθούν μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα (σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η χοληστερίνη).

Προσοχή στα παιδιά: «Το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών στους γονείς των οποίων παρατηρήθηκε πρώιμη εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου θα πρέπει να ελέγχεται από την ηλικία των τριών ετών», τονίζει ο κ. Γεώργιος Χρούσος, διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Και 2 επιπλέον εξετάσεις μετά τα 50!

Καρδιολογικός έλεγχος

Εάν είσαι άνδρας ή γυναίκα πάνω από 50, συνιστάται και ένα τεστ της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, της ομοκυστεΐνης και της λιποπρωτεΐνης LP. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, διευθυντή Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ:

  • Τα υψηλά επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα αποτελούν δείκτη πρόγνωσης μιας καρδιοπάθειας, ενώ η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο επικολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών και αυτό που προκαλεί ουσιαστικά είναι να αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής! Από την άλλη, η λιποπρωτεΐνη είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με τη χοληστερίνη, η οποία προκαλεί θρόμβους στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πιο εύκολα καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Εάν αντιληφθείς ότι έχεις περισσότερους καρδιακούς χτύπους, πόνους στο στήθος, δυσκολία αναπνοής, θα πρέπει να κάνεις και υπέρηχο. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχεις την πίεσή σου, αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιακές νόσους.

Κολονοσκόπηση

Ακόμα αν δεν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος, μετά τα 50 (και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας στο παχύ έντερο, μετά τα 40) γυναίκες και άνδρες θα πρέπει να κάνουν και μια κολονοσκόπηση. Όπως εξηγεί ο δρ Δημήτριος Ζαχαριάδης, ειδικός γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος: «Πρόκειται για ενδοσκοπική εξέταση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο γαστρεντερολόγο να “δει” με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να ανιχνεύει φλεγμονώδεις ιστούς, έλκη, ανώμαλα εξογκώματα, πολύποδες και καρκίνο του εντέρου στα πρώτα ακόμα στάδια. Επιπλέον, κατά την εξέταση (που διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά) ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει πολύποδες, οι οποίοι εξετάζονται μετά στο μικροσκόπιο για να φανεί εάν έχουν οποιαδήποτε σημεία καρκίνου».

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μαστογραφία

«Εάν δεν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η πρώτη μαστογραφία ή η μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Εάν το ιστορικό σου είναι επιβαρημένο, η μαστογραφία πρέπει να αρχίζει περίπου 10 χρόνια νωρίτερα (από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας). Όσο για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, η ετήσια μαστογραφία πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος του ιατρικού τους τσεκάπ», συμβουλεύει η δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγος-ειδική μαστολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Τεστ Παπ

«Από τη στιγμή που ξεκινά η σεξουαλική ζωή ή από την ηλικία των 21 πρέπει να κάνεις και ένα ετήσιο τεστ Παπ. Το συγκεκριμένο τεστ εντοπίζει τις μικροσκοπικές κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, πριν προλάβουν να εξαλλαχθούν σε καρκινικές, όταν δηλαδή η αντιμετώπισή τους είναι πιο εύκολη. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τον καρκίνο του κόλπου –είναι συνηθέστερος στις μεγάλες ηλικίες μετά τα 55-60–, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται μία φορά το χρόνο έως την ηλικία των 65 ετών, ενώ μετά τα 65 πρέπει να γίνεται ανά 2 έως 3 έτη».

Μέτρηση της οστικής μάζας

«Απλή εξέταση που έχει πλέον παγκόσμια καθιερωθεί ως ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Η οστική μέτρηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να γίνεται σε όλες τις γυναίκες μία φορά κάθε 2-3 χρόνια για τα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και μία φορά κάθε 5 χρόνια στη συνέχεια», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Λυρίτης, καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ).

Διερεύνηση των ΤSH, T3, T4

Με αυτή την εξέταση αίματος, την οποία θα κάνεις κάθε 5 χρόνια, μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα των ορμονών σου και να δεις κατά πόσον ο θυρεοειδής σου υπερλειτουργεί, υπολειτουργεί ή λειτουργεί φυσιολογικά.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

PSA και δακτυλική εξέταση

«Κάθε άνδρας από τα 50 και μετά κάθε χρόνο πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο για εξέταση του προστάτη του, που είναι ένα όργανο ευάλωτο σε τρεις παθήσεις (την καλοήθη υπερπλασία, την προστατίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη)», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας-Ανδρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. «Ειδικά για τον καρκίνο αλλά και για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τη μέτρηση του PSA εξασφαλίζουν έγκαιρη διάγνωση και επομένως καλύτερη θεραπεία».

Προσοχή: Αν ο άνδρας έχει πρώτου βαθμού συγγενή (παππού, πατέρα, αδερφό) που έχει παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, είναι σκόπιμο να αρχίσει να μετρά το PSA μετά τα 40 και σε ετήσια βάση.

Έλεγχος στους πνεύμονες

Για τους υγιείς και τους μη καπνιστές συνιστάται μια ακτινογραφία θώρακα κάθε 2-3 χρόνια μετά την ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς αν ο άνδρας καπνίζει: Όπως τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη κάθε χρόνο για τους καπνιστές από την ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να καπνίζουν. Στους καπνιστές είναι επίσης απαραίτητη και η ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35-40 ετών».


Κάθε πότε να κάνω οφθαλμολογικό τσεκάπ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ): Εάν δεν φοράς γυαλιά ή φακούς επαφής, δεν παρουσιάζεις συμπτώματα στα μάτια και διατρέχεις χαμηλό κίνδυνο για ανάπτυξη μιας οφθαλμικής πάθησης, θα πρέπει να εξετάζεσαι ως εξής. Αν είσαι:

  • Κάτω από 40 χρόνων: κάθε 5 έως 10 χρόνια.
  • 40-64 χρόνων: κάθε 2 έως 4 χρόνια.
  • 65 χρόνων και άνω: κάθε 1 έως 2 χρόνια.

Εάν φοράς γυαλιά ή φακούς επαφής θα πρέπει να εξετάζεσαι πιο συχνά. Επίσης, εάν έχεις κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος, μην αμελείς να ελέγχεις την ενδοφθάλμια πίεσή σου προληπτικά κάθε χρόνο, ενώ όσοι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να κάνουν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο με μέτρηση της πίεσης και οφθαλμοσκόπηση κάθε 3-4 μήνες. Τέλος, αν έχεις μυωπία, είσαι διαβητική ή καρδιοπαθής, θα πρέπει να κάνεις μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση μία φορά το χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Νοέμβριος 2015.