Είναι γεγονός ότι η ευχάριστη, δροσερή αναπνοή έχει σχέση όχι μόνο με αυτό καθεαυτό το βούρτσισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις τροφές (που δημιουργούν κακοσμία όταν παραμένουν στη στοματική κοιλότητα) αλλά και με το πόσο υγιή είναι τα δόντια μας.
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό για την προστασία των δοντιών αλλά και των ιστών που τα περιβάλλουν. Αν όμως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας, πρωτογενώς θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα της κακοσμίας επιμένει, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα παθολογικά αίτια.
Οι συνήθεις ένοχοι
Όπως μας εξηγεί η κ. Κωστομοίρη, οι αιτίες της κακοσμίας είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Χαλασμένα δόντια εξαιτίας της τερηδόνας, τα οποία χρειάζονται σφραγίσματα.
- Δόντια που έχουν διαπυηθεί και χρειάζονται απονεύρωση. Πολλές φορές, χωρίς να έχουμε πονέσει ή να έχουμε πρηστεί ή και έχοντας ενδεχομένως αντιμετωπίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιο σημείο του στόματος, στο άκρο της ρίζας των δοντιών έχει δημιουργηθεί ένα απόστημα.
- Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για σοβαρές ασθένειες των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και οι οποίες δημιουργούνται είτε από μη επιμελές βούρτσισμα, είτε από αμέλεια του τακτικού εξαμηνιαίου τσεκ απ στον οδοντίατρο, είτε από άλλα νοσήματα του οργανισμού που δευτερογενώς εκδηλώνουν προβλήματα στα ούλα με τη μορφή φλεγμονών. Για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί, δημιουργεί αρκετά συχνά δευτερογενή ουλίτιδα. Στην περίπτωση που ο ειδικός οδοντίατρος δεν την επιμεληθεί με συνεχείς καθαρισμούς, η κακοσμία είναι αναπόφευκτη. Μακροπρόθεσμα, τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα δημιουργούν προβλήματα στους ιστούς και στη στήριξη των δοντιών.
- Άλλα προβλήματα εκτός στοματικής κοιλότητας, π.χ. στομαχικές διαταραχές, διαπυημένες αμυγδαλές.
Συμβουλές για ευχάριστη αναπνοή
- Φρόντιζε καθημερινά τα δόντια σου. Το καθημερινό, σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων και η χρήση του οδοντικού νήματος συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.
- Να επισκέπτεσαι οπωσδήποτε δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο σου. Το προληπτικό εξαμηνιαίο τσεκ απ, που περιλαμβάνει, εκτός από τη διάγνωση, και πλήρη συντήρηση του στόματος, είναι αναγκαίο όχι μόνο για τη μακρόχρονη υγεία των δοντιών και των ιστών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
- Απόφυγε να καλύπτεις τη δυσάρεστη αναπνοή π.χ. με στοματικά διαλύματα. Αναζήτησε τα πραγματικά αίτια της κακοσμίας, καταπολεμώντας αυτά τα ίδια και όχι τα συμπτώματα τους. Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά και αφού έχει γίνει θεραπεία από το γιατρό, ώστε να αρθούν τα αίτια της κακοσμίας, να διατηρηθεί άσηπτη η περιοχή και να επιτευχθεί η θεραπεία των ιστών γρηγορότερα.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 89
Update: Οκτώβριος 2015.