Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένα μέσο γραφείο φιλοξενεί γύρω στα 8.500 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό και ακόμα, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών φιλοξενούν μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τα καθίσματα τουαλέτας! Τα παραπάνω αποκάλυψε o δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής και στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος εδώ και επί σειρά ετών αναλύει επαγγελματικούς και μη χώρους, χαρτογραφώντας τα μικρόβιά τους. Όμως και πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας έδειξε πως σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους τρώνε στο γραφείο τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, με το 75% να καθαρίζουν «μερικές φορές» το γραφείο πριν φάνε και το 20% «ποτέ». Και αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να βρίσκουν άφθονη τροφή, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.
Μάθε, λοιπόν, για όλα όσα απειλούν την υγεία σου στον εργασιακό χώρο αλλά και με τι τρόπους θα εξουδετερώσεις τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς που κατοικοεδρεύουν στις επίμαχες επιφάνειες (γραφεία, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κ.ά., που χειρίζεσαι κάθε μέρα).
«Πρωταθλητής» το τηλέφωνο
Ναι, είναι αλήθεια. Η τηλεφωνική συσκευή θεωρείται η βασική εστία συγκέντρωσης μικροβίων. «Έχουμε διαπιστώσει πως τα τηλέφωνα περιέχουν τα περισσότερα βακτήρια από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια», λέει ο δρ Γκέρμπα και εξηγεί: «Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι μολύνονται και από τα χέρια αλλά και από το στόμα μας, από τα μικροσκοπικά σταγονίδια σάλιου που “εκπέμπουμε” όταν μιλάμε. Επιπλέον, το σάλιο πιθανώς συμβάλλει στην επιβίωση των μικροβίων πάνω στο τηλέφωνο». Όσον αφορά τους χώρους που περιέχουν τα περισσότερα μικρόβια, έρευνες του Παν/μίου της Αριζόνα έχουν δείξει πως τα γραφεία και τα στυλό των γιατρών, των ατόμων που εργάζονται σε λογιστήρια αλλά και οι πάγκοι των ταμείων όπου γίνονται συναλλαγές χρημάτων και οι κονσόλες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών περιέχουν τα περισσότερα. Επίσης, σύμφωνα με τον δρα Γκέρμπα: «Ο περισσότερος κόσμος δεν καθαρίζει το γραφείο του παρά μόνο όταν χυθεί κάτι πάνω ή διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά βρόμικο. Όταν, όμως, η βρομιά γίνει εμφανής, τα μικρόβια έχουν φτάσει σε… ιλιγγιώδη επίπεδα».
Απειλή για την υγεία και το πληκτρολόγιο
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος υπάρχουν στο 46% των πληκτρολογίων αλλά και των «ποντικιών» του υπολογιστή. Επιπλέον, πρόσφατα ερευνητές στη Μ. Βρετανία, διαπίστωσαν ότι τα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι και εστίες μετάδοσης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της κακής συνήθειας να τρώμε πάνω από τον υπολογιστή. Κι όσο για την καθαριότητα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόλις το 10% των εργαζομένων ίσως και λιγότεροι καθαρίζουν τακτικά το πληκτρολόγιό τους. Και βέβαια όταν μιλάμε για καθαριότητα, δεν εννοούμε μόνο την αφαίρεση της ορατής σκόνης, αλλά το σύνολο των μέτρων που θα περιορίσει την παρουσία και τη μετάδοση των μικροβίων.
Επιχείρηση «καθαρό γραφείο»
«Μπορεί το γραφείο σου να φαίνεται πιο τακτοποιημένο από του διπλανού συναδέλφου, αλλά αν δεν το καθαρίζεις σωστά, μάλλον παραμένει γεμάτο μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται στις επιφάνειες αφής από τους ανθρώπους», καταλήγουν οι ειδικοί. Οι οποίοι και συμβουλεύουν:
- Εκτός από το γενικό καθαρισμό και την απολύμανση που πρέπει να διενεργείται από την εταιρεία που εργάζεσαι, καλό είναι έστω και μία φορά την εβδομάδα να περνάς και εσύ τις επίμαχες επιφάνειες με κάποιο ειδικό απολυμαντικό.
- Για τις μικρές επιφάνειες (γραφεία, χερούλια ντουλαπιών και συρταριών, πλαστικά κουτιά αποθήκευσης, σκεύη φαγητού που παίρνετε στη δουλειά κ.λπ.) μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά ένα απολυμαντικό προϊόν που θα εξασφαλίσει υγιεινή καθαριότητα αλλά και προστασία από τα βακτηρίδια, τους μύκητες και τους ιούς (συμπεριλαμβανόμενου και του ιού της νέας γρίπης).
- Για το πληκτρολόγιο έχε στο γραφείο σου μπατονέτες, διάλυμα καθαρισμού και ένα πανί χωρίς χνούδι. Αφού διώξεις τη σκόνη από τις γωνίες μεταξύ των πλήκτρων, καθάρισε το πληκτρολόγιο με το πανί. Για να το απολυμάνεις, βρέξε μια μπατονέτα στο ειδικό διάλυμα και πέρασέ την κατά μήκος της άκρης του κάθε πλήκτρου. Τέλος, καθάρισε όλο το πληκτρολόγιο και μην ξεχάσεις και το ποντίκι του υπολογιστή.
- Τα υγρά μαντιλάκια καθαρισμού είναι επίσης αποτελεσματικά για το καθάρισμα του υπολογιστή αλλά και της τηλεφωνικής συσκευής. Έχε πάντα ένα πακέτο στο συρτάρι του γραφείου σου, από αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ και κρατούν τα χέρια σου πιο καθαρά ακόμη κι απ’ το αν τα έπλενες με ζεστό νερό και σαπούνι.
- Βρες έναν εύκολο τρόπο για να κρατάς τα μικρόβια μακριά και από το φαγητό που τρως στο γραφείο. Για παράδειγμα, αντί να βάζεις επανειλημμένα τα χέρια σου σε μια σακούλα μπισκότα ή σε οτιδήποτε άλλο, κράτησε ό,τι τρως σε ένα μικρότερο δοχείο που κλείνει.
- Κάνε συχνά ένα καλό ξεκαθάρισμα, στα χαρτιά σου. Πέταξε, ανακύκλωσε, αρχειοθέτησε, φύλαξε ό,τι δεν χρειάζεται. Ελευθερώνοντας το χώρο, αφήνεις το γραφείο να αναπνεύσει από μύκητες και βακτηρίδια.
Να θυμάσαι:
- Οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν όχι μόνο το χειμώνα αλλά και όλο το χρόνο και μάλιστα μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα πόμολα, οι διακόπτες του ηλεκτρικού κ.λπ.
- Έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέρονται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Μην παραλείπεις λοιπόν να πλένεις τακτικά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι.
- Τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι ιοί λατρεύουν τους κλειστούς χώρους, όπως και την υγρασία. Γι’ αυτό, με κάθε ευκαιρία, άφηνε ανοικτά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο γραφείο.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 138
Επικαιροποίηση: Ιούνιος 2015