Νέες έρευνες δείχνουν πως μάλλον θα έπρεπε να πουν ΝΑΙ στην ερωτική επαφή σε κάθε σημείο του κύκλου ανεξάρτητα από γόνιμες ημέρες κι αυτό γιατί η ερωτική πράξη ακόμη και στις μη γόνιμες ημέρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προετοιμάζει τον οργανισμό και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο μελετών που δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά "Fertility and Sterility" και "Physiology and Behavior" ερευνητών από το Ινστιτούτο Κίνσει του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Όπως σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Τιέρνει Λορενζ τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν συμβουλεύονται να κάνουν συχνά σεξ για να ενισχύσουν τις πιθανότητες, ακόμη και στις μη γόνιμες ημέρες αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε αποδεικτεί πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από τις περιπτώσεις 30 υγιών γυναικών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι μισές από αυτές έρχονταν τακτικά σε επαφή με τον σύντροφό τους και οι άλλες όχι τόσο συχνά παρά μόνο στις γόνιμες ημέρες.
Όλες τους υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις για να εξεταστούν τυχόν μεταβολές. Οι σεξουαλικά πιο ενεργές γυναίκες εμφάνισαν αλλαγές στα βοηθητικά Τ κύτταρα του οργανισμού που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση αλλά και αύξηση αντισωμάτων και πιο συγκεκριμένα της ανοσοσφαιρίνης, κάτι που όπως φαίνεται είναι και η απάντηση στο γιατί ενισχύουν τις πιθανότητες σύλληψης αργότερα στις γόνιμες ημέρες.
Τι σχέση έχει το ανοσοποιητικό με την εγκυμοσύνη;
Τι σχέση έχει το ανοσοποιητικό με την εγκυμοσύνη;
Το γυναικείο σώμα έρχεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση. Προκειμένου να προστατευτεί ενάντια σε εισβολείς δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας μέσω του ανοσοποιητικού μηχανισμού. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις το σπέρμα ή ακόμη και το έμβρυο εκλαμβάνονται ως ξένοι οργανισμοί και καταπολεμούνται κιι αυτό είναι πρόβλημα. Εδώ λοιπόν έρχεται να δώσουν λύση οι συχνές ερωτικές επαφές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως υπάρχουν διάφοροι τύποι βοηθητικών Τ κυττάρων και ανοσοσφαιρινών. Ενώ τα βοηθητικά Τ κύτταρα τύπου 1 βοηθούν το σώμα να αμυνθεί από εξωτερικές απειλές, τα τύπου 2 βοηθητικά Τ κύτταρα βοηθούν το σώμα να δεχθεί την εγκυμοσύνη και διασφαλίζει πως δε θα ερμηννευτεί το σπέρμα ή το έμβρυο σαν απειλή. Κι από την έρευνα φάνηκε πως οι σεξουαλικά ενεργές γυαίκες είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βοηθητικών Τ κύτταρων του 2ου τύπου κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του έμμηνου κύκλου τους - όταν η επένδυση της μήτρας πυκνώνει, εν αναμονή της εγκυμοσύνης.
Ερωτική συνεύρεση με μεγαλύτερη συχνότητα λοιπόν συστήνουν οι επιστήμονες κι όχι περιορισμός μόνο στις γόνιμες ημέρες. Αυτό είναι το κλειδί για ν΄αποκτήσετε παιδάκι αν δυσκολεύεστε.