Πολλές είναι οι γυναίκες που έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπες με προβλήματα υγείας, τα οποία τους προκαλούν αμηχανία και ντροπή. Δεν ζητούν βοήθεια από το γιατρό τους, αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται άλυτο ή, ακόμα χειρότερα, καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες θεραπείες, χωρίς αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, πέντε από τα «θέματα» που μεταξύ άλλων θεωρούνται ταμπού για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί.\
ΑΚΡΑΤΕΙΑ
«Έβρεξα πάλι το εσώρουχό μου»
Το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης, που χαρακτηρίζεται από ακράτεια και συχνουρία (πάνω από 8 φορές το 24ωρο), απασχολεί το 20-30% των Ελληνίδων, αλλά λίγες τολμούν να το αναφέρουν και πολύ λιγότερες να επισκεφτούν το γιατρό. Όπως επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών: «Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50,8% των γυναικών με πρόβλημα υπερδραστήριας κύστης δεν τολμούν να το πουν σε κανέναν και μόνο το 26% απευθύνονται σε ειδικό. Μερικές μάλιστα καταλήγουν σε δικές τους μεθόδους αυτοθεραπείας, οι οποίες συχνά μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες. Μία από αυτές είναι να περιορίζουν τη λήψη υγρών, που ενδέχεται να τους δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως αφυδάτωση».
Γιατί συμβαίνει: Η συνηθέστερη μορφή ακράτειας είναι αυτή που προκαλείται μετά το βήχα, το γέλιο ή το φτέρνισμα. Ονομάζεται ακράτεια από προσπάθεια και αφορά τις 9 στις 10 περιπτώσεις. Μάλιστα, το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγάλες. Στο 60% των περιπτώσεων παρουσιάζεται σε νέες γυναίκες ύστερα από ένα δύσκολο τοκετό ή έπειτα από πολλούς τοκετούς, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθούν κακώσεις στο μηχανισμό της ούρησης. Η έλλειψη των οιστρογόνων που παρατηρείται επίσης στην εμμηνόπαυση προκαλεί, μεταξύ άλλων, και ατροφία του ουροποιητικού συστήματος (της ουρήθρας). Ακόμα, η δυσκοιλιότητα και η παχυσαρκία, επειδή αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, αυξάνουν κατά συνέπεια και την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη.
Πώς αντιμετωπίζεται: Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να συζητήσεις το πρόβλημα με ουρολόγο, ο οποίος, ανάλογα με την περίπτωση, θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία (φαρμακευτική ή συντηρητική). Στις συντηρητικές τεχνικές περιλαμβάνονται οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οι ασκήσεις που αφορούν τη λειτουργική ρύθμιση της ουροδόχου κύστης και η αλλαγές σε συνήθειες που αφορούν τη μείωση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
«Ο ιδρώτας μου τρέχει... ποτάμι»
Σου συμβαίνει συχνά, η μπλούζα ή το πουκάμισό σου στην περιοχή κάτω από τη μασχάλη να έχει... αλλάξει χρώμα από τον ιδρώτα; Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι σωματικές δραστηριότητες αλλά και η συναισθηματική φόρτιση είναι κυρίως οι αφορμές που ο ιδρώτας σου τρέχει... ποτάμι. Όμως μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή πάθηση, τη λεγόμενη υπεριδρωσία.
Γιατί συμβαίνει: Η υπεριδρωσία συνήθως εντοπίζεται στις μασχάλες, στα πόδια και στις παλάμες των χεριών και όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Είναι νόσος που οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται με υπερβολική εφίδρωση όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι, όμως, το πρόβλημα είναι εντονότερο. Επίσης επιδεινώνεται επίσης από συγκινησιακά ερεθίσματα (υπερβολικό στρες, ένταση, αγωνία), από ορισμένα φάρμακα (μεταξύ άλλων τα αντιψυχωσικά, η θυροξίνη και η υπερδοσολογία αναλγητικών, όπως η ασπιρίνη), καθώς και από την εμμηνόπαυση».
Πώς αντιμετωπίζεται: Τα προβλήματα που δημιουργεί η υπεριδρωσία δεν αντιμετωπίζονται με απλά αντιιδρωτικά και αποσμητικά. Χρειάζεται η συμβουλή ενός δερματολόγου, ο οποίος ανάλογα με τη ρίζα και την έκταση του προβλήματος θα συστήσει κάποια θεραπεία. Η αγωγή συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, τοπικά διαλύματα και στις ακραίες καταστάσεις χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα: «Τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα μετά την ανακάλυψη πως η αλλαντοξίνη (botox), ουσία που χρησιμοποιείται κατά των ρυτίδων, είναι το «αντίδoτο» και για την υπερβολική εφίδρωση. Μάλιστα συνταγογραφείται και από τα Ταμεία, όταν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς.
ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΟΣΜΕΣ
«Κολπίτιδα είναι μάλλον η αιτία»
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας: Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη δυσοσμία του κόλπου είναι η κολπίτιδα, μια φλεγμονή που μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες. Άλλα συνήθη συμπτώματά της είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση, η φαγούρα, η αύξηση των υγρών και ο πόνος στα γεννητικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσεις κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, να επισκεφτείς χωρίς καθυστέρηση το γυναικολόγο σου.
Γιατί συμβαίνει: Οι κολπίτιδες οφείλονται συνήθως σε μικρόβια και μύκητες (κυρίως στο μύκητα Candida albicans) που αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία στη γενετική περιοχή. Κολπικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν και τα συνθετικά εσώρουχα, τα στενά παντελόνια, ενώ μερικές φορές η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και από μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια, που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα). Το πρόβλημα μπορεί, επίσης, να οφείλεται στην κακή υγιεινή της περιοχής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.
Πώς αντιμετωπίζεται: Ο γιατρός ανάλογα με το αίτιο θα χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό για το μικρόβιο ή αντιμυκητιασικό για το μύκητα. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να σας χορηγήσει ειδικό σκεύασμα για τη ρύθμιση του pH του κόλπου. Οι κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά σκευάσματα συνιστώνται μόνο καθ’ υπόδειξη του γυναικολόγου και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι ο καθαρισμός να περιορίζεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα με ένα απλό σαπούνι με ουδέτερο pH.
ΚΟΛΕΟΣΠΑΣΜΟΣ
Το «αγκάθι» του σεξ
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Αν και πάνω από το 40% των Ελληνίδων έχει μια σεξουαλική δυσλειτουργία και η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι αυτό που τις στενοχωρεί περισσότερο, περίπου οι μισές δεν μιλούν ποτέ για το πρόβλημά τους σε ειδικό. Μία από αυτές τις δυσλειτουργίες είναι και ο κολεόσπασμος (σπασμός των μυών του κόλπου) που προκαλείται χωρίς να το θέλει η ίδια η γυναίκα και εμποδίζει την είσοδο του πέους στον κόλπο.
Γιατί συμβαίνει: Πρόκειται για ένα σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο συμβαίνει κυρίως σε νεαρά κορίτσια, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής, αλλά υπάρχουν και αρκετά παντρεμένα ζευγάρια που «υποφέρουν» από τη δυσκολία αυτή. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν κολεόσπασμο δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διεγερθούν σεξουαλικά, μπορεί συνειδητά να επιθυμούν την ερωτική συνεύρεση, αλλά ασυνείδητα την εμποδίζουν. Το πρόβλημα (το οποίο συνήθως οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες) εμφανίζεται με αίσθημα πόνου ή τσουξίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Πώς αντιμετωπίζεται: Από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι τα αίτια του κολεόσπασμου είναι ψυχολογικά και δεν οφείλονται σε οργανικό πρόβλημα (π.χ. στένωση ή ατροφία του κόλπου, τραύματα έπειτα από εγχείρηση, φλεγμονές κ.λπ.), τότε ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος είναι οι πλέον αρμόδιοι ειδικοί για να βοηθήσουν στη λύση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν και οι δύο σύντροφοι απευθύνονται στο γιατρό.
Αέρια
«Μήπως φταίει η τελειομανία μου;»
Υποφέρεις τακτικά από φουσκώματα και τυμπανισμό της κοιλιάς κυρίως λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό γεύμα και παράλληλα έχεις πολλά αέρια; Επιπλέον, ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα που συχνά εναλλάσσεται με διάρροια; Αν ναι, τότε πιθανότητα πάσχεις από σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο, όπως αλλιώς λέγεται, μία από τις πιο συχνές γαστρεντερικές ενοχλήσεις, που σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΙΓΑΣΤ (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής) ο τύπος αυτής της κολίτιδας ταλαιπωρεί συχνότερα τους αγχώδεις και τελειομανείς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις γυναίκες.
Γιατί συμβαίνει: H νόσος σχετίζεται με την κινητικότητα του παχέος εντέρου, το οποίο άλλοτε συσπάται έντονα και άλλοτε αδρανεί. Επίσης, το πόσα αέρια παράγει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ευαισθησία του εντέρου του. Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές αιτίες πρόκλησης αερίων, όπως είναι π.χ. το καθημερινό στρες αλλά και ορισμένες τροφές.
Πώς αντιμετωπίζεται: Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αερίων εντέρου αφορά τη διατροφή. Να αποφεύγεις δηλαδή τα τρόφιμα που σε ενοχλούν, ώστε να μη δημιουργείται σπασμός στο έντερο όπως:
- Τις τροφές που δημιουργούν αέρια (κρεμμύδι, λάχανο, μπάμιες, μελιτζάνες, ρεβίθια, φασόλια).
- Το γάλα.
- Τα πολύ λιπαρά φαγητά με καρυκεύματα.
- Τα αεριούχα αναψυκτικά και το αεριούχο νερό.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.