Στο πλαίσιο της συμπληρωματικής προληπτικής αγωγής υγείας οι ειδικοί προτείνουν διάφορες μορφές τακτικής αυτοεξέτασης, όπως των μαστών, του στόματος, των όρχεων και του δέρματος αλλά και αυτομετρήσεων, όπως του σωματικού βάρους, των διαστάσεων μέσης και ισχίων, των σφυγμών, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου από τους διαβητικούς κ.ά. Βεβαίως καμία αυτοεξέταση δεν έχει ως σκοπό την αυτοδιάγνωση και καμία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προληπτική ιατρική εξέταση ή τα προγραμματισμένα τσεκάπ, όπως π.χ. η μαστογραφία. Παρατηρώντας όμως και εξετάζοντας συχνά το σώμα μας, π.χ. μία φορά μηνιαίως, χωρίς φυσικά να γινόμαστε υποχόνδριοι, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πιο πρώιμο στάδιο ύποπτες αλλαγές, ασυνήθιστα σημάδια ή εμμένουσες διαταραχές και να πάρουμε εγκαίρως τα προσήκοντα μέτρα, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στο γιατρό μας.
SELF TEST: διάβασε τα ύποπτα σημάδια
Ποια συνήθη σημάδια και συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κάποιας πάθησης και πρέπει να σε βάλουν σε υποψία;
Tα μαλλιά μαρτυρούν την υγεία
Αν έχεις:
- Μεγάλη τριχόπτωση: Συνήθης ύποπτος είναι η κληρονομικότητα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, απότομη μείωση βάρους, έλλειψη διατροφικών στοιχείων, π.χ. σιδήρου και πρωτεϊνών, ή σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αρκετές φορές συνδέεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη.
- Ξηρά μαλλιά: Συχνότερο αίτιο είναι η μειωμένη πρόσληψη υγρών. Εάν όμως έχεις επίσης κρύα χέρια και πόδια και δυσκολεύεσαι να χάσετε κιλά παρά τις προσπάθειές σου, μια πιθανή εξήγηση είναι ο υποθυρεοειδισμός.
- Θαμπά και εύθραυστα μαλλιά: Συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή και σε μειωμένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Προσοχή! Διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, όπως π.χ. η περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και η συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα των μαλλιών.
%PHOTO1%
Τι αποκαλύπτει το δέρμα του προσώπου;
Πάρε ένα καθρεφτάκι, βάλε το μπροστά από το πρόσωπο και παρατήρησε προσεκτικά το χρώμα του δέρματός σου.
- Είναι ωχρό; Πιθανόν να έχεις αναιμία.
- Είναι κίτρινο; Ίσως υπάρχει κάποια ηπατική διαταραχή και πρέπει να πας αμέσως σε γιατρό.
- Είναι κυανό (μπλε); Υποδηλώνει κακή οξυγόνωση του αίματος. Η κεντρική κυάνωση μπορεί να οφείλεται σε αποφράξεις της αεροφόρου οδού, πνευμονοπάθειες ή αναιμία, ενώ η περιφερειακή, σε καρδιακή ή κυκλοφορική ανεπάρκεια.
- Έχει μαυρίσει; Η μελανοδερμία ίσως οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος, σε ορμονικό πρόβλημα, όπως η επινεφριδική ανεπάρκεια, ή σε λήψη κάποιων φαρμάκων.
- Παρουσιάζει δυσχρωμίες; Μπορεί να υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή ή/και αλλεργική αντίδραση (π.χ. σε καλλυντικά).
- Επίμονη ακμή: Συνήθως προκαλείται λόγω υψηλών επιπέδων ανδρογόνων και κορτιζόλης. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων παρατηρείται κυρίως σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (έντονη ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και κοιλιά, ασταθής έμμηνος κύκλος) και σε υπερπλασία των επινεφριδίων.
Προσοχή! Αν έχεις φαγούρα η οποία δεν οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, μόλυνση, δερματοπάθεια ή ψυχογενή αίτια, είναι έντονη, επιμένει και δεν υποχωρεί, τότε ίσως αυτή υποδηλώνει κάποια σοβαρότερα προβλήματα, όπως ηπατικές ασθένειες, νοσήματα του θυρεοειδούς, προβλήματα στο αιμοποιητικό σύστημα ή στα νεφρά.
