Στα 20
Πώς θα προλάβεις την κυστίτιδα
Πού πονάς;
Αν νιώθεις πόνο κατά την ούρηση, τσούξιμο αλλά και συχνουρία, το πιθανότερο είναι να έχεις πρόβλημα κυστίτιδας, δηλαδή φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η κυστίτιδα αποτελεί το 90% των ουρολοιμώξεων στα νεαρά κορίτσια και γενικότερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες, επειδή έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα από τους άντρες και αυτό διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων προς την κύστη.
Tι τρέχει εδώ;
«Ένας σημαντικός λόγος που κάνει τις νεαρές κυρίως γυναίκες ευάλωτες σε αυτή την ουρολοίμωξη, είναι η τριβή των γεννητικών τους οργάνων κατά τη σεξουαλική επαφή, επειδή με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια ωθούνται από τις γύρω περιοχές στην ουρήθρα», επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. «Η κακή επίσης συνήθεια να μην πηγαίνουν εγκαίρως στην τουαλέτα και να κρατάνε τα ούρα τους έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα που μένουν μέσα στην κύστη να μολύνονται από διάφορα μικρόβια, με επακόλουθο τη συγκεκριμένη λοίμωξη».
Κράτησέ τη μακριά
Το νερό είναι ο καλύτερος φυσικός τρόπος «καθαρισμού» της κύστης και γενικά του ουροποιητικού συστήματος από τα «περιπλανώμενα» μικρόβια. Είναι λοιπόν γεγονός ότι αν πίνεις άφθονο νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα) και πάντα 1-2 ποτήρια αμέσως μετά το σεξ, θα κρατήσεις την κάθε είδους ουρολοίμωξη μακριά. Επιπλέον φρόντισε να στύβεις άφθονο λεμόνι στα φαγητά (το λεμόνι κάνει πιο όξινα τα ούρα, δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια), να φοράς βαμβακερά εσώρουχα και να μην αφήνεις το μαγιό να στεγνώνει επάνω σου.
Θεραπευτικές επιλογές
Για κάθε ουρολοίμωξη που επιμένει το καλύτερο είναι να ενημερώνεται ο γιατρός, για να κάνει τη διάγνωση και να καθορίσει τη θεραπεία που συνήθως γίνεται με αντιβιοτικά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι επίσης απαραίτητες, προκειμένου να αποκλειστούν οι πέτρες στα νεφρά ή άλλες δυσλειτουργίες της ουροδόχου κύστεως.
Και πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσμηνόρροια;
Πού πονάς;
Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται με δυνατούς πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της περιόδου και είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα για τις νεαρές γυναίκες και τις έφηβες. Διακρίνεται συνήθως σε πρωτοπαθή δυσμηνόρροια (η οποία μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη κιόλας περίοδο ενός κοριτσιού) και σε δευτεροπαθή, όταν η γυναίκα ενώ έχει φυσιολογικές περιόδους ξαφνικά γίνονται επώδυνες.
Tι τρέχει εδώ;
Όπως τονίζουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας: «Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο και παρουσιάζεται συνήθως κατά την εφηβεία, όπου το γενετικό σύστημα των κοριτσιών δεν είναι ακόμη ώριμο. Στη δευτεροπαθή, όμως, υπάρχει είτε κάποια οργανική αιτία (ενδομητρίωση) είτε κάποιο ανατομικό πρόβλημα (αδενομύωση) είτε κάποιο γυναικολογικό νόσημα (φλεγμονή της μήτρας ή των σαλπίγγων)».
Κράτησέ τη μακριά
Σε περίπτωση που η δυσμηνόρροια αποδειχθεί ότι δεν συνδέεται με οργανικά προβλήματα (μολύνσεις ή συμφύσεις στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση κ.ά.), μπορείς να ανακουφίσεις τα συμπτώματά της κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο με βάλσαμο (πρόσθεσε σε ζεστό νερό ½ φλιτζάνι αποξηραμένο βότανο ή μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιό του). Επίσης, τις «κρίσιμες» μέρες απόφυγε τον πολύ καφέ, γιατί σύμφωνα με στατιστικές μελέτες οι γυναίκες που καταναλώνουν παραπάνω από 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, υποφέρουν πιο έντονα από πόνους κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας συγκριτικά με τις γυναίκες που πίνουν λίγο ή καθόλου καφέ.
Θεραπευτικές επιλογές
Αν αντιμετωπίζεις την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, μερικά αναλγητικά ή σπασμολυτικά είναι αρκετά για να νιώσεις καλύτερα, πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Αν υποφέρεις από δυσμηνόρροια που οφείλεται σε οργανική αιτία ή σε νόσημα, τότε η αγωγή εξαρτάται από τα ευρήματα του γιατρού. Έτσι αν για παράδειγμα το πρόβλημα οφείλεται σε λοίμωξη, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρεις αντιβιοτικά.
