Συμβαίνει όταν είσαι αγχωμένη ή σε ένταση;
Aν η απάντησή σου είναι...«Ναι» τότε...
…ίσως οφείλεται στην συναισθηματική σου κατάσταση
Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα δημιουργείται επειδή το δέρμα του προσώπου από τη φύση του έχει πολύ εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία. Με το άγχος λοιπόν και την ένταση τα αγγεία του δέρματος διαστέλλονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται προσωρινή κοκκινίλα στο πρόσωπο, που ονομάζεται έξαψη. Στη συνέχεια (όταν αρχίζεις να ηρεμείς) τα αγγεία επιστρέφουν στη φυσιολογική τους κατάσταση και η κοκκινίλα φεύγει.
Aν η απάντησή σου είναι... «Όχι» τότε...
...συμβαίνει σε ορισμένες περιόδους του μήνα;
Αν ναι, μπορεί να ευθύνεται ο ορμονικός κύκλος.
Ίσως για τα αναψοκοκκινίσματά σου να φταίει το γεγονός ότι πρόκειται να αδιαθετήσεις. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και όταν βρίσκεσαι ή μπαίνεις στην κλιμακτήριο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Κλιμακτηρίου & Εμμηνόπαυσης (ΕΕΜΚΕ), oι εξάψεις είναι το πιο χαρακτηριστικό και περισσότερο βασανιστικό σύμπτωμα του κλιμακτηριακού συνδρόμου, οι οποίες σε πολλές γυναίκες διαρκούν για αρκετά χρόνια και μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Το καλύτερο λοιπόν είναι να συζητήσεις το θέμα με το γιατρό σου. Ακόμη, το κοκκίνισμα του προσώπου μερικές φορές είναι και ένδειξη υψηλής πίεσης, οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς τον ειδικό.
Έχεις κοκκινίλες και απολέπιση στη μύτη και στο μέτωπο;
Αν ναι, μπορεί να είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζεται με κοκκινίλα και απολέπιση του δέρματος σε σημεία πλούσια σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το κέντρο του προσώπου (κυρίως στα πλάγια της μύτης, στα φρύδια, στο μέτωπο). Για την εμφάνισή της συνήθως συνηγορούν το κρύο, η υγρασία, το άγχος, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και παράγοντες ανοσολογικοί, ορμονικοί και νευρολογικοί. Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται με εξάρσεις (κυρίως τους χειμερινούς μήνες) και υφέσεις. Αντιμετωπίζεται με απαλά προϊόντα καθαρισμού, δερμο-καλλυντικά που καταπραΰνουν τον ερεθισμό και στην περίοδο των εξάρσεων με αντιμυκητιασικές κρέμες.
Η επιδερμίδα σου είναι μονίμως κόκκινη;
Αν ναι, μάλλον φταίνε οι ευρυαγγείες
Εμφανίζονται κυρίως γύρω από τη μύτη και στα ζυγωματικά και είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα. Στην ουσία πρόκειται για επιφανειακά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία, που διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτίες που προκαλούν τις ευρυαγγείες είναι πολλές και διαφορετικές, από κληρονομικότητα μέχρι δερματικές παθήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση σήμερα με τη χρήση των λέιζερ μπορούν πλέον εύκολα να αντιμετωπιστούν (συνήθως με 1-2 θεραπείες). Βέβαια, έπειτα από κάθε εφαρμογή λέιζερ συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας, για να μη δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στο πρόσωπο. Για τον ίδιο λόγο συνιστάται το λέιζερ να γίνεται το χειμώνα, όταν δηλαδή δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια.
H ερυθρότητα του δέρματος συνοδεύεται και από σπυράκια;
Αν ναι, τότε προσοχή, πρόκειται για ροδόχρου ακμή
Εκτός από την ακμή που ταλαιπωρεί κυρίως τους εφήβους, μια άλλη περίπτωση ακμής, περισσότερο σοβαρή, είναι η ροδόχρους ακμή, που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μετά τα 30, ενώ εμφανίζεται με έντονη κοκκινίλα στα μάγουλα, στη μύτη και στο πιγούνι. Η δερματολογία θεωρεί τη ροδόχρου ακμή πάθηση γενετικής προέλευσης, ωστόσο υπάρχουν και αιτίες που επιδεινώνουν τα σημάδια της, όπως έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, καυτερά φαγητά, αλκοόλ και λιπαρές τροφές. Την κατάλληλη θεραπεία θα υποδείξει ο γιατρός, τον οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Πολύτιμες συμβουλές
- Αν λαμβάνεις φάρμακα και μετά την ηλιοθεραπεία ή την πολύωρη έκθεση στον ήλιο εμφανίσεις στο δέρμα εξανθήματα «εκζεματικού» τύπου (π.χ. έντονο κοκκίνισμα), συμβουλεύσου το γιατρό σου, ο οποίος, αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.
- Αν μετά την εφαρμογή κάποιου καλλυντικού προσώπου ή προϊόντος μακιγιάζ αισθάνεσαι ερεθισμό ή «τσιμπήματα» στο δέρμα, σταμάτησε τη χρήση του αμέσως.
- Εάν η επιδερμίδα σου έχει τάση να κοκκινίζει, μη χρησιμοποιείς πολύ κρύο νερό στον καθαρισμό του προσώπου σου, ούτε όμως και πολύ ζεστό, αφού και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα ξηρότητας θα επιδεινωθεί.
- Απόφευγε να κάθεσαι πολύ κοντά στο τζάκι ή σε άλλες εστίες θερμότητας.
Nα θυμάσαι:
- Με την επίδραση των διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση: στην επιφάνεια το δέρμα κοκκινίζει, «καίει» και τραβάει, ενώ βαθιά, στο υπόστρωμα, τα αγγεία ασφυκτιούν. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή, με αποτέλεσμα μια μόνιμα κοκκινισμένη επιδερμίδα.
- Ορισμένα είδη τροφών μεγιστοποιούν τις φλεγμονές στα αγγεία (πολύ καυτερά ή πικάντικα πιάτα, αλκοόλ, διεγερτικά κ.λπ.).
Οι πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές. Δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163
Update: Οκτώβριος 2015.