%PHOTO1%
Τα μάτια λένε την αλήθεια
Συνέχισε να παρατηρείς το πρόσωπό σου στον καθρέφτη, αλλά επικεντρώσου στην περιοχή των ματιών.
- Βαθουλωτά μάτια, βυθισμένες κόρες, μαύροι κύκλοι: Καταδεικνύουν φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια ή έλλειψη αλδοστερόνης, ιδίως δε εάν εμφανίζονται πρόωρες ρυτίδες μεταξύ μύτης και στόματος, διόγκωση βλεφάρων και προβλήματα ύπνου. Αν όμως συνυπάρχουν ξηρό δέρμα, αφηρημάδα και υπόταση, ίσως φταίει η έλλειψη αγγειοτασίνης.
- Μάτια ξηρά και ερεθισμένα: Είναι πιθανό να παρουσιάζεις έλλειψη βιταμίνης Α, να μην είσαι καλά ενυδατωμένη ή/και να δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή.
- Η ίριδα είναι θολή: Ενδέχεται να έχει προκληθεί από χρήση διάφορων φαρμάκων ή από υπερβολική συγκέντρωση τοξικών ουσιών στον οργανισμό.
- Πρησμένα βλέφαρα: Σε συνδυασμό με ένα γενικά «φουσκωμένο» πρόσωπο, προβλήματα στα μαλλιά, εύθραυστα νύχια και έντονη υπνηλία, το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών ή σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.
Προσοχή! Αν γύρω από την κόρη και την ίριδα έχει σχηματιστεί ένας κιτρινωπός δακτύλιος ή μικρά λευκά εξογκώματα («ξανθελάσματα») γύρω από τα βλέφαρα, τότε ίσως πρόκειται για συσσωρεμένο λίπος εξαιτίας πολύ αυξημένης χοληστερίνης. Επομένως, πρέπει να προβείς επειγόντως σε μέτρησή της.
%PHOTO1%
Και η γλώσσα αποκαλύπτει
Βγάλε τη γλώσσα σου και παρατήρησέ την στον καθρέφτη.
- Αν είναι έντονα κόκκινη με λεία επιφάνεια, αυτό ίσως υποδηλώνει αναιμία ή έλλειψη βιταμινών Β ή κάποια μόλυνση.
- Εάν έχει χρώμα λευκό ή χρώμα μαύρο και είναι κάπως «μαλλιαρή», συνήθως σημαίνει προσβολή από κάποιον μύκητα.
- Αν μοιάζει σαν να καλύπτεται από ένα γκρίζο και γλοιώδες στρώμα, μπορεί να έχεις προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι ή υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών.
- Αν κάποιες περιοχές της είναι έντονα κόκκινες, άλλες λευκές-γκρι και μερικές πιο εξογκωμένες, μπορεί να πρόκειται για συγγενή ανωμαλία ή να είναι ένδειξη κακής διατροφής ή υπερβολικής λήψης φαρμάκων, όπως π.χ. αντιβιοτικά.
- Εάν έχει άφθες, ίσως αυτές οφείλονται σε πτώση του ανοσοποιητικού ή σε έλλειψη βιταμινών. Εάν επιμένουν, ίσως πρόκειται για στοματίτιδα.
- Αν είναι υπερβολικά στεγνή, τραχιά και ξερή, μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως εμπύρετη νόσος, διαβήτης, ή παρενέργεια φαρμάκων, ή σημάδι αφυδάτωσης.
Προσοχή! Εκτός από τη γλώσσα παρατηρήσεις επίσης τα χείλη, τα δόντια, τα ούλα και γενικά όλο το στόμα σου, εσωτερικά και εξωτερικά. Κόκκινα ή λευκά σημάδια, πληγές, αιμορραγίες και πρηξίματα που επιμένουν και δεν υποχωρούν πρέπει πάντα να ελέγχονται από οδοντίατρο ή στοματολόγο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143
Update: Σεπτέμβριος 2016.