Στα 30
Η οσφυαλγία (και η ραχιαλγία) είναι εδώ!
Πού πονάς;
Η οσφυαλγία εμφανίζεται με έντονους πόνους στην μέση (όπως και η ραχιαλγία στη πλάτη), ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 90-95% των ανθρώπων έχουν υποστεί τουλάχιστον μια κρίση αυτών των δύο παθήσεων της σπονδυλικής στήλης στην ηλικία των 30 χρόνων.
Tι τρέχει εδώ;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στις 70-90% των περιπτώσεων πόνου (σε μέση και πλάτη) προέρχεται από προβλήματα στους μυς και τους συνδέσμους, τους οποίους η συνεχής καταπόνηση κουράζει και τους κάνει σφιχτούς, με αποτέλεσμα οι περιοχές που προσφύονται να πονούν. Τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι, όμως, και πιο σοβαρά (π.χ. δισκοκήλη, σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Κράτησέ τη μακριά
Για να προλάβεις τους πόνους της σπονδυλικής στήλης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να θυμάσαι ότι η σπονδυλική στήλη μοιάζει με το τελικό «ς». Στο κάτω μέρος αντιστοιχεί η μέση, η οποία παρουσιάζει μια φυσιολογική λόρδωση. H κακή στάση του σώματος (π.χ. ο τρόπος που κάθεσαι στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο, ο τρόπος που κοιμάσαι ή που κινείσαι) αλλοιώνει τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης, προκαλώντας ταυτόχρονα και αλλαγή στο κύρτωμα της πλάτης. H ιδανική στάση είναι να περπατάς, να στέκεσαι και να κάθεσαι κρατώντας την πλάτη σου ίσια και ρουφώντας την κοιλιά σου προς τα μέσα.
Θεραπευτικές επιλογές
Σε οξείες κρίσεις πόνου καλύτερα να ακολουθήσεις τη φαρμακευτική αγωγή που θα σου υποδείξει ο γιατρός με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις κορτικοστεροειδών. Καλό είναι επίσης να ακολουθήσεις και κάποια εναλλακτική θεραπεία, όπως σιάτσου, θαλασσοθεραπεία, νευρομυϊκό μασάζ, που παρέχουν σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των πόνων της μέσης και γενικά της σπονδυλικής στήλης.
Ευαισθησία στο στομάχι
Πού πονάς;
Μετά έναν ξαφνικό θυμό ή ένα γεύμα με πικάντικα φαγητά έχετε καούρα, που πολλές φορές συνοδεύεται και με αίσθημα βάρους, ναυτία, δυσπεψία, τυμπανισμό. Πρόκειται για τα κλασικά συμπτώματα της γαστρίτιδας, από τα οποία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, υποφέρει το 10-20% του γυναικείου πληθυσμού, κυρίως από την ηλικία των 30 χρόνων.
Tι τρέχει εδώ;
Η πάθηση, που προέρχεται από μια φλεγμονή, έναν ερεθισμό ή μια μόλυνση των τοιχωμάτων του στομάχου, συνήθως οφείλεται σε μεγάλο στρες ή κακή διατροφή. Συχνά στην επιδείνωση της γαστρίτιδας συμβάλλει και η λαθεμένη «συμπεριφορά» στο τραπέζι (όταν π.χ. καταπίνεις την τροφή βιαστικά και αμάσητη). Ακόμα, ορισμένες ερεθιστικές ουσίες (οινοπνευματώδη, καρυκεύματα, καφεΐνη και νικοτίνη) ενεργούν ως διεγερτικά στο βλεννογόνο του στομάχου, δημιουργώντας υπερπαραγωγή γαστρικών υγρών, με επακόλουθο τη γαστρίτιδα.
Κράτησέ τη μακριά
Για να προφυλάξεις λοιπόν το στομάχι και γενικά το γαστρεντερικό σου σύστημα, να μασάς αργά και καλά κάθε μπουκιά που τρως, γιατί η κακή μάσηση προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης και συχνά δημιουργεί γαστρίτιδες και άλλες πεπτικές ανωμαλίες. Να τρως μόνο όταν πεινάς και πάντα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το φαγητό όταν τρώγεται γρήγορα και με νεύρα γεμίζει τον οργανισμό τοξίνες και βλάπτει το στομάχι όπως οι χαλασμένες τροφές. Απόφυγε επίσης τα οινοπνευματώδη και το δυνατό καφέ με άδειο στομάχι, το κάπνισμα (η νικοτίνη όταν ανακατεύεται με το σάλιο μπορεί να αναπτύξει ερεθιστική δράση στο βλεννογόνο του στομάχου) καθώς και τη βαριά τροφή το βράδυ. Ευνοεί τη δυσπεψία και αυξάνει τις πιθανότητες μιας νυχτερινής οισοφαγικής παλινδρόμησης.
Θεραπευτικές επιλογές
Τα αρωματικά φυτά όπως η μέντα και η γλυκόριζα αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμα σε προβλήματα γαστρίτιδας. Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, ενώ το αφέψημα της γλυκόριζας έχει την ιδιότητα να παράγει μια βλέννα στο στομάχι, η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας έτσι τις εκκρίσεις των οξέων. Επίσης, υπάρχει μια νέα κατηγορία ειδικών φαρμάκων, που έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέος ή να ανακουφίζουν τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Στα 40
Κεφαλαλγία τάσης
Πού πονάς;
Το κύριο χαρακτηριστικό των πονοκεφάλων τάσης είναι ότι ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο πίσω μέρος, ενώ συνοδεύεται και από μυϊκή σύσπαση στους ώμους, στο λαιμό και στο κεφάλι. Επίσης ή κεφαλαλγία τάσης όπως και η ημικρανία (στην οποία ο πόνος εντοπίζεται στο μισό κρανίο) παρουσιάζονται συνηθέστερα στις γυναίκες μετά τα 40.
Τι τρέχει εδώ;
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κεφαλαλγία τάσης, από την οποία περισσότερο υποφέρουν οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 40 και 55 ετών, οφείλεται κυρίως σε ψυχογενή αίτια (αντίθετα με την ημικρανία που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες). Επίσης σήμερα έχει επιστημονικά εξακριβωθεί ότι ορισμένες αυξομειώσεις στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών –και κυρίως των οιστρογόνων– ευθύνονται για την πυροδότηση και τη συχνότητα των κεφαλαλγιών γένους θηλυκού. Τέτοιες κεφαλαλγίες (ορμονικής προέλευσης) παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ή και στην κλιμακτήριο.
Κράτησέ τη μακριά
Η κεφαλαλγία σπάνια είναι προάγγελος κάποιας σοβαρής αρρώστιας. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι εκείνος που εκτός από την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που πιθανόν να χορηγήσει θα δώσει και συμβουλές που αφορούν την αλλαγή του τρόπου ζωής. Δηλαδή καλύτερη διατροφή, συχνότερη άθληση, λιγότερο στρες, μείωση του τσιγάρου κ.ά.
Θεραπευτικές επιλογές
Παρά τη φαρμακευτική «επανάσταση» των τελευταίων χρόνων –οι ειδικοί συστήνουν για όλες τις περιπτώσεις πονοκεφάλων να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση φαρμάκων, ακόμα και αν πρόκειται για απλά παυσίπονα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Κλημεντίνη Καραγεωργίου: «Ένα παυσίπονο δεν προκαλεί πρόβλημα, όμως η κατανάλωσή τους με τις χούφτες μπορεί να εντείνει αντί να βελτιώσει την κατάσταση».
Στα 50
Οστεοαρθρίτιδα
Πού πονάς;
Χαρακτηριστικός πόνος της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος εκκίνησης, που παρουσιάζεται συνήθως στα γόνατα ή τα ισχία. Αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής μείνει πολλή ώρα ακίνητος (π.χ. στην τηλεόραση) και πάει να σηκωθεί, τότε αισθάνεται δυνατό πόνο στην αρχή της βάδισης και δυσκολεύεται να περπατήσει. Έπειτα όμως από μερικά βήματα περπατάει σχετικά καλά.
Tι τρέχει εδώ;
Η oοστεοαρθρίτιδα προσβάλλει σχεδόν όλους σε κάποιο βαθμό από τα 50 έτη και πάνω. Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι το γυναικείο φύλο προσβάλλεται 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, η νόσος αναπτύσσεται λόγω της καταστροφής του χόνδρου της άρθρωσης (λείος ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών κάθε άρθρωσης). Ο υγιής χόνδρος επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν το ένα σε σχέση με το άλλο, καθώς και να απορροφά τις πιέσεις που εφαρμόζονται σε μία άρθρωση προστατεύοντάς την από τη βλάβη.
Κράτησέ τη μακριά
Επειδή η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος καταστρέφεται, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, διόγκωση καθώς και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης, όσο πιο γρήγορα υπάρξει μια έγκαιρη διάγνωση και ληφθούν μέτρα τόσο το καλύτερο. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σημαίνει λιγότερη βλάβη της άρθρωσης και λιγότερο πόνο.
Θεραπευτικές επιλογές
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», τα οποία περιλαμβάνουν την ανάλυση 193 μελετών (πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1970 και του 2012): Τα άτομα (άνδρες κι γυναίκες) με πόνο στις αρθρώσεις εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας θα πρέπει να στραφούν προς ορισμένες μορφές άσκησης, όπως η αερόβια γυμναστική, η γυμναστική στο νερό και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, για να μειώσουν τον πόνο και να αυξήσουν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεών τους. Για τις εξάρσεις της νόσου υπάρχουν επίσης φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή. Πρέπει ωστόσο πάντα να χορηγούνται με τη οδηγία γιατρού.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151
Update: Σεπτέμβριος 2